Az oltatlanokon múlhat a negyedik járványhullám súlyossága

Bár a szakemberek szerint szinte biztos, hogy lesz negyedik hulláma a koronavírus-járványnak, az minden bizonnyal enyhébbnek bizonyul majd a korábbiaknál. A Mediaworks Hírcentruma által megkérdezett orvosok azt hangsúlyozták, hogy az átoltottság növelésével tovább lehet csökkenteni a súlyos megbetegedések és a halálozások számát. Rusvai Miklós virológus és Zacher Gábor toxikológus főorvos egyaránt úgy vélték, hogy indokolt a szeptemberi iskolakezdés.

Kárpáti András (MWH)
2021. 08. 24. 17:23
null
Bkscsaba, 2021. augusztus 17. Fekete Beta asszisztens oltshoz kszti el a nmet-amerikai fejleszts Pfizer-BioNTech koronavrus elleni oltanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlkeztet adagjt a bkscsabai Rthy Pl krhzban 2021. augusztus 17-n. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A még be nem oltott két és fél millió fő oltakozási hajlandóságán múlik, hogy milyen súlyos lesz a koronavírus-járvány negyedik hulláma

– jelentette ki Rusvai Miklós virológus a Mediaworks Hírcentrumának (MWH). Szavai szerint 

ha az őszi oltási kampány során még legalább 500 ezren felvennék a vakcinát, azzal jelentősen csökkenthető lenne a súlyos megbetegedések és halálozások száma. 

Mint mondta, a jelenlegi átoltottsági arány – több mint öt és fél millió ember kapta meg eddig a vakcinát – már önmagában borítékolja, hogy mind a napi új fertőzések száma, mind pedig a mortalitási ráta jobb lesz, mint a harmadik, sőt a tavaly őszi, második járványhullámban. – Ám a két és fél millió oltatlan fő továbbra is veszélyben van, számukra jelentősen nagyobb kockázatot jelentenek az új, rendkívül virulens mutánsok – fogalmazott Rusvai. A szakember arra is kitért, hogy a szeptemberi iskolakezdés miatt is sürgető azoknak is felvennie a vakcinát, akik ezt eddig nem tették meg, mivel a különböző immunizáltsági szintű gyermekek zárt térbe zsúfolódva könnyebben hazavihetik a vírust, még ha őrájuk nem is jelent számottevő egészségügyi kockázatot a SARS–CoV–2. Rusvai Miklós nyomatékosította, hogy 

nincs ok a személyes jelenléttel folytatott tantermi oktatás megkezdésének elhalasztására, 

azonban a 12 évnél idősebb gyermekek és a pedagógusok közül is a lehető legtöbb embernek lenne szükséges beadatnia az elérhető vakcinák valamelyikét. A virológus szinte biztosnak nevezte a negyedik pandémiás hullám beköszöntét, ami szerinte jó eséllyel kora ősszel következhet be. Zacher Gábor toxikológus főorvos az MWH-nak nyilatkozva szintén indokoltnak vélte a tantermi oktatás szeptemberben történő megkezdését, ám véleménye szerint a tanulóknak maszkban kellene részt venniük az órákon.

Az Index is körbejárta az említett témakört egy szenzációhajhász című cikkében. Az írásban Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke arról beszélt, hogy szerinte az iskola komoly táptalaja lehet a vírus „berobbanásának”, és „pillanatok alatt gócpontok alakulhatnak ki”. Ezt a vélt kockázatot a diákok, a pedagógusok és az egyéb dolgozók tesztelésével kezelné a PSZ, s véleményük szerint ez nagyban növelné az emberek biztonságérzetét. Érdemes megjegyezni:

számos példa bizonyítja, hogy a tesztelés nem igazán hatékony módszer a járvány kordában tartására. 

Emlékezetes, hogy Szlovákiában hiába tesztelték le majdnem az egész lakosságot egy néhány napos akció keretében, északi szomszédunknál később mégis súlyossá vált a pandémiás helyzet, és több nyugati országban is lassították a tömeges tesztelések ütemét, inkább hagyatkozva az átoltottság növelésére.

Az Index cikkében Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke azt hangsúlyozta, hogy „a korábbi nehézségek ellenére a gyerekek oltását illetően végül sikerült egy olyan rendszert kitalálni, amely a diákoknak, a szülőknek és a pedagógusoknak is kedvez”. Szavai szerint augusztus második fele már egyébként is az előkészületekről szól, ezekben a napokban már gond nélkül be lehet gyűjteni az oltási igényeket, a szülői nyilatkozatokat, a hozzájárulást pedig az oltáskor hozhatják a diákok. – Annak is örültem, hogy megduplázták az oltási akcióra szánt napok számát, úgy gondolom, hogy a lebonyolítás így jóval gördülékenyebb lesz. Ugyanakkor mivel az oltásnak lehetnek mellékhatásai, és a védelem kialakulásához is kell néhány hét, 

azt javaslom, hogy aki csak teheti, már most a napokban, még az iskolakezdés előtt kérje az oltást gyermekének

– fejtette ki Horváth Péter.

Közben megérkezett Orbán Viktor levele is, amelyben a kormányfő arra kér mindenkit, hogy minél többen minél hamarabb vegyék fel az oltást, amely megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre minden magyar immunizálásához.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.