Érdektelenség övezi az előválasztást

Még saját szimpatizánsait sem mozgatta meg a baloldali előválasztás első fejezete, amelyen az öt százalékot sem érte el a részvételi arány. Az érdektelenséget jól jelzi, hogy míg a 2019-es, csupán fővárosi előválasztáson Karácsony Gergely 33 ezer szavazatot kapott, most a sokkal nagyobb tétet jelentő, a miniszterelnök-jelöltségért folytatott küzdelemben mindössze nyolcezerrel többet. Az érdeklődés hiánya mellett a titkolózás is jellemzője az előválasztásnak, mivel annak szabályairól kevés információt lehet megtalálni a lebonyolítást végző szervezetek oldalain.

Bákonyi Ádám - Máté Patrik
2021. 09. 08. 5:55
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Én azt gondolom, ha a részvételi arány eléri az öt százalékot, akkor mondhatjuk, hogy sikeresen mozgatták meg a baloldali jelöltek a szavazóikat. Ebbe természetesen bele kell számolni, hogy ahol forróbb a hangulat, ott magasabb lesz a részvételi arány, ahol nem akkora a verseny, ott pedig alacsonyabb, de az átlag szerintem el fogja érni az öt százalékot. Ez nagyjából 400-500 ezer embert jelent – mondta augusztusban a kormánypártisággal aligha vádolható Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője, politikai elemzője, aki maga is lelkes támogatója a baloldali előválasztásnak.

Pulai álláspontja alapján is kijelenthető tehát, hogy érdektelenség övezi a procedúrát, amelynek hétfőn zárult le az első fejezete. Ennek lényeg az volt, hogy a miniszterelnök-jelölteknek húszezer, az egyéni jelölteknek négyszáz érvényes ajánlást kellett két hét alatt összegyűjteniük, hogy ténylegesen indulhassanak a megméretésen.

SZÁMHÁBORÚ ÉS ÖNBEVALLÁS

Bár az aspiránsok homályos számháborúba kezdtek, az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) közlése szerint Karácsony Gergely 41 513, Dobrev Klára 34 244, Márki-Zay Péter 33 565, Jakab Péter 31 803, míg Fekete-Győr András 25 000 ajánlást gyűjtött, összesen tehát mindössze 166 125 szavazatot adtak le a baloldali szimpatizánsok. 

Még ha Dobrev állítását vesszük alapul, miszerint ő valójában 82 117 ajánlást gyűjtött, a végeredmény akkor is csupán 213 998 voksot jelent, ami nagyságrenddel marad el a Pulai András által sikeresnek nevezett 400-500 ezer résztvevőtől. 

A helyzetet csak rontja, hogy a baloldali szimpatizánsok több jelöltet is támogathattak aláírásukkal, azaz a legjobb esetet alapul vevő 213 998 szavat sem jelent ennyi résztvevőt. Az már csak hab a tortán, hogy az OEVB hétfői tájékoztatása szerint Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András esetében a támogató aláírások száma egyelőre önbevalláson alapult.

Az érdektelenséget jól mutatja továbbá, hogy míg a 2019-es, csupán fővárosi előválasztáson Karácsony Gergely 33 ezer szavazatot kapott – ami szintén gyászos részvételt jelent az 1,7 milliós Budapesten –, most a sokkal nagyobb tétet jelentő, miniszterelnök-jelöltségért folytatott küzdelemben csak nyolcezerrel többet.

HOMÁLYBAN A PONTOS SZABÁLYOK

Az alacsony érdeklődés mellett az előválasztást a titkolózás is jellemzi, mivel aki szeretne többet megtudni az előválasztás pontos szabályairól, az hosszas kutatás után sem tud sok információhoz jutni. Az Előválasztás 2021 nevet viselő honlapon hosszan írnak a szivárványkoalíció értéknyilatkozatáról, ugyanakkor a pontos technikai információkról – mint az aláírások, valamint a szavazatok hitelesítése – nem lehet olvasni, ahogy nem található egy olyan dokumentum sem, ami az előválasztás szabályait részletezné. Külön kiemelendő, hogy az előválasztást szervező és lebonyolító OEVB nem rendelkezik sem hivatalos honlappal, sem közösségi oldallal.

A balliberális háziverseny megrendezését segítő aHang oldalán szintén nem található információ a pontos szabályokról, viszont kiemelik, hogy az előválasztáshoz kapcsolódó munkájuk elvégzéséhez ötvenmillió forintra van szükségük, amihez várják az adományokat. Mellettük a Számoljuk Együtt névre hallgató szervezet is az előválasztás megvalósulását segíti, weboldalukon viszont csak egy jogszabályi gyűjtemény áll az érdeklődők rendelkezésére.

CSAK SZÚRÓPRÓBASZERŰEN ELLENŐRIZNEK

Mint arról lapunk beszámolt, az előválasztáson történő induláshoz szükséges aláírások hitelességét mindössze szúrópróbaszerűen ellenőrzi az OEVB. További érdekesség, hogy az eredmények hitelesítésénél nem alkalmaznak közjegyzőt, akiknek pedig a fő tevékenységük a jogügyleteket hitelesítő közjegyzői okiratok, közokiratok kiállítása. Említésre méltó, hogy a törvényi szabályozás szerint még egy sorsolásos játék esetén is – mint egy falunapon rendezett  tombola – szükséges lehet a közjegyző jelenléte. Ezzel szemben a szervezők nem tartják szükségesnek, hogy közjegyző előtt történjen az előválasztáson történő induláshoz szükséges ajánlások összeszámlálása.

ELSZÓLÁS. Az utóbbi hetekben „a nap nyolc óráját főpolgármesterként töltő” Karácsony Gergely reggeli kampányvideói már szinte mindennapossá váltak, a tegnapi bejelentkezése során azonban Karácsony érdekes elszólást tett. Mint ismert, Szombathelyen előválasztási vitát tartottak, ahol Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) jelöltje úgy fogalmazott: a fővárosban nem indult el az elszámoltatás és nem történt semmilyen feljelentés. A főpolgármester erre reagálva elmondta: „Ezt a koalíciót nem én határozom meg, hanem a DK  is része ennek, ezért a közös munkánk félreértése, ami elhangzott.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.