időjárás 10°C Gyöngyi 2021. October 23.
logo
A rendőrség és a polgárőrség tagjai is ott lesznek az oktatási intézményeknél

Vigyázzunk a gyerekekre! Kezdődik az iskolai tanítás

Szemán László János
2021.08.31. 11:59 2021.08.31. 12:32
Vigyázzunk a gyerekekre! Kezdődik az iskolai tanítás

Szeptember 1-jétől rendőrök és polgárőrök is vigyázzák majd az iskolák környékét az oktatás reggeli kezdete és a délutáni napzárta időszakában. A bűnmegelőzési szakemberek nemcsak a közlekedés veszélyeire figyelmeztetnek.

Rendőrök és polgárőrök segítik a biztonságos közlekedést országszerte az iskolák környékén. Azt szeretnék, ha minden gyermek épségben érkezne meg a tanintézménybe és a kicsengetést követően otthonába. Évek alatt összegyűlt tapasztalat, hogy a gyerekek iskolába és hazafelé menet inkább egymásra figyelnek, mintsem a közlekedés szabályaira. 

A rendőrök és polgárőrök az iskolakezdés előtt és a kicsengetést követően segítik majd az oktatási intézmények környékén a gyalogos közlekedést. Azoknál a gyalogos-átkelőhelyeknél, ahol nincs közlekedési jelzőlámpa, ott lesznek az egyenruhások, hogy szükség esetén a járműforgalmat megállítva segítsék a gyerekek biztonságos átkelését. Az iskolások azonban nemcsak a közlekedés során szembesülhetnek veszélyes helyzetekkel, bűnözők is leselkedhetnek rájuk, sőt maguk is – tudtukon kívül – bűncselekményt követhetnek el.

A napokban országszerte a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei készítették fel a gyerekeket az iskolakezdés időszakában leselkedő veszélyekre. A ceglédi bűnmegelőzési rendőr szakember a helyi tévének mondta el a tudnivalókat. A felvételt cikkünk végén nézheti meg.

A kazincbarcikai rendőrkapitányság munkatársai a kurityáni diákotthon tanulóinak tartottak baleset- és bűnmegelőző programot. A rudabányai rendőrőrs parancsnoka, iskolaőrök segítségével magyarázta el a diákoknak, hogy hol a határ egy diákcsíny és egy bűncselekmény elkövetése között. A kisebbek játékos formában ismerhették meg az esetlegesen rájuk leselkedő veszélyeket.  

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az idei tanévkezdéshez kapcsolódóan szeptember hónapban – a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában – kiemelt rendőri jelenlétet biztosít azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt. A rendőrök a megyei polgárőrökkel szoros együttműködésben lesznek jelen az oktatási intézmények és az óvodák környékén, elsősorban bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági feladatok végrehajtásában együttműködve. A két szervezet demonstratív jelenléttel kívánja elősegíteni a gyermekek biztonságos közlekedését, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésére.

Ugyanez a hozzáállás jellemző az ország összes rendőrkapitányságára, rendőr-főkapitányságára.

Szeptemberben egész hónapban megemelt rendőri létszámmal segíti a közlekedést a frekventált helyeken fekvő fővárosi iskolák környékén a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A tanítási idő kezdetén és végén a rendőrök elsősorban arra ügyelnek, hogy a gyerekek biztonságosan tudjanak átkelni a forgalmas úttesteken. A fő cél a balesetek megelőzése és a forgalom zavartalanságának biztosítása, de az egyenruhások minden esetben intézkedni fognak, ha szabálytalanságot látnak.

Fokozottan figyeljen az autós, amikor ilyen táblát lát!

