Megvédték Eger vagyonát

Jót tett Eger városának, hogy a rendkívüli jogrend lejártával végre megint a közgyűlés dönt a helyi ügyekről. Az első határozatok egyike, hogy a polgármester ne dönthessen korlátlanul városi tulajdonú ingatlanok eladásáról. Erre ugyanis volt példa a járványügyi időszak alatt.

Kerékgyártó György
2021. 07. 03. 14:10
null
20200130 Eger fotó: Huszár Márk Martin HM - Heves Megyei Hírlap Két világkupa támogatásáról döntött az egri közgyűlés. képen: Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület) Eger Megyei Jogú Város polgármestere Fotó: Huszár Márk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán az utolsó pillanatban hozott döntést Eger közgyűlése arról, hogy a polgármester ne dönthessen egy személyben korlátlan összeghatárig a városi tulajdonú ingatlanok eladásáról. A Magyar Nemzet beszámolt arról, hogy a szivárványos összefogással polgármesteri mandátumhoz jutó ex-jobbikos Mirkóczki Ádám, aki azóta már a pártját is elhagyta, a nyár elején pedig először a koalíció elnöksége taszította ki, majd ő maga hagyta ott az őt addig támogató koalíciót, tehát Mirkóczki Ádám már polgármesteri ténykedése kezdetén a városi vagyon értékesítésében látott lehetőséget. A rendkívüli jogrend bevezetése lehetővé tette számára, hogy egyedül döntsön, és ő igyekezett élni ezzel a lehetőséggel.

Mirkóczki Ádám eddig egy személyben dönthetett. Már nem
Fotó: Huszár Márk Martin / Heves Megyei Hírlap

Mirkóczki autokrata döntéssorozatát saját frakciója is bírálta, a Fidesz–KDNP-frakció pedig azért tett erőfeszítéseket, hogy a „családi ezüst” ne kerüljön áron alul külső vevőkhöz. Hogy értsük: Eger a főváros és a Balaton után Magyarország harmadik legfontosabb turisztikai célpontja, a lakosság húsz százaléka él turizmusból és vendéglátásból, és az önkormányzati tulajdonú ingatlanok bérbeadásából a városi kasszába is jelentős összeg folyik be. Ha ezeket az önkormányzat értékesíti, akkor egy rövid távú cél érdekében a város folyamatos bevételi lehetőségét csökkenti. Mirkóczki önpusztító döntéssorozata akkor lépte át a tűréshatárt, amikor Eger egyik ikonikus épületét, a Senator Házat is eladták volna. A Fidesz–KDNP-koalíció ezt meg tudta akadályozni.

Június 30-án újra összeült a hevesi megyeszékhely közgyűlése, és fontos döntéseket hozott. Például mostantól egymillió forint fölött a városi bizottság, tízmillió forint fölött pedig a közgyűlés dönt az eladásokról. Lényeges az is, hogy mostantól megszűnt a zárt borítékos értékesítés, nyíltan kell licitálni minden ingatlanértékesítés esetében.

Nem az ingatlanokat érinti, ám szintén fontos eredmény: a baloldali városvezetés tavaly megemelte a parkolási díjakat, ezeket is felül fogják vizsgálni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.