időjárás 1°C Barbara, Borbála 2021. December 4.
logo
Vasárnap emlékezik meg az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége a forradalom hőseiről

Koszorúzás és néma főhajtás a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben

Borsodi Attila
2021.10.25. 11:08
Koszorúzás és néma főhajtás a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben

Október 31-én, vasárnap 17 órakor a Fiumei úti Nemzeti Sírkert 57-es parcellájában levő központi 56-os emlékműnél tartja koszorúzási ünnepségét az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége. Az eseményen fejet hajtanak a 2013-ban eltemetett Bocskai T. József, a szövetség alapítójának és első elnökének síremléke előtt is.

Az ünnepségen a megjelenteket idősebb Lomnici Zoltán, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége tiszteletbeli elnöke, az Emberi Méltóság Tanácsának vezetője köszönti.

Az esemény kapcsán idősebb Lomnici Zoltán a Magyar Nemzetnek elmondta: az élet úgy hozta, hogy Bocskai T. Józsefet 2013-ban Varjú Imre protonotárius kanonok, címzetes esperes temette, akinek élete szintén összeforrt az 1956-os szabadságharccal. A katolikus papot ugyanis abban az évben, 1956. június 17-én Vácon, a székesegyházban szentelték pappá, így ahogy maga is fogalmazni szokott, gyakorlatilag egyidős a forradalommal. Varjú Imre atya azok között a papok között volt, akik 1956-ban a kórházakban segédkeztek, iratokat sokszorosítottak, és akik a megtorlás idején börtönbe kerültek.

A pap 1956-os tevékenységét dokumentumfilm mutatja be, amelyet Dézsy Zoltán Balázs Béla-díjas magyar rendező készített. A Bakáts téri kórház kispapja című alkotásban Varjú Imre atyával idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke, volt főbíró beszélget.

Az interjúból kiderül, hogy a kommunista hatalom haragját a katolikus pap leginkább azzal vívta ki, hogy társaival megírták a forradalom és szabadságharc igaz történetét, amit sokszorosítottak is. Főként ezért jogerősen négy év börtönt kapott, de általános amnesztiával két év után szabadult. A dokumentumