Hamarosan a BM is beszáll az oltási programba

A határ menti szolgálat után az ország legszegényebb településein is biztosítják az ellátást a Magyar Honvédség oltóbuszai. Úgy tudjuk, nemsokára a Belügyminisztérium illetékes szervei is bekapcsolódnak ebbe a munkába, legalábbis ez a program is előkészítés alatt áll.

2021. 10. 06. 8:16
null
Ásotthalom, 2021. június 1. A honvédség oltóbusza a Csongrád-Csanád megyei Ásotthalmon 2021. június 1-jén. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország háromszáz legszegényebb települése közül az eddig bevont 118 helyszínből mostanáig tizennégy helyen jártak a Magyar Honvédség oltóbuszai – közölte érdeklődésünkre a Belügyminisztérium Miniszterelnöki Biztosi Titkársága. Hozzátették: 

a honvédségi oltóbuszok mellett nemsokára a BM munkatársai is részt fognak venni a hátrányos településen élők oltásában. 

Ez az oltási program jelenleg előkészítés alatt áll, felkészülnek az egydózisú Janssen-vakcinák használatára és tárolására, és zajlik a szakmai csapat bővítése, a kollégák adminisztrációs felkészítése. 

Mint közölték, ezeken a területeken nagy a tudatlanság és a félelem, illetve nagyon sok tévhit kering a koronavírus-járvány elleni vakcinákról, amelyeket nem egyszerű feloldani. Elmondásuk szerint

 a felzárkózó településeken létrehozott jelenléti pontok munkatársai folyamatosan tájékoztatják a helyieket a vakcinákról, és a regisztrációban is segítették az embereket. Emellett – fűzték hozzá – az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és más civil szervezetek Oltass, hogy élhess! elnevezésű kampányát is támogatták. Ők eddig nagyjából 14 ezer ember regisztrációját végezték el. 

Mint ismert, a kormány 2019 februárjában indított programot a háromszáz legszegényebb magyar település felzárkóztatására. A diagnózisalapú felzárkózási programba 2019-ben harmincegy, 2020-ban harminchat, idén pedig további ötvenegy, tehát eddig összesen 118 települést vontak be. A Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos által irányított Felzárkózó települések nevű programot húsz karitatív szervezet működteti, köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, illetve kisebb helyi civil szervezetek. A program „a fogantatástól a foglalkoztatásig” kíséri végig a gyermekek életét. A munka nehézsége abban rejlik, hogy nemcsak a kisgyermekekkel kell foglalkozni, hanem a lakhatástól kezdve a foglalkoztatáson át a különböző közösségfejlesztési elemekig, mindenről egyszerre, a települések egyéni sajátosságaira szabott megoldásokkal kell gondoskodni.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ beszámolója szerint a mobil oltóbuszállomásokon a bevezetésük óta tizenhat megye több mint 130 településén 51 ezernél több adag oltóanyagot adtak be azoknak, akiknek nehézségekbe ütközött volna valamelyik nagyobb oltópont elérése. A településeket a hátrányos helyzet, illetve az átoltottsági arány függvényében választották ki. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.