Tagadja a testvérgyilkosságot a taktaharkányi tinédzser

A taktaharkányi testvérgyilkossággal vádolt kamasz fiú szülei ellen is eljárás folyik kiskorú veszélyeztetése miatt. A legidősebb gyermekükről nem gondoskodó anya és élettársának a mulasztó jellegű magatartása is hozzájárult a tragédiához.

Végh Attila
2021. 04. 21. 14:58
BAZ MRFK
A taktaharkányi gyilkosság helyszínén a bűnügyi technikusok elemzik a nyomokat. Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség egy a bűncselekmény elkövetése idején még csak 13 éves fiú ellen emelt vádat április 20-án minősített emberölés bűntette miatt. A hatályos jogszabályok szerint a különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen, kétéves testvére sérelmére elkövetett gyilkosság elkövetése miatt maximum tízéves büntetésre számíthat.

Ez esetben az első éveket a három – Aszód, Debrecen, Budapest –, fiúk részére fenntartott javító-nevelő intézet egyikében kell eltöltenie, 18 éves kora után pedig a fiatalkorúak tököli börtönében kerülhet elhelyezésre. A vádlott és védője megkapta azt a lehetőséget, hogy ha a fiú már az előkészületi ülésen beismeri a bűnösségét, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, akkor

négy év javítóintézeti nevelést javasol a vádhatóság

a bíróságnak kiszabandó büntetésként. Ehhez azonban a vádlottnak meg kell változtatnia eddig tett vallomását, és be kell ismernie azt, amit a bizonyítékok cáfolhatatlanul alátámasztanak:

ő dobta bele egy szennyvízzel teli aknába az öccsét. Rázárta az aknafedelet, amit egy kővel is lefedett, a gyermeket kereső rokonoknak pedig nem mondta el, hol van a testvére.

Féltékenységből ölt

A vádirat szerint az akkor még gyermekkorú vádlott édesanyjával, annak élettársával, valamint hat kiskorú testvérével élt együtt Taktaharkány településen, egy családi házban. 2019. április 21-én, a kora esti órákban a fiú nála fiatalabb testvéreivel és unokatestvéreivel játszott, a szülők nem tartózkodtak otthon. A gyermekek között ott volt a vádlott harmadik életévét még be nem töltött kisöccse is. A 13 éves kamasz a legkisebb testvérre a pszichológus szakértők későbbi véleménye szerint érzelmi okokból féltékeny volt, úgy érezte, szülei a másik gyermekről jobban gondoskodnak, őt viszont elhanyagolják.

Az eljárás nyomozati szakában beszerzett tárgyi bizonyítékok, tanúvallomások és szakértői vélemények szerint a vádlott játék közben az udvaron lévő szennyvízakna fedelét levette. Ezt követően megfogta kisöccse kezét és lábát, majd bedobta a derítőbe, a szerencsétlen gyermeket ellepte a szennyes lé. Bátyja ezek után a tetőt visszarakta, egy követ is ráhelyezett, hogy testvére ne szabadulhasson ki a fogságából. A fiú anélkül, hogy bárkinek szólt volna, bement a lakásba, és tovább játszott.

Ide dobta be az öccsét a féltékeny kamasz
Fotó: Police.hu

Az eltűnt gyermeket több óra múlva kezdte keresni a család, ám az idősebb testvér nem szólt arról, tudja, hol van az öccse. Este nyolc óra körül vették észre a kicsi cipőjét az akna mellett, átkutatták a szennyvíztárolót, amelyből kiemelték az élettelen testet. Az orvos szakértők szerint a gyermek halálát fulladás okozta, életének a megmentésére csak akkor lett volna esély, ha még az elmerülése előtt kimentik.

Eljárás a szülők ellen

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomok alapján azonnal emberölés miatt indította meg az eljárást: egyértelmű volt, gyilkosság áldozata lett a kisfiú.

