Van lelki megújulás Magyarországon

Rengeteg országban közvetítették a Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főbb eseményeit. A szervezők tapasztalatai alapján a kongresszus sikeresen zajlott le, a regisztrációhoz kötött események adatai alapján pedig a fiatal korcsoportokat is eredményesen szólította meg.

Ritó Szabolcs
2021. 09. 20. 17:27
null
2021.09.12.52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus.Budapest.Fotó:Huszár Gábor,Kisalföld Fotó: HUSZAR GABOR/Kisalföld
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Isten ereje szelíd erő. Ezt éreztük abban a háromszázezres szelíd menetben, akik együtt vonultak a Kossuth térről a Hősök teréig, és ugyanolyan derűs, szelíd tömeg vett részt a pápai misén is

– fogalmazott Erdő Péter bíboros a szeptember 5. és 12. között Budapesten megrendezett katolikus világesemény, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) értékelő sajtótájékoztatóján. A bíboros felidézte: Ferenc pápa is szemmel láthatóan örült annak, hogy ilyen fogadtatásban részesült Budapesten. 

Erdő Péter (balra) úgy látta, hogy Ferenc pápát is megérintette a budapesti eseményen részt vevő tömeg szelídsége
Fotó: Koszticsák Szilárd

Erdő Péter hangsúlyozta: a kongresszus során számos program és jó gyakorlat alakult ki, amelyek bizonyították, hogy a jövőben is meg kell ismételni azokat. Ilyen esemény volt a családi nap, valamint a plébániákon lehetővé tett szentségimádás éjjel-nappali gyakorlata. Erdő Péter a beszédében arra is kitért, hogy a NEK hatással volt a művészetekre is: az irodalom, a zene és a képzőművészet is fontos szerepet játszott a világeseményen. A bíboros emlékeztetett: némelyik alkotás azonban nem csak a művészeti értékek felvonultatásáról szólt. – Az üldözött keresztények hányattatásait bemutató kiállításon hallottam a keleti és nyugati egyházak képviselőinek véleményét, akik pozitívan fogadták az olykor kemény beszédeket is – idézte fel tapasztalatait.

Összefogással sikerült

Az értékelő sajtótájékoztatón többen is jelen voltak a világesemény tizenkét hírnöke közül, akik kongresszus előtti időszakban vállalták a NEK népszerűsítését. A hírnökök olyan ismert személyek közül kerültek ki, akik személyesen és számos interjú során is arra bátorították a katolikus közösségeket, hogy vegyenek részt a világeseményen. Többek között Böjte Csaba, Dolhai Attila, Kubik Anna, Lackfi János és Pindroch Csaba is fontos szerepet játszott az emberek megszólításában. A sajtótájékoztatón kiemelték: a velük készült beszélgetések útkeresésről, tévedésekről és istenképről szóltak, amelyeket a NEK-en szerzett élményeikkel kiegészítve, egy „Ők, tizenketten!“ címen kötetben is megjelennek majd. 

A sajtótájékoztatón külön kiemelték, hogy a kongresszus hetének eseményeit közel kétezer-ötszáz önkéntes, közöttük hatszáz cserkész segített megvalósítani. Éjjel-nappal dolgoztak az események előtt, alatt és után azért, hogy sikeres legyen a nemzetközi rendezvénysorozat. 

A világesemény számokban

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus számszerű eredményeiről megtudhattuk, hogy 

nyolcvanhárom országból érkezett regisztráció a budapesti eseményre. 

Néhány példát említve: Észak-Korea, Togo, Ruanda, Srí Lanka, Puerto Rico és Vietnam keresztény közösségei is képviseltették magukat. Mint elmondták: hatalmas érdeklődés övezte a magyarországi eseményt a világsajtóban is, amelyet jól mutat, hogy a világ mintegy kétszázötven országából hatszáz sajtómunkás volt jelen. A nyitó és a záró szentmisét rengeteg országban közvetítették, a körmenetről pedig beszámoltak a híradásokban. A nyelvi akadályok áthidalását ötven szinkrontolmács és jeltolmács segítette.

A sajtótájékoztatón arra is emlékeztettek, hogy a kongresszus hétköznapjain a Hungexpón hallgathattak előadásokat az érdeklődők. Öt kontinens közel negyven országából hatvan előadó érkezett, akik beszámoltak a keresztényüldözés problémáiról és a saját közösségük híveinek küzdelmeiről, de ugyanúgy példákat mutattak közösségépítésről és a plébániák megújításáról is.

A fiatalokat is sikerült elérni

Az értékelésén az is elhangzott: nagyon sokszor éri az a bírálat a katolikus egyházat, hogy többnyire csak az idősebb korosztályokat képes megszólítani. Azonban a regisztrációhoz kötött események adataiból világosan látszik, hogy legnagyobb számban a 16–25 év közötti, valamint a 46–55 év közötti korcsoportok voltak jelen. Arra is emlékeztettek, hogy a Margit-szigeten rendezett családi napon több mint húszezer fiatal vett részt.

A budapesti rendezésű katolikus világeseményt nagy érdeklődés követte az egész világon
Fotó: HUSZAR GABOR/Kisalföld

A Parlamentben is megemlékeztek a NEK-ről. – Ferenc pápa szentmiséjét kétszázötvenezren hallgatták végig személyesen a Hősök terén és több száz millióan a világon. A pápa látogatása óriási elismerése a magyar népnek és egész Magyarországnak – mondta Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában az Országgyűlés mai ülésnapján. 

A politikus hangsúlyozta: az eucharisztikus kongresszus óriási jelentőségű, és válaszokat adott a XXI. század minket érintő fontos kérdéseire is. Simicskó István kiemelte: a pápa jelenléte bátorítást adott hitünknek, kiállásunknak értékeink mellett, hagyományaink megőrzésének és a családok védelmének. 

A pápa elmondta, hogy a család nem áll másból, mint apa, anya, gyerek. Fontos volt, hogy az egész világ hallja és lássa ezt

– emelte ki.

A frakcióvezető arra is emlékeztetett, hogy Magyarország a koronavírus harmadik hulláma elleni sikeres védekezést követően tudta megrendezni az eseményt úgy, hogy például a tokiói olimpiával szemben nálunk szabadon ünnepelhettek az emberek. Parlamenti beszédében Simicskó István is köszönetet mondott annak a húszezer embernek, akik részt vettek a kongresszus megrendezésében. 

(A borítóképen Erdő Péter bíboros. Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.