Korszakok között fogunk választani 2022-ben

A jövő évi választások idején már elmondhatjuk, hogy a rendszerváltoztatás óta eltelt időszak fele Orbán Viktor kormányzásával telt – írja legújabb elemzésében Békés Márton. A XXI. Század Intézet igazgatója kifejti: a miniszterelnök a magyar politikatörténet nagy csúcstartói, azaz Bethlen István és Tisza Kálmán kormányon töltött idejét már ma meghaladja, a hazai, jobboldali történelmi blokk szilárdságát pedig az fogja bizonyítani, amikor az idehaza köré szőtt hegemónia kulturális természetűvé válik.

Forrás: XXI. Század Intézet2021. 08. 05. 14:18
null
Forrás: Terror Háza Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszerváltoztatás után nemcsak a korábbi politikai elit és a régi-új gazdasági elit bizonyult maradandónak, de a kulturális elit is konzerválódott, sőt sikeresen újratermelte magát – hívja fel a figyelmet Békés Márton. Ez a húsz évig tartó posztkommunista-liberális politikai és kulturális hegemónia volt felelős azért, hogy a jobboldal ügyei diszkreditálódtak, hogy a konzervatívok nyelvileg eleve vert helyzetbe kerültek, és hogy a kultúra csaknem kizárólag egy szűk elit hatalmi terepéül szolgált.

A régi rend helyébe lépő új konszenzus ezért kap jelentős kulturális feladatokat.

A XXI. Század Intézet igazgatója elemzésében kifejti: 2010 óta új „történelmi blokk” van formálódóban Orbán Viktor mögött. Azóta három országgyűlési, ugyanennyi önkormányzati, két európai parlamenti választáson s egy népszavazáson bizonyosodott be, hogy a Fidesz–KDNP mögött társadalmi többség áll. A korábbi uralkodó elitet sikerült lecserélni, bár makacs utóvédharcokat folytat, sőt újabb nemzedékeket szült (Apró–Dobrev klán vagy a Donáth-család), miközben aktívan keresi a kapcsolatot a transzatlanti elitekkel, az uniós struktúráktól pedig minden támogatást megkap törekvéseihez.

Jelentős háttértámogatója is akad, a nemzetközi kulturális hatalmat gyakorló progresszív politikai elit és a vele szövetséges médiaelit személyében, akik közösen egy globálisan érvényesülő üzemet hoztak létre.

Különösen ebben a helyzetben fontos a kulturális hegemónia megteremtése, amely jó évtizede több szinten zajlik, minduntalan a korszaképítéssel szembeni elkeseredett kultúrharccal kísérve, mely utóbbit a globális elit és hazai komprádorai űzik.

Békés Márton: A rendszerváltoztatás óta eltelt 32 év pontosan fele Orbán Viktor kormányzásával telt
Fotó: Terror Háza

Békés Márton L. Simon László író-költő legutóbbi könyvéből idéz: „egy politikai időszak mérlegének meghúzásakor leginkább a kultúra számít […] ami meghatározza, hogy egy időszak, néhány kormányzati ciklus vagy a hatalomban töltött évtized összeáll-e korszakká”, hozzátéve, hogy

egy új politikai rendszer létrehozásához mindenekelőtt a kultúrában bekövetkezett változásnak, afféle szellemi-morális fordulatnak kell végbemennie.

Békés Márton írásában rámutat: a 2022-es választások idején már elmondhatjuk, hogy a rendszerváltoztatás óta eltelt 32 évnek pontosan a fele Orbán Viktor kormányzásával telt. Orbán Viktor a 2010 óta tartó, egyhuzamban való kormányzásával nemcsak a Bethlen István nevéhez kötődő tízévnyi konszolidáció időtartamát (1921–1931) haladta meg, de az ezredfordulós polgári kormányzás időszakát ehhez hozzászámítva, immár Tisza Kálmán dualizmus-kori másfél évtizedes regnálásának (1875–1890) rekordját is megdöntötte.

A jövő évi választások előkészítő harcai közepette nyugodtan kijelenthetjük, hogy jövőre korszakok között fogunk dönteni.

Mindez nem csak a hazai szellemi és politikai keretekben értelmezhető, hanem globális kulturális és geopolitikai horizontról is szemlélhető – fogalmaz a XXI. Század Intézet igazgatója.

Békés Márton elemzése teljes terjedelmében a linkre kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.