Liberális–szélsőjobb összefogásnak nevezte a baloldalt a Szanyi-párt elnöke

Nem árult zsákbamacskát Szanyi Tibor, az (Iszomm) miniszterelnök-jelöltje, amikor ismertette a Kádár János-terv elnevezésű pártprogramot: ágazatokat államosítana és több adót vetne ki a nagyvállalkozásokra. Huszti Andrea elnök szerint ez az igazi baloldal.

Kerékgyártó György
2021. 09. 11. 15:33
SZANYI Tibor
Budapest, 2019. május 26. Szanyi Tibor szocialista EP-képviselõ az MSZP és a Párbeszéd EP-választási eredményváróján Budapesten a Villányi úti konferenciaközpontban 2019. május 26-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kemény szavakat használt Huszti Andrea, az Iszomm elnöke a jelenlegi baloldal jellemzésére azon a szeptember 11-i rendezvényen, amelyet Szanyi Tibor miniszterelnök-jelölttel a párt programját ismertették a nem túl nagy számú, leginkább aktivistákból álló hallgatóság előtt. 

Az elnök úgy fogalmazott: ma Magyarországon nincs igazi baloldal, és a munkásemberek, ha érdeklődnek a közélet iránt, csak két politikai tömb közül választhatnak. Az egyik a kormánypárt, amelyet Huszti Andrea erősen bírált, a másik az a – ahogyan fogalmazott – liberális–szélsőjobboldali összefogás, amely „szereti, ha lebaloldalazzák”.

Az elnök szerint nincs valódi baloldal Magyarországon, olyan politikai erő, amely a munkásság érdekeit szolgálná, sőt szerinte a ma önmagukat a baloldalra pozicionáló szereplők az elmúlt években csírájában igyekeztek elfojtani minden baloldali kezdeményezést. Hosszan sorolta, mennyi támadás érte az Iszommot, illetve azt, hogy a jelenleg a nép nevében felszólaló politikusok vagy szélsőjobboldaliak, vagy olyanok, akik önálló pártként még meg sem mérették magukat, vagy annyi pénzük van, amennyit elképzelni sem tudunk.

Szanyi Tibor a Kádár-rendszerbe kalauzolná vissza az országot Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezután Szanyi Tibor vette át a szót a munkás büszkeség napja elnevezésű rendezvényen, és ismertette a Kádár János-tervet, amely számos elemében valóban a névadójáról ismert három és fél évtizedet idézte. 

Szanyi elmondása szerint a cél egy olyan szociális biztonság kivívása, amilyet a kádári időkben garantált az állam. Az Iszomm célja a nettó 250 ezer forintos alapjövedelem elérése, a nyugdíjakat nettó 150 ezer forintban minimalizálnák, de felső limitet is meghatároznának, hogy megakadályozzák a milliós nyugdíjak kifizetését. 

Szanyi az ötnél több főt foglalkoztató cégeknél kötelezővé tenné a szakszervezeti tagságot, majd a mostanáig kormányzati támogatással épült szállodákat és más szálláshelyeket egyszerűen államosítaná, hogy azokból szakszervezeti üdülőket csináljon. Ugyancsak államosítana olyan cégeket, ágazatokat, amelyek szerinte az ország szempontjából kiemelt fontosságúak. Bevételekre a vállalkozások erősebb adóztatásából szeretne szert tenni. Ugyanakkor csökkentené a pártok támogatását, és nem engedné meg, hogy a közszolgálati médiafelületeken reklámok jelenjenek meg. A miniszterelnök-jelölt nekimenne a bankoknak is: a szerinte jogtalanul beszedett extra profit visszafizetését követelné az intézetektől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.