 

Itt a BRFK négy közlekedésbiztonsági tanácsa a tanévkezdésre:

  • Ha autóval viszik gyermeküket iskolába, mutassanak példát azzal, hogy bekötik a biztonsági övet, és gyermeküktől is követeljék meg ugyanezt.
  • Időben induljanak el, figyelembe véve az ilyenkor megnövekvő forgalmat.
  • Ha a kisebb gyerek tömegközlekedéssel vagy gyalog megy iskolába, eleinte kísérjék el, gyakorolják be az útvonalat, és ismételjék át az alapvető közlekedési szabályokat.
  • A mobiltelefonálás járművezetés közben tilos, de a gyalogosok számára is veszélyes lehet, ha valaki az úttestre lépéskor belefeledkezik a készülékbe vagy a zenétől nem hallja a közeledő autókat. Beszélje meg gyermekével, hogy ilyenkor tegye el a mobilt és vegye ki a fülhallgatót!

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az ELBÍR (Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer) rendszerben hozzáférhető összefoglalójában a közlekedési veszélyek mellett a bűnügyi veszélyekre is figyelmeztet és tanácsokat ad a szülőknek a megelőzésre.

Mindig ugyanazon az útvonalon

A biztonságos közlekedés miatt is fontos, hogy reggel az iskolába és a tanítás után az iskolából hazafelé is mindig ugyanazon az útvonalon menjen haza a gyermekünk. A legjobb, ha szülőként elkísérjük néhányszor, elmondjuk neki, hogy mire figyeljen, milyen helyzetek várnak rá útközben. Lehetőleg olyan útvonalat válasszunk a kisdiákoknak, amelyen kamerák figyelik az utcát, és nem kell elhagyatott városrészeken áthaladniuk. 

Technikai eszközök 

Egyre több általános iskoláskorú gyermek használ mobiltelefont. Ha úgy döntenek, hogy a gyereknek mobilt vesznek, az olcsóbb készülékek mellett döntsenek, hiszen leeshet, eltörhet, ellophatják. Jellemzően a besurranó tolvajok, de sokszor maguk a diákok tulajdonítják el társaik értékeit, és a gyerekek az iskolán kívül is lopás áldozatai lehetnek. A gyerek könnyű célpont egy bűnöző számára: minimális ellenállásra számít az, aki egy gyerekre támad. Hiába könnyű célpont azonban egy nyolc-tíz éves gyerek, ha semmije sincs, amit el lehetne venni tőle. A drága technikai eszköz és a védtelen gyerek együtt a legjobb rablócsalogató. Ne tüntesse fel címét kulcstartóján, és lakáskulcsát ne tegye ajtaja közelében található „biztos rejtekhelyre” (lábtörlő, villanyóraszekrény stb.)! 

Egyedül otthon

Gyerekeinkkel beszéljük meg, hogy kinek nyithatnak ajtót, mit mondjanak, ha telefonálnának vagy személyesen keresnének bennünket ismeretlenek. Megnyugtató, ha van egy megbízható szomszéd vagy közelben lakó ismerős, akinél pótkulcsot hagyhatunk, és van kihez fordulni, amíg egyedül van otthon a gyermek. 

Az internet veszélyei

A felügyelet nélkül otthon tartózkodó gyermek figyelmét fel kell hívni az internet veszélyeire, a chat- és egyéb közösségi oldalak használatának szabályaira. Fontos, hogy idegeneknek SOHA ne adják meg a pontos nevüket, elérhetőségüket, személyes adataikat, ne küldjenek magukról vagy otthoni környezetükről fényképet, és semmiképp ne beszéljenek meg találkozót. 

Késések 

Amikor megbeszéljük gyerekeinkkel, hogy tanítás vagy más esti program után értük megyünk, egyeztessük azt is, mit tegyenek, ha csak késve tudunk értük jönni! 

