Halálos áldozatokat szedett a kánikulai száguldás

A szabolcsi Tivadaron egy vízelvezető árok betonpillérének, az M3-as autópálya füzesabonyi szakaszán pedig a sávokat elválasztó szalagkorlátnak ütközött péntek délután egy motorkerékpáros. A Magyar Nemzet információi szerint mindkét baleset gyorshajtás miatt következett be, a motorosok a nagy sebesség miatt elvesztették uralmukat járműveik felett, és hatalmas erővel csapódtak neki az oszlopoknak.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 06. 12. 12:55
ORFK
A sportmotor vezetője az M3-as autópályán szenvedett halálos balesetet Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ilyen ütközésnél a szakértők szerint a legbiztonságosabb motoros ruházat, gerincvédő, bukósisak sem véd már meg, a hirtelen lassulás, a hatalmas erővel lefékezett becsapódás az élettel összeegyezhetetlen sérüléseket okoz, egy helyszínen lévő orvosi csoport, egy készenlétbe helyezett műtő sem tud ilyenkor segíteni a motoroson.

A szabolcsi, Tisza menti településen lesodródott az útról a 33 éves helyi motoros, szerencsétlenségére pont egy betonpillérnek ütközve. A szemtanúk szerint olyan gyorsan történt az eset, hogy a motorkerékpár vezetőjének arra sem volt ideje, hogy rutinosan ledobja magát a tehetetlenül száguldó gépről, ahogyan ezt a speciális motoros tréningeken oktatják. Ebben az esetben a földnek csapódott volna, teljes testfelülettel, a védőruha adott volna esélyt, hogy súlyos sérülésekkel, de élve megússza a balesetet. Sajnos nem így történt, a motoros a helyszínen életét vesztette.

Péntek délután az M3-as autópálya 114-es kilométerének Budapest irányába vezető oldalán egy nagy sebességgel száguldozó férfi a sztráda belső sávjában a szalagkorlátnak ütközött, és a baleset következtében a helyszínen életét vesztette. A motoros olyan nagy tempóban száguldott, hogy elvesztette uralmát járműve felett. Miután a jármű becsapódott, a motor és vezetője még több száz métert repült. A szakértők szerint ez arra utalhat, hogy legalább 200 km/h sebességnél fékezte le a korlát egyetlen másodperc alatt. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálatot rendelt el a baleset körülményeinek tisztázása érdekében. Nem zárható ki az sem, hogy a motoros egy sportautóval versenyzett az útszakaszon, de az sem, hogy a sebességtúllépés mellett egy úthiba is közrejátszott a balesetben. Utóbbi viszont a sebességhatárok betartása mellett nem okozhatott volna ilyen súlyos balesetet.

 

A sportmotor vezetője az M3-as autópályán szenvedett halálos balesetet
Fotó: Police.hu

Bali Róbert motorversenyző a Magyar Nemzetnek elmondta, a képek alapján az autópályán balesetet szenvedett motoros a világ egyik leggyorsabb, utcai használatra is alkalmas sportmotorjával közlekedett. Ezt a gépet a skandináv országokban és Angliában például csak úgy lehet forgalomba hozni, ha a motor teljesítményét a gyártó csökkenti, persze egy műhelyben fél nap alatt vissza lehet alakítani a fojtást. A szakértő hozzátette, a Suzuki Hayabusa lineárisan gyorsul 0-ról 300 km/h sebességre, másodperceken belül. Nem elég az átlagos motorozási tapasztalat és tudás a megülésére, a minimum 175 lóerős gép rakétaként tud száguldani, de becsapódni is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.