A taktaharkányi gyilkosság helyszínén a bűnügyi technikusok elemzik a nyomokat
Fotó: Police.hu

A nyomozáskor a bizonyítékok láncolata azt mutatta ki, a 13 éves testvér okozta a gyermek halálát, szándékosan, kegyetlen módon, aljas indokból dobta be öccsét a szennyvízbe. Tudta, felfogta, hogy öccse onnan nem tud kijönni, belefullad a szennyvízbe, meg fog halni. A fiatalkorú gyanúsított esetében a hatóságilag elrendelt

igazságügyi elmeorvosi vizsgálat azt állapította meg, hogy a fiú, bár érzelmileg instabil, nem szenved olyan elmebetegségben, mely kizárná a büntethetőségét.

A 13 éves gyermeket a bíróság letartóztatta, azóta is egy javítóintézetben van. A Magyar Nemzet információi szerint szülei nem látogathatják, a nevelők szerint a kapcsolattartás káros lenne a fiú fejlődésére.

Hartyányi Rita szociológus, nevelőtanár szerint a büntetés nevelési célzatának az egyik előfeltétele, hogy a gyermek a fejlődésére káros környezetből kiemelve semmiféle kapcsolatot se tarthasson a múltjával. Egy külön eljárásban a nyomozó hatóság jelenleg is eljárást folytat az anya és párja ellen gondozási kötelezettség és kiskorú veszélyeztetése bűntett gyanúja miatt. Az eljárás alatt ideiglenesen felfüggesztették szülői felügyeleti jogukat is, az anya öt kiskorú gyermekét nevelőszülőknél, családotthonban helyezték el. Az emberölés miatt elrendelt nyomozáskor megállapították, hogy

az anya és a nevelőapa a legidősebb, a testvérét megölő fiúkat éheztette, szeméttelepre küldte ételmaradékért, a fiú még a ruháit is a kukákból túrta ki.

A szakértő szerint az, hogy a tinédzser látta, hogy a legkisebb testvérét ezzel szemben kényeztették, súlyos törést okozott a lelkében. Felfoghatta, mit tesz, amikor öccsét a derítőbe dobta, gyermeki, éretlen gondolkodása azonban még arra ösztönözte, hogy megúszhatja a büntetést, ha letagadja a történteket.

A gyilkosság színhelyén már betemették a derítőaknát

A gyilkos is áldozat

Horváth László ügyvéd a Magyar Nemzetnek elmondta, a vádhatóság a beismerő vallomás megtétele esetén felajánlott, a többszörösen minősített emberölés tényéhez képest enyhe ítélet lehetőségével bízik abban, hogy a 13 éves, érzékeny, sérült lelkű kamaszt a nevelőintézet szakemberei egy helyes életvitel, életfelfogás felé terelhetik. A magyar jogrend szerint

2013 júliusától az emberölés, a halált vagy életveszélyt okozó testi sértés, valamint a rablás és a kifosztás ügyében a 12–14 év közötti elkövetők is büntethetők,

feltéve, hogy a pszichológusi szakvélemény szerint rendelkeznek a szükséges belátási képességgel, felfogják, milyen következménnyel jár az általuk megvalósított cselekmény. A törvény életbe lépésének évében 19 esetben állítottak bíróság elé 14 év alatti gyermeket, 18-an csoportos rablásban vettek részt, egy gyermeknek életveszélyt okozó testi sértés miatt kellett felelnie. Az arányok azóta is minden évben hasonlóak, a legtöbb gyermek felnőttkorú gyanúsított bűntársaként került eljárás alá.

Az ügyvéd szerint a gyermekkorú elkövetők és a gyermekáldozatok köre nem válik szét élesen, előbbiek gyakran egy másik bűncselekmény áldozatai is egyben. A taktaharkányi rémtett sem következett volna be, ha a szülők megfelelően gondoskodnak a legidősebb fiúról. Horváth László hozzátette, bár a kegyetlen gyilkosság miatt az elzárástól ebben az esetben nem lehet eltekinteni, a gyermekeknél a szabadságelvonás nem hatékony, nem jelent valódi visszatartó, nevelő erőt. A közösségi alapú megoldások, elterelések, mentálhigiénés csoportos foglalkozások a legsikeresebbek a gyerekeknél. A jellemformáló, példát adó módszerekkel lehet elérni a büntetésnek azt a nevelő hatását, ami felnőttkorú elítéltek esetében csak két-öt százalékban valósítható meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.