időjárás 7°C Ignác 2023. február 1.
logo
Amit a politikusok mondanak, ahhoz nekem semmi közöm – mondta lapunknak a Civil Választási Bizottság elnöke

Előválasztási összeomlás: Magyar György szerint nincs elveszett szavazat

Hertelendy Gábor
2021.09.19. 13:08 2021.09.19. 13:53
Előválasztási összeomlás: Magyar György szerint nincs elveszett szavazat

Nem válaszolt lapunknak érdemben Magyar György, a Civil Választási (CVB) Bizottság elnöke, amikor a baloldali előválasztáson leadott szavazatok számáról, az informatikai rendszer biztonságáról, a pártelnökök vádjáról és az emberhiányról kérdeztük. Az első nap történt informatikai összeomlást túlterheléses támadással magyarázzák a baloldalon, ezt viszont cáfolja lapunk információja, amely szerint ugyan professzionális szoftvert vettek igénybe, de alultervezték annak mögöttes rendszerét.

– Ez az informatikusok dolga, ez nem az én világom

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Magyar György, az Civil Választási Bizottság (CVB) elnöke, amikor arról kérdeztük: hány szavazat érkezett be addig, amíg lehalt a rendszer, és mi a biztosíték arra, hogy az előválasztás informatikai rendszere megfelel a GDPR-nak, ha magángépekből áll össze az adatfelvevő, ellenőrző hálózat. Állítása szerint nincs elveszett szavazat. A bizottság elnökétől azt is kérdeztük, mi a bizonyíték a pártelnökök által hangoztatott állításra, miszerint a kormány áll a túlterheléses támadás alatt. 

– Nézze, én jogászember vagyok, a bizonyítékoknak hiszek. Amint szakértői véleményt kapunk a kezünkbe, értékeljük. Hogy a politikusok mit mondanak, azt nem szeretném kommentálni, ahhoz nekem semmi közöm

– mondta Magyar György. 

Arra a kérdésre sem kaptunk választ –„technikai” okokra hivatkozva –, hogy miért kerestek még szombaton is önkénteseket óránként kétezer forintért adatrögzítésre, ráadásul saját gépekkel. „Megértem azt az igényt, hogy jobb lenne, ha a sátrak hosszabb időtartamban tudnának nyitva tartani. Miután elveszett egy hétvége, este kell majd pótolni, és ehhez emberek kellenek. Másképp érnek rá szerintem az emberek hétköznap, mint hétvégén, de lehet, hogy rosszul látom” – kommentálta az ügyvéd, hozzátéve: szerinte „abban semmi kivetnivaló nincs, hogy kell még aktivista, aki segíti a szakmai munkát, amelyet leköt a szabotázsvizsgálat.” 

Utóbbival kapcsolatban az CVB elnöke érdeklődésünkre közölte: „egészen bizonyosan külső hatás történhetett, mert amikor már nem volt szavazás, csaknem három órán keresztül jött a terhelés. Erről az informatikusok tájékoztattak.”

Lapunk információi ellentmondanak a baloldal által hangoztatott „túlterheléses támadásnak”. Úgy tudjuk, az előválasztás során egy Cloudflare elnevezésű programot használnak, amely biztosítja a külső támadások kivédését, és a jelenleg elérhető szoftverek közül ez az egyik legmegbízhatóbb. Szakértők szerint vélhetően a mögöttes rendszert tervezték annyira alul, hogy az a rendes kéréseket sem tudta kiszolgálni.

Mint arról beszámoltunk, szombaton indult el a baloldali előválasztás, de már az első nap összeomlott a rendszer, ezért a voksolni akarókat hazaküldték, és várhatóan hétfőn folytatják a választást. Az összeomlást túlterheléses támadással akarták magyarázni, amely mögött a baloldali politikusok szerint a kormány áll. Valójában azonban úgy tűnik, hatalmas szervezési problémák állnak a háttérben. A Facebookon szombat kora délelőtt, a leállásnak időpontjában felhívást tettek közzé, amelyben „SOS embereket”, illetve elektronikai eszközöket kerestek az előválasztás lebonyolításához.

„Ha a következő két hétben (szeptember 18–26. között) tudsz akár csak pár napot rászánni, akkor kérünk, hogy szállj be és segíts nekünk. A feladat egyszerű: videóchaten kell ellenőrizni a szavazópolgár igazolványait, de nyugalom, az első műszak előtt betanítunk! A műszakok 10–19 óra között vannak, de rövidebb (minimum négyórás) műszakra is jöhetsz. Hétvégén is van műszak, sőt, akkor még nagyobb az igény. 

Hozzátették: az az ideális, ha van saját kamerás laptopod vagy androidos tableted, illetve még egy androidos telefonod, de ezeket meg tudjuk oldani, ha nincs. Mindezt nettó 2000 forintos óradíj fejében, Budapest belvárosában kellene végezni” 

– állt a közösségi oldalon megjelent bejegyzésben, amelynek kapcsolódó hivatkozása a Momentum felületére mutatott, később azonban törölték a felhívást.
 

Előválasztási összeomlás

Kínosan komikus az informatikai szakértőknek a baloldal kamuzása

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.