Nyáron megnő a szexuális bűncselekmények száma

A bíróságok minden szexuális erőszaktevő ellen a legkeményebb szabadságot kényszerítő eszközt alkalmazzák már a büntetőeljárás első szakaszában is. Az ítélethozatal során is vastagon fog a törvény ceruzája, szinte minden esetben a kiszabható maximális nagyságú szabadságvesztés a bírói döntés vége.

Végh Attila
2021. 07. 01. 11:53
PMRFK szatír
A rendőrok vizsgáljk, kikkel ismerkedhetett még meg a pár napja elfogott szatír Fotó: Sagyibó Melinda Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a januári gödöllői szatírt még mindig keresi a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság különleges nyomozó csoportja, két, június utolsó napjaiban erőszakoskodó szatír már rácsok mögött van. Egy román férfi Budapest XII. kerületében, a Kékgolyó utcában támadt egy nyári este, munkából hazafelé tartó középkorú nőre. Fojtogatta, egy ujját eltörte áldozatának, majd bevonszolta egy lépcsőházba és megerőszakolta. Egy órán belül elfogták.

Egy szintén vendégmunkásként dolgozó ukrán férfi Gödöllőn támadott meg egy 55 éves nőt. Ott csak a szexuális erőszak kísérletéig jutott el a támadó, két nap alatt őt is sikerült beazonosítani és elfogni. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya a szlovák Kulin Vojtech ellen adott ki nemzetközi elfogatóparancsot szexuális erőszak 12. életévét be nem töltött személy sérelmére bűncselekmény gyanújával. A Magyar Nemzet információi szerint a szlovák férfi nem Magyarország területén követte el a bűncselekményt, de itt tették a feljelentést, és az áldozat is magyar.

Fotó: ORFK

Sosem az áldozat a hibás

Magyarországon 2020-ban legalább 317 gyermeket ért szexuális erőszak, pontosabban ennyi esetről szerzett tudomást a gyermekvédelem és a nyomozó hatóság.

A szakértők szerint ennél jóval több eset maradt még titokban a családokban, a négy fal között, vagy észre sem vették eddig, mert a sértett nem mert nyilatkozni; vagy direkt úgy tesznek, mintha nem történt volna semmi, nehogy a rokoni-baráti kapcsolatban lévő elkövetőnek baja essen. Ezekben az ügyekben az eset napvilágra kerülése után legtöbbször az iskola, pedagógusok, pszichológusok, szociális gondozók, orvosok értesítik a gyanús eseteket a hatóságoknak.

A Balaton Sound fesztiválon történt esetek elkövetői a sértettek kirívó öltözékére, táncára hivatkoztak
Fotó: MTI

A legtöbb, nem családi berkeken belüli szexuális indítékú bűncselekményt nyáron követik el. Hartyányi Rita pszichológus szerint régi és elavult elv volt a korábbi joggyakorlatban, hogy a bűncselekményt kiváltó okoknál harminc éve még a sértetti közreműködésről beszéltek. A nyáron történt szexuális zaklatások többségében egy miniszoknya, egy rövidnadrág, egy mélyebb dekoltázs látványára hivatkozott az erőszaktevő, azt sugallva, hogy az áldozat tulajdonképpen prédaként hívta fel magára a figyelmet.

Semmilyen öltözék, semmilyen tánc nem adhat okot szexuális zaklatásra, a másik fél belegyezése nélkül minden esetben erőszaknak, illetve zaklatásnak számít a szexuális közeledés.

Nem lehet indok az alkohol

Horváth László budapesti ügyvéd a Magyar Nemzetnek elmondta, a rossz elgondolás amiatt nyert teret, hogy a szexuális bűncselekmények többségének elkövetője

nem beteg, szexuális ragadozó, hanem csak egy átlagos ember, aki a körülmények miatt került ilyen helyzetbe.

A büntetőjogász szerint ilyen nincs, nem lehet magyarázat semmiféle erőszakos cselekedetre az, hogy valaki meglát nyáron az utcán egy a nyári hőség miatt lengébben öltözött nőt. Hozzátette, nem lehet magyarázat az sem, hogy a bűncselekmény elkövetője alkoholos befolyásoltság miatt nem tud parancsolni a vágyainak.

Az is a szocialista jogrendszer egyik szégyenteljes foltja volt, hogy az alkoholos befolyásoltság enyhítő körülménynek számított egy jogsértés esetében. Ez ma már csak akkor érvényes, ha az érintett elkövető be tudja bizonyítani, hogy akarata ellenére, erőszak hatására került ittas állapotba.

Minősített esete az erőszaknak, ha a szexuális zaklatást a tizennyolcadik életévét betöltött személy kiskorú sérelmére követi el
Fotó: Police.hu

A hallgatás az erőszaktevőket segíti

A rendőrség szerint az erőszakos szexuális bűncselekmények felderítése közel százszázalékos eredményességgel bír. A helyszín sosem nyomszegény: az elkövető DNS-mintái alapján lehet megkezdeni a hajszát. A legtöbb áldozat a sokkhatás ellenére is remek személyleírást tud adni a támadójáról. A szatírok az erőszak után igyekeznek minél hamarabb elhagyni a helyszín környékét, mivel legtöbbször ittasak, gyalogosan. Így,

ha a sértett azonnal feljelentést tesz, rövid időn belül el lehet fogni a támadót.

A nyomozók tapasztalata viszont az, hogy az áldozatok gyakran azt érzik, nemcsak megalázták, meggyalázták, hanem be is mocskolták őket. Hazamennek, megmosdanak, olykor a ruhájukat is kimossák, s csak órák múlva kérnek segítséget, gyakran nem is maguktól. Az sem ritka, hogy szégyenükben – pont a korábbi elv, a nő kihívó jellegű öltözködésére vonatkozó sértetti közreműködés miatt – inkább nem is beszélnek a történtekről, nem akarván, hogy megbélyegezzék őket. A nyomozók úgy vélik, ez a legrosszabb magatartás.

A bűnmegelőzési szakemberek álláspontja szerint a szexuális erőszak kultúrájának megszüntetése érdekében elengedhetetlen, hogy az elkövetőket felelősségre vonják. Ennek viszont az az alapja, hogy az áldozatok bátran kérjenek segítséget a hatóságoktól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.