Idegenek 

Nem árt emlékeztetni a gyerekeket arra, hogy ha az utcán idegen szólítja meg őket, sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartsanak velük, illetve ne fogadjanak el semmit. A gyerekek az iskola környékén találkozhatnak olyan idegenekkel, akik tablettákat, port vagy édességet kínálnak nekik. Hívják fel a gyerekek figyelmét, hogy idegentől ne fogadjanak el semmit, akkor sem, ha ingyen kínálja és nagyon csábítónak látszik. Ilyen esetekről pedig mindig számoljanak be a szüleiknek! Ha azt tapasztalja, hogy valaki követi, menjen be egy boltba és kérjen segítséget! Ha az utcán segítségre szorul, forduljon felnőtt emberhez! Ha van a környéken rendőr, akkor hozzá.

Elérhetőség 

Gondoskodjunk arról, hogy a gyerekeknél mindig ott legyen az elérhetőségünk. Egy iskolástól már joggal elvárható, hogy tudja a nevét, címét, a szülei és a segélyhívó telefonszámát. Ha ez utóbbi túl bonyolult, akkor a táskába, tolltartóba egy megfelelő helyen helyezzünk el egy cédulát, amire a telefonszámok fel vannak jegyezve. 

Iskolán belüli erőszak 

Napjainkban egyre gyakoribb az iskolán belüli erőszak, vagyis amikor diákok társaikat, tanáraikat bántalmazzák. Fontos kiemelni, hogy az iskolai erőszak fogalmába sorolható a fizikai mellett a szexuális és a lelki bántalmazás is. Tudatosítani kell a gyerekekben, hogy az erőszak egyetlen problémát sem old meg. Játékból, poénból vagy csak a „barátok” elismerésének kivívása miatt diáktársakat, tanárokat bántani, fájdalmat, sérülést okozni nem lehet, mert annak súlyos következményei lehetnek. 

Ezek is érdekelhetik

Lábszagú, besurranó tolvaj-stílusban próbálja egy producer a nézőket elriasztani a Elk.rtuk című sikerfilmtől

origo.hu

Gyurcsány Ferenc önmagát alakítja az ElkXrtuk című filmben

hirtv.hu

Október 23: Sétatörténelem Bagi Ivánnal!

origo.hu

Végtaghiányos baba növekszik a szívem alatt...

she.life.hu

Ma újra elindul Magyarország legnagyobb civil kezdeményezése: a Békemenet

origo.hu

Válásba is hajszolhat a menopauza

gyogyzona.hu

Válásba is hajszolhat a menopauza

gyogyzona.hu

Alec Baldwin: Nincsenek szavak arra, amit érzek

origo.hu

Alec Baldwin: Nincsenek szavak arra, amit érzek

origo.hu

Íme, a retró-lakberendezés csúcsa: bemutatunk egy Trabant kanapét

lakaskultura.hu

Szánthó Miklós: Ez van, nekünk ilyen "diktatúra" jutott

magyarnemzet.hu

Lábszagú, besurranó tolvaj-stílusban próbálja egy producer a nézőket elriasztani a Elk.rtuk című sikerfilmtől

origo.hu

Sínre tették a közel egy kilométer hosszú próbavonatot

vg.hu

Tölgyessy Péter kemény szavakkal illette Márki-Zayt

magyarnemzet.hu

Megszólalt Alec Baldwin a forgatáson történt halálos lövés kapcsán

magyarnemzet.hu

Végtaghiányos baba növekszik a szívem alatt...

she.life.hu

Íme, a retró-lakberendezés csúcsa: bemutatunk egy Trabant kanapét

lakaskultura.hu

Szánthó Miklós: Ez van, nekünk ilyen "diktatúra" jutott

magyarnemzet.hu

Megszólalt Alec Baldwin a forgatáson történt halálos lövés kapcsán

magyarnemzet.hu

Október 23: Sétatörténelem Bagi Ivánnal!

origo.hu

Ma újra elindul Magyarország legnagyobb civil kezdeményezése: a Békemenet

origo.hu

Gyurcsány Ferenc önmagát alakítja az ElkXrtuk című filmben

hirtv.hu

Tölgyessy Péter kemény szavakkal illette Márki-Zayt

magyarnemzet.hu

Sínre tették a közel egy kilométer hosszú próbavonatot

vg.hu