Áder János: A természeti válságok felerősítik egymást

A köztársasági elnök szerint a vízzel és a klímával kapcsolatos válságok kezeléséhez is a koronavírus-járvány idején tapasztalt tudományos fejlesztésekre van szükség.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 25. 18:45
ÁDER János
Áder János köztársasági elnök, az esemény fővédnöke nyitóbeszédet mond a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 háromnapos konferencián Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre inkább az tapasztalható, hogy a vízzel, klímával és a közegészségüggyel összefüggő válságok dominószerűen követik egymást – mondta Áder János köztársasági elnök az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) konferenciáján tartott beszédében, írta az MTI.

Az „Újjáépítés jobban – egy alkalmazkodóképesebb és fenntarthatóbb Covid–19 utáni világért” című konferencia fő témája a pandémia utáni helyreállítás, valamint a koronavírus-járvány, az élelmiszer-ellátás, a városiasodás, a környezet és a klímaváltozás közötti kapcsolat volt. A köztársasági elnök beszédében kiemelte, hogy a járvány miatt az elmúlt másfél évben a világ vízkészletét érintő kérdések a közbeszédben háttérbe szorultak, de a klímaváltozással és a vízválsággal összefüggő, biztonságot fenyegető tényezők inkább erősödtek.

A köztársasági elnök hangsúlyozta:a vízzel, klímával és közegészségüggyel összefüggő válságok követik egymást
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Áder János emlékeztetett: tavaly minden korábbit meghaladó mértékű ausztrál erdőtüzek pusztítottak, Szibériában rekordot döntött a hőség, Indonéziában és Kínában pedig árvizek döntöttek rekordokat. – A természeti katasztrófák okozta károk tavaly meghaladták a 300 milliárd dollárt (88 ezer milliárd forint), valamint társadalmi károk is felmerülnek.

Arra is figyelmeztetett, hogy tavaly világszerte 40 százalékkal nőtt az alapélelmiszerek ára, a kukoricáé pedig 90 százalékkal. – A búza árának ennél kisebb mértékű emelkedése okozott társadalmi robbanást tíz éve sok arab országban – mutatott rá.

A járványból és a természeti katasztrófákból a köztársasági elnök az alábbi következtetéseket vonta le:

  • A vízzel, klímával és a közegészségüggyel összefüggő válságok dominószerűen követik egymást, amely kockázatok nem összeadódnak, hanem erősítik egymást.
  • A megelőzés jóval hatékonyabb, mint a következmények kezelése.
  • Alkalmazkodni kell az előidézett helyzethez, az elmúlt évtizedek hibás döntéseit nem lehet egyik napról a másikra eltüntetni.
  • Kiemelten fontos a vízzel kapcsolatos infrastruktúra kiépítése, fejlesztése. Ehhez kapcsolódóan rámutatott, hogy a koronavírus-járvány egyik fontos tanulsága: a tudomány képes volt rekordidő alatt több oltóanyagot kifejleszteni, a vízválság megelőzéséhez pedig hasonlóan sikeres tudományos munkák és technológiai fejlesztések szükségesek.
  • Minőségi adatokra van szükség, amelynek az informatika már megteremtette a feltételeit. Minden korábbinál nagyobb mennyiségű és pontos információ áll az emberiség rendelkezésére az előidézett környezeti változásokról.
  • Áder János Magyarország eddig elért eredményeire is kitért, amelyek között szerepel, hogy hazánk olyan monitoringrendszert épített ki, amely egy-két hektáros felbontással képes nagyjából hét nappal előre jelezni az aszályveszélyt. Továbbfejlesztettük az árvízvédelmi rendszert több helyen, valamint a Magyar Nemzeti Bank megkezdte a fenntarthatóságot szolgáló pénzügyi szabályozási környezet kialakítását, a fenntarthatóságot szolgáló befektetések mértéke pedig növekszik hazánkban.

    A köztársasági elnök arra is kitért, a járvány elleni védekezésben fontos magyar eredmény, hogy mérni tudjuk a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyiségét, így hét-tíz napra előre lehet tudni, hol robbanhat be a pandémia. Arra is rámutatott, hogy Magyarországon a világon az elsők között képezte a tananyag részét a fenntarthatóság.

    Utolsóként a nemzetközi együttműködést említette: a vízválságot és az éghajlatváltozást integráltan kezelő Víz- és Klímaügyi Vezetői Testületben többen azért vállaltak munkát, hogy a biztonságra jelentős hatást gyakorló vízügyi és klímavédelmi információkhoz globális közjóként szabad hozzáférést biztosítsanak.

    Az ENSZ konferenciája előtt Áder János kétoldalú megbeszélést folytatott a témában a japán császárral, akit magyarországi látogatásra hívott – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.