Így avatkozna be Brüsszel a 2022-es országgyűlési választásokba

A helyreállítási alap pénzeit visszatartják, míg az uniós bíróság gyorsított eljárásban tárgyalja a magyarok ügyét. A magyar gazdaság ezzel együtt jó állapotban van, az uniós pénzek nélkül is vissza tud állni növekvő pályára – hangzott el az Alapjogokért Központ szerdai sajtóeseményén.

2021. 09. 08. 13:19
VON DER LEYEN, Ursula; SASSOLI, David
Brüsszel, 2020. január 31. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a brit kiválás utáni Európai Unióról tartott brüsszeli sajtóértekezleten 2020. január 31-én. Közép-európai idõ szerint éjfélkor megszûnik az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unióban. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az Európai Unió a vírusválság félrekezelése után most a gazdasági újraindítást sem tudja kellő ütemben segíteni” – mondta Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója mai sajtótájékoztatóján. Az elemző szerint könnyen elképzelhető, hogy bár szeptember vége a kijelölt határidő az újabb megállapodásra, 

a Magyarországnak járó helyreállítási pénzeket Brüsszel egészen a jövő évi választásokig vissza fogja tartani. 

Emlékeztetett, hogy a pedofilellenes törvénycsomag elfogadása előtt már közel volt a megegyezés, de a zárószavazás után hirtelen politikai feltételeket kezdtek támasztani az uniós intézmények. A törvénycsomagról azt mondta, csak tagállami hatáskörben szabályoz, Magyarország éppen ezért bátran áll a kötelezettségszegési eljárás elé. 

Kovács István szerint a helyreállítási alap egy soha nem látott pénzügyi eszköz, amelynek az lett volna a feladata, hogy segítse az európai gazdaságok helyreállítását, azonban úgy tűnik, hogy ez az eszköz nem fogja tudni beváltani a hozzá fűzött reményeket. 

Ha az oltások működnek, akkor Európa működni fog, a gazdaság az uniós helyreállítási pénzek nélkül is elkezdett kilábalni a koronavírus okozta válságból

– érvelt az elemző. Elmondása szerint egy-két hónap előnyünk van az unión belül. „Magyarország különösen jól teljesít az EU-ban, a helyreállítási alap nélkül, melyből még egy EU-s ország sem kapott pénzt!” – mondta. A tájékoztatón az is kiderült, hogy a 27 tagország közül eddig tizennyolcan kaptak előleget az alapból, és Spanyolországban készülnek az első olyan projekt megvalósítására, amely már a helyreállítási alap pénzeit felhasználva valósulhat majd meg. 

Adott volt egy rendkívüli helyzet, amiben az EU rendre késve reagált és rossz válaszokat adott

– idézte vissza az elmúlt időszakot a stratégiai igazgató. Szerinte az unió nem segített a tagországoknak a járvány kezelésében, a közös vakcinabeszerzés mögött pedig minden idők legnagyobb korrupciós botránya kezd kirajzolódni. 

„Mindemellett kijelenthető, hogy az uniós állampolgárok sokkal később kaptak vakcinát, mint a fejlett világ többi része” – magyarázta Kovács István. 

A magyar gazdaság mindezekkel együtt „köszöni, jól van”, a visszapattanás megtörtént, és a növekvő pályára vissza fog tudni állni 

– vélte az igazgató, aki szerint a 2022-es választásokig sem lesz érzékelhető az unió zsarolása, a kormány számára minden forrás biztosított, és a végtelenségig nem tarthatják vissza a pénzeket Brüsszelben. 

– A jogállamisági vita szintén az EU-s napirend középpontjában van, mindenki az Európai Bíróság döntésére vár

– erről már Kovács Attila, az Alapjogokért Központ elemzője beszélt. Emlékeztetett: – Ezt az ügyet gyorsított eljárásban vizsgálja a bíróság, ami azt a célt szolgálja, hogy még a jövő évi magyarországi választások előtt döntés születhessen. 

Közvetetten beavatkoznának a magyarországi választásokba az uniós intézmények, a parlament már most nyomás alá helyezné a bizottságot, amely ennek egyelőre ellenáll

– vélte az elemző. Arról is beszélt, hogy amint dönt a bíróság, a parlament fog először ránk rontani, és Magyarország megbüntetését követelni. 

– Ennyire direkt beavatkozást még nem láttunk az EU történetében, de komoly esély van rá, hogy az őszi politikai évadban ez is bekövetkezzen – vélték az Alapjogokért Központ munkatársai, hozzátéve: bármi is fog történni, kicsit sem lesz független a politikától az előttünk álló időszakban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.