Gulyás: Biztosan meg fogja haladni az 5,5 százalékot az idei növekedés

– Az a kérdés, hogy mennyivel fogja meghaladni az 5,5 százalékot az idei növekedés, melynek mértéke akár hét százalék is lehet – erről beszélt a mai Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért arra is, hogy az új orosz gázszerződés segít abban, hogy garantálják a rezsicsökkentés eredményeit. Az előválasztásról elmondta, hogy nem verseny, sokkal inkább egy előre lejátszott show-műsor, amelynek a végén Karácsony Gergely lesz a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Kiderült az is, hogy nincs jogi akadálya annak, hogy jövő tavasszal egy napon legyen a gyermekvédelmi népszavazás és az országgyűlési választások.

Elek Nikoletta – Kincses Krisztina
2021. 09. 29. 10:47
GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Budapest, 2021. szeptember 15. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. szeptember 15-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán

– Az a kérdés, hogy mennyivel fogja meghaladni az 5,5 százalékot az idei növekedés, melynek mértéke akár hét százalék is lehet – erről beszélt a mai Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért arra is, hogy az új orosz gázszerződés segít abban, hogy garantálják a rezsicsökkentés eredményeit. Az előválasztásról elmondta, hogy nem verseny, sokkal inkább egy előre lejátszott show-műsor, amelynek a végén Karácsony Gergely lesz a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Kiderült az is, hogy nincs jogi akadálya annak, hogy jövő tavasszal egy napon legyen a gyermekvédelmi népszavazás és az országgyűlési választások.

Olyan forgatókönyv nem lehetséges a magyar gazdaságban, hogy az idei növekedés ne érje el az 5,5 százalékot.

A Pénzügyminisztérium tegnapi beszámolói alapján kijelenthető, hogy gazdasági növekedés az 5,5 százalékot biztosan meg fogja haladni, de akár a 7,5 százalékot is elérheti – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón. 

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint ebből az következik, hogy minden 18 év alatti gyermeket, illetve minden iskolába járó gyermeket nevelő család mindkét szülője – az átlagjövedelem szintjéig – a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját vissza fogja kapni a jövő év elején. Hozzátette, 

azon gyermeket nevelő szülőknek jár a szja visszatérítése, akik 2021 bármely napján gyermekek után járó juttatásra (jellemzően családi pótlék) voltak jogosultak.

Bejelentette azt is, hogy a katások is a megfizetett tételes adó 25 százalékának visszatérítésére jogosultak. 

A miniszter szerint Magyarország valamennyi dolgozójának komoly érdemei vannak abban, hogy a magyar gazdasági növekedés az elmúlt 31 év óta a legmagasabb lehet. A kérdés már csak annyi, hogy az 5,5 százalékot mennyivel sikerül túlszárnyalni.

Meg kell védeni a rezsicsökkentés eredményeit

Az orosz gázmegállapodással kapcsolatban a miniszter elmondta, hazánk tíz plusz öt évre kötött az orosz állami gázszolgáltatóval a Gazprommal szerződést, amely hosszú távon biztosítja a rezsicsökkentés vívmányainak megőrzését, továbbá azt jelenti, hogy a magyarok a legalacsonyabb gázárat fogják fizetni egész Európában. Elmondta, a szerződés lényegesen kedvezőbb, mint a most lejáró megállapodás, évi 4,5 milliárd gáz megvásárlására vonatkozik, amelyet a Gazprom két útvonalon szállít Magyarországra. 

A megállapodás jelentősége azért is óriási, mert a nemzetközi piacon korábban nem látott mértékben emelkedtek az energiaárak, 

Magyarországon azonban 2013 óta átlagosan 25 százalékkal csökkentek az árak, a magyar lakosság fizeti Európában az egyik legalacsonyabb összeget a gázért. 

A magyarok a piaci árakhoz képest 40 százalékát fizetik az európai áramárnak. Gulyás Gergely közölte, ez egyrészt az előnyös szerződésnek köszönhető, másrészt annak, hogy Magyarországnak jelentős mennyiségű gázt sikerül raktároznia, az uniós rangsorban a tárolt üzemi gázmennyiség tekintetében elöl állunk.

Ha az ellenzéknek az a vágya valóra válna, hogy a magyar háztartások a piaci áraknak megfelelően fizessenek energiaköltségeket, akkor a jelenlegi negyven százalék helyett ők száz százalékra emelnék az árakat, az orosz gázmegállapodás azonban hosszú távra biztosítja az ország gázellátását és hazánk versenyképességét.

A vírushelyzettel kapcsolatban Gulyás Gergely ismertette a friss adatokat, hozzátéve: az egyetlen hatékony fegyver a vírus ellen az oltás, korlátlanul a rendelkezésre állnak a kapacitások, mindenkit be tudnak oltani, aki szeretné, és továbbra is arra biztatnak mindenkit, hogy a negyedik hullám küszöbén oltassa be magát. 

A miniszter beszámolt róla, hogy Hajmáskéren holnap kihelyezett kormányülés lesz, ahol a kormány többek között egy, a németekkel közös hadgyakorlatot is megtekint.

A LIBE-bizottság látogatásával kapcsolatban a miniszter elmondta, a schengeni szabályok szerint bárki szabadon jöhet Magyarországra, azonban 

nincs illúziónk azzal kapcsolatban, hogy az illetők Magyarország gyalázása miatt jönnek és a magyar ellenzéknek valamilyen elvtársi segítséget szeretnének nyújtani

– fogalmazott Gulyás Gergely. 

Az előválasztás nem verseny

– Az a magatartásforma és beszédmód, amit a volt miniszterelnöktől már nem először láthattunk, mérgezi a közéletet, és az értelmes viták lehetőségét is kizárja, ezért jó lenne visszatérni – még a választási kampány élessége és hevessége mellett is – egy józan polgári viselkedésmódhoz és a minél higgadtabb vitákhoz. Ennek viszont csekély esélye van, mivel részben egy 

gyűlöletverseny folyik a baloldalon, ezt nevezik előválasztásnak

– mutatott rá. Ugyanakkor – húzta alá – a kormány ebben nem lesz partner, hiszen ez a viselkedés távol áll attól, amelyet a kormány helyesnek és elvárhatónak tart a magyar közéletben. 

Arra a kérdésre, hogy a kormány kampányol-e majd a Fudan Egyetem megépítése mellett, ha lesz népszavazás, úgy reagált: először meg kell várni, hogy lehet-e népszavazás, és sikerül-e összegyűjteni a 200 ezer aláírást, eztán tudja a kormány kialakítani az álláspontját.  A miniszter emlékeztetett, hogy a kormány világossá tette, hogy csak akkor lesz Fudan Egyetem Budapesten, ha a fővárosiak is úgy akarják. – Miután az ellenzék nem az ügyet magát nézi, hanem, hogy tud-e a kampányban neki tetsző ügyet felkarolni, nem elégedtek meg azzal a világos garanciával, hogy nézzük meg, mibe kerül az építkezés, milyenek lennének a tervek és majd ha ezek ismertek, akkor a budapestiek mondhassanak erről véleményt.

Az ellenzéki előválasztás kapcsán megjegyezte: nem lepődött meg azon, hogy a választásra jogosultak hét-nyolc százaléka vett részt. Szavai szerint nincs verseny. Ennek 

az egész show-műsornak a vége koreografált forgatókönyv szerint zajlik, és valóban Karácsony lesz a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. 

Hozzátette, addig lehet néhány vitát folytatni, és a színjátékot kevésbé tehetséges színészekkel lehet tovább űzni, de a végeredmény biztos. 

A német választást illető kérdésre Gulyás Gergely elmondta, Karácsony Gergellyel aligha fog most foglalkozni az új német kormány, a magyar helyreállítási tervvel kapcsolatban pedig elmondta, nem lehet tudni, lesz-e megállapodás, folyik a tárgyalás a felek között. Mint mondta, valamiben van előrejutás, és vannak véleménykülönbségek is, például a gyermekvédelmi törvény kapcsán. – Ha az Európai Bizottság az európai tagállamokat nem akarja becsapni, akkor meg kell állapodnia a maradék országgal is, hiszen ezt ígérték, a megállapodás kötelező – magyarázta a miniszter, hozzátéve: már most versenyelőnyben vannak azok a tagállamok, amelyekkel a bizottság már megállapodott. 

A magyar vállalkozásokat nem éri semmi kár abból adódóan, ha a megállapodás később jön létre

– jegyezte meg.

Csak az oltás véd, a maszk nem 

A kötelező maszkhasználat ismételt bevezetése és további intézkedések meghozatala kapcsán Gulyás Gergely kifejtette, nyolcszor-tízszer nagyobb a megbetegedések száma az oltatlanoknál, mint az oltottaknál, a világban mindenhol egyértelmű ez a tény. Az oltás hatékony védelmet jelent, a tömegközlekedésen történő maszkhasználatról azonban Budapest önkormányzata dönt, egyébként mindenkinek saját döntésére bízzák, hogy hordják-e a maszkot. Gulyás Gergely azt is elmondta, 

ha valaki nincs beoltva, azt a maszk nem fogja megvédeni a vírustól.

Arról, hogy a parlamenti választások napján lenne népszavazás a gyermekvédelmi törvényről a miniszter közölte, Magyarországon nem teljesen egyértelmű az ezzel kapcsolatos jogi szabályozás. Szavai szerint egyoldalú a tilalom, ha van kitűzött országgyűlési választás, nem lehet arra a napra népszavazást kitűzni, de fordítva már nincs ilyen tilalom, így 

lehetőség van arra, hogy egy napon legyen a jövő évi országgyűlési választás, és a kormány gyermekvédelmi népszavazása, 

vagy bármely más voksolás, amit kitűznek arra a napra.

Orbán Viktor Csehországban történő látogatásáról Gulyás Gergely azt közölte, a hírekben felmerülő, katonai hadiipari cégben való tulajdonszerzés létrejöttét, ha megtörténik, üdvözölni fogja a kormány.

További újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, az influenza elleni oltás nem pótolja a koronavírus elleni oltást, a kettő nem helyettesíti egymást. 

A járványhelyzet kapcsán a tárcavezető felhívta a figyelmet, miszerint a kormány azzal számol, hogy a negyedik hullámnak a felívelő szakaszában vagyunk, de a 60 százalékot meghaladó társadalmi átoltottság miatt ennek a csúcspontja kevésbé lesz magasabb, mint ami a második vagy harmadik járványhullám esetében tapasztalható volt. 

A LIBE-bizottság delegációjának érkezésére reagálva közölte: a kormányt nem igazán érdekli, hogy a bizottság mit vizsgál, ugyanis 

az Európai Parlamentnek mint szervezetnek az a sajátos jellegzetessége, hogy teljesen lényegtelen, milyen szabályok érvényesek rá, bármit leírnak, így teljesen súlytalan, amit tesznek vagy amit leírnak. 

A kötelező udvariasságot ugyanakkor megadják nekik, ezért két kormánytaggal is találkozhatnak. De ezt részükről egy kampányaktivitásnak kell tekinteni, mivel ezeknek a képviselőknek nincs érdemi jártasságuk a magyar politikában. 

A LIBE azért érkezik ide, hogy a magyar Molotov–Ribbentrop-paktum jelöltjeit támogassa

– összegezte a miniszter. 

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy a sajtóhírek szerint Jakab Péter testőre 42 millió forintot kapott, Gulyás Gergely kiemelte: indokolatlanul nagy összeg ez, mint ahogy a testőrség is az, bár nem vitatja, Jakab néhány felszólalása kellően bicskanyitogató ahhoz, hogy az utcán féljen. Ugyanakkor sem az ellenzéki sem a kormánypárti frakcióvezetők nem voltak eddig nagy veszélynek kitéve, ezért ez újszerű gyakorlata a magyar közéletnek. 

Arról, hogy a nyugdíjrendszer akadálya lenne a demográfiai változásnak Gulyás Gergely elmondta, a jelenlegi rendszer bő tíz-tizenöt évig fenntartható, hosszú távon azonban felmerülhet az a kérdés, hogy érvényesíteni kell-e a demográfiai elvet, de egyelőre nincs ilyesmi napirenden.

Az infláció családtámogatásokra gyakorolt hatását illetően Gulyás Gergely arról beszélt, a magyar gazdasági elemzések optimisták azzal kapcsolatban, hogy a járvány utáni gazdasági fellendülés az infláció emelkedésével jár, azonban várhatóan egy éven belül az infláció le is fog csengeni. Hozzátette: 

a jegybanknak vannak kész tervei az inflációcsökkentésre.

A hétvégi demográfiai konferencia döntéseinek hatásáról is kérdezték a minisztert, aki válaszában elmondta, a legfontosabb eredménye a konferenciának, hogy 

a nemzetközi élet legmagasabb szintjein határozottan megjelent egy olyan vélemény, hogy a családpolitika alternatívája a migrációnak – ez a legfontosabb üzenet. 

– Azt reméljük, hogy Magyarország és a többi ország is bizonyítani tudja ezt, ugyanis vannak országok, amelyek lemondtak róla, hogy családtámogatással biztosítják a szükséges reprodukciót. Miután a velünk szemben álló liberális felek jellegzetessége ma a kirekesztés, vagyis az övéktől eltérő véleményt nem tudják elfogadni, az látszik, hogy nincs egységes kánon: 

migrációt támogató és a családtámogatások rendszerét létrehozni akaró országok állnak egymással szemben.

A Norvég Alapról Gulyás Gergely elmondta: a norvégok fizetni fognak.

Az életükért küzdők több mint 70 százaléka oltatlan Európában, vannak országok, ahol kötelezővé teszik az oltást. Arról, hogy mit tud tenni Magyarország, hogy nagyobb legyen az oltási hajlandóság a miniszter elmondta, a kormány lehetősége biztosítani az oltást gyorsan, hatékonyan és ingyenesen, az időseket rezidensek és orvostanhallgatók fel is keresik, ennél többet azonban egy demokratikus társadalomban nem lehet tenni. – A lehetőség, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a veszélyekre – fogalmazott Gulyás Gergely. – Olyan ember mindenesetre nincs Magyarországon, akihez az üzenet ne jutott volna el – közölte.

Arról, hogy a miniszterelnök miért nem találkozik az európai képviselőkkel, Gulyás Gergely elmondta: sok a dolga a kormányfőnek.

A kórházban ápoltak 90 százalékot meghaladó arányban 60 év felettiek, körükben lényegesen több az oltatlanok mint az oltottak aránya. Szentkirályi Alexandra azt közölte, már ötven százalék felett van azok aránya az iskolába járó diákoknak, akik be vannak oltva, ilyen aránnyal már nem kell visszatérni a digitális oktatásra, az iskolák bezárására. A 12 év alattiak oltásáról a miniszter elmondta, az uniós beszerzésben jeleztük részvételi szándékunkat, de egyelőre nincs elfogadott oltóanyag. Az oltott és oltatlan diákok között nem fog különbséget tenni a kormány.

A pedagóguskereseteket illetően Gulyás Gergely arról beszélt, 

január elsejétől kell hogy legyenek béremelések, ez a pedagógusokra is vonatkozik. 

Rendezni kell a pedagógusok bérét, de a kormány eddig is sokat tett a pedagógusbérek felzárkóztatásáért. – Meglátjuk, mekkorát tudunk január elsejével lépni – jegyezte meg a miniszter, hozzátéve: szükség van a rendes pedagógus-bérrendezésre a magyar oktatás versenyképessége miatt is.

A közétkeztetés drágulása kapcsán a miniszter elmondta, az intézkedés részben társadalmi igényeknek is megfelel, hiszen a helyben termelt és egészséges termékeknek kell a legfiatalabbak asztalára kerülni. Mindenhol jogos az igény, hogy több pénzt biztosítsanak a közétkeztetésre, de 

jelenleg az oktatási intézményeket látogatók több mint 50 százaléka ingyenesen jut étkezéshez.

Gulyás Gergely Bicskén írta alá a Stop, Gyurcsány, Stop, Karácsony! petíciót, hogy ne térhessen vissza a 2010 előtti időszak, amelyet a miniszter sem magának, sem az országnak nem kíván vissza. 

Újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető ismertette: a Szent János Kórház felújítása jelenleg is zajlik, ez a projekt több mint állagmegóvás. A kancelláriaminiszter szerint a renoválási munkálatok a következő hónapokban, várhatóan februárra véget is érnek. A várólisták csökkentésére tett kormányintézkedések kapcsán kiemelte: 

azon a három nagy területen, ahol lényegesen hosszabbak a várólisták, mint a koronavírus-járvány előtt, semmilyen pénzügyi korlátja nincs a beavatkozásoknak, 

sőt a kormány azt kérte az Országos Kórházi Főigazgatóságtól, ők pedig a kórházigazgatóktól is, hogy amennyiben szükséges, több műszakban, több főorvos is végezzen műtéteket. 

Kérdésre válaszolva a kancelláriaminiszter azt is közölte, hogy már lezárult az Antall József Tudásközpontot vizsgálata. Tájékoztatása szerint az intézmény gazdálkodása a törvényi kritériumoknak megfelelt, ugyanakkor nem indokolható kifizetéseket is tartalmazott, ezért az állam a jövőben egyáltalán nem fogja közpénzből támogatni az Antall József Tudásközpontot. 

Arra, hogy Kálomista Gábor szerint az Elk*rtuk című filmet sok moziban politikai okok nem akarják vetíteni, kifejtette: még egy kereszténydemokrata kormány által vezetett országban is az egy liberális cenzúra az, ami Magyarországon van. 

Sajnálatos, hogy aki nem olyan filmet készít, ami bizonyos liberális körök ízlésének megfelel, annak a filmjét sem adják le.

Ha cenzúrázni lehet egy filmet Magyarországon, az azt mutatja, hogy a szabadsággal kapcsolatos problémákat kell keresni, akkor azt az önmagát liberálisnak nevező, de rendkívül kirekesztő korszellem képviselőinél kell keresni. 

– Magyarország azoknak segített a kimenekülésben, akik a magyar jelenlétet munkájukkal segítették – mondta az afganisztáni kimenekítésről Gulyás Gergely. A hiba ott van, hogy az Egyesült Államok vezetésével hoztunk létre egy katonai jelenlét alapján szerveződő közigazgatást, ami most megbukott. A morális felelősség az Egyesült Államokat terheli – tette hozzá.

Az országgyűlési választással kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, nem elképzelhető, hogy azt el kell halasztani a vírus vagy egyéb okok miatt, ez a választás megkerülhetetlen és fontos, sor fog kerülni rá.

A kormány még nem tárgyalta a győri kulturális negyed ügyét, de Gulyás Gergely szerint ez egy grandiózus terv, jó célról van szó, a kormány belátható időn belül fog foglalkozni vele. Mindenesetre ez egy öt-tízéves projekt lesz.

Lapunk azon felvetésére, hogy Karácsony Gergely mennyit kereshetett anno a Miniszterelnökségen, a miniszter elmondta: 

ennek biztosan nyoma van, ezért ha a jogszabályoknak megfelelően ez lehetséges, akkor ezt nyilvánosságra fogják hozni.

Megjegyezte, érdekes, hogy azok akik, annak idején Schmitt Pál esetében veretes cikkeket írtak, most nem érezték azt, hogy Karácsony Gergelyt is meg kellene bélyegezni. A budapesti közlekedési helyzetet kommentálva emlékeztetett: immár két éve van Budapestnek új vezetése, amit káosz, dugók, szemét és hajléktalanhelyzet jellemez. Egy főpolgármester közben elindulhat miniszterelnök-jelöltnek is persze, 

de ha közben a saját munkáját nem végzi el, és ilyen következményei vannak, az rendkívül hátrányos a budapestiekre nézve.

Arra, hogy jogorvoslati eljárást kezdeményez a Közbeszerzési Hatóság a milliárdos fővárosi közbeszerzés ügyében, úgy reagált: a választási ígéretek direkt és nyílt megszegése helytelen és elfogadhatatlan. Ha valaki azzal a választási ígérettel kerül hatalomra, hogy még a metróban is lesz légkondicionálás, és kampányának legfőbb eseménye, hogy elmegy a metróba és megméri, hogy ott hány fok van, akkor utána jó lenne, ha az ígéretét beváltaná – húzta alá. 

További újságírói kérdésre válaszolva a miniszter közölte, több rendelkezés csak rendkívüli jogrendben megvalósítható, de ha nem muszáj, nem fognak ezzel élni. A védettségi igazolvánnyal vagy iskolai intézkedésekkel, az oltással kapcsolatos döntéseknél lehet például erre szükség.

Az orosz gázmegállapodással kapcsolatban áremelkedésre nem kell számítani, árcsökkenést nem tudott ígérni a miniszter.

Az oktatással kapcsolatban a miniszter megjegyezte, van egy új Nemzeti alaptanterv, amelyben nem nőtt a kötelező óraszám, a gyakorlati megvalósulás vizsgálata azonban mindig indokolt.

A Facebook szabályozásával kapcsolatban Gulyás Gergely miniszter elmondta, 

az Európai Unió mindennel foglalkozik, amihez semmi köze, de olyan területeken, ahol lenne értelme a közös fellépésnek, nagyon lassan vagy nem haladunk. A közös szabályozás kialakítása ezen a téren nagyon fontos lenne

– jegyezte meg.

– Az ideit már nem, a jövő évi költségvetési tervet még lehetséges, hogy módosítani fogják – közölte a miniszter újságírói kérdésre. Jelezte, a közmunkások bérét tervezi emelni a kormány. Az óraátállítást illetően az Gulyás Gergely álláspontja, hogy ha valamelyik időszámítást megszüntetik, a télit kellene, de ez csak személyes véleménye és nincs napirenden az ügy.

A LIBE-bizottságra visszatérve a miniszter azt mondta: „a kormányt nyíltan gyűlölő és az Orbán-kormánynak újra és újra bizalmat szavazó, magyar népet megvető képviselőkről beszélünk, tehát együtt tudunk ezzel élni, mert tudomásul vesszük, hogy 

az EP nagy része olyan személyekből áll, akik hazánkat nem szeretik, és úgy gondolják, ha a választók nem az általuk helyesnek talált politikai erőt támogatják a választásokon, akkor mindenkit érdemes megvetni, aki itt él.”

Gulyás Gergely továbbá hangsúlyozta, hogy a 2019-es és 2020-as évekhez képest hétszeres vagy nyolcszoros az illegális határátlépési kísérletek száma, ezért a határvédelmet meg kell erősíteni. Ez azt jelenti, hogy máshonnan is át kell irányítani rendőröket a határra, az ő védelmet pedig tovább segítik a katonák is. 

Az átoltottság kapcsán kiemelte: Magyarország a régión belül az egyik legátoltottabb ország. A szomszédos országok közül egyedül Ausztria az amely, magasabb átoltottságot produkált. 

A német választások, valamint az új német koalíció kapcsán rámutatott, hogy a német politika alakítója már régóta nem a politika, hanem a sajtó. – Angela Merkel pedig – bár sok mindenben nem értettek egyet – képes volt politikai célokat megfogalmazni a sajtóval szemben is és annak megfelelően cselekedni. Ma viszont nem látjuk azt, hogy lenne olyan, aki ezt folytatná – húzta alá, majd hozzátette: nagy valószínűséggel egy koalíció alakul Németországban, ami idáig nem volt, mivel három pártból fog állni, és a Közép-Európával szembeni megértés pedig ezeket a politikai erőket nem jellemezte. 

Szabó Tímea egy belsős chat beszélgetésben arról beszélt, mit hazudjanak az előválasztás összeomlásáról. Gulyás Gergely szerint ezen az ügyön annak kell elgondolkodnia, aki eddig bármit is elhitt a baloldali képviselőnőnek. Az ózdi választási botrány szervezőjének autóbalesetéről elmondta, 

az, hogy egy új luxus-BMW-vel szállítanak szavazólapokat, egy érdekes jelenség, ebben az ügyben még a látszatra sem adnak a baloldali pártok, akik az előválasztást szervezik

– jegyezte meg.

Azzal kapcsolatban, hogy már Hadházy Ákos szerint is szükséges vizsgálni Cseh Katalin korrupciós ügyét, Gulyás Gergely elmondta, egy több milliárd forintos korrupciós ügyet sikerült a Momentum képviselőjének bemutatni. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a magyar–orosz gázszerződést követő ukrán reakció kapcsán jelezte: 

az ukrán bosszúállás már jóval az oroszokkal való gázmegállapodás előtt megtörtént, hiszen Ukrajna az oktatási törvény módosításával a kárpátaljai magyarok anyanyelvhasználatát durván korlátozta, és ennek módosítása kapcsán semmilyen nemzetközi véleménynek nem adott helyet, éppen ezért a NATO-val való csatlakozási tárgyalásokat Magyarország a továbbiakban is blokkolni fogja

– húzta alá. Véleménye szerint egyébként  értelmezhetetlen, hogy egy szuverén ország energiapolitikájába egy másik ország bele akar szólni. Ukrajnának ehhez semmi köze nincsen – szögezte le. Hozzátette, az pedig végképp sajnálatos, hogy a szomszédos állam végképpen nem képes értékelni azt a gesztussorozatot, amit Magyarország a jelenleg fennálló súlyos viták ellenére tett.

Arra a kérdésre, hogy a kórházban lévők hány százaléka oltatlan, elmondta: emlékezete szerint a kórházban lévők nagy többsége idős, alapbetegségekben is szenvedő ember, nekik mintegy 55 százalékuk nincs beoltva. Ehhez hozzáfűzte, hogy az összes idősek döntő többsége már oltott, valamivel több mint tíz százalékuk az oltatlan, közülük kerülnek be a legtöbben a kórházakba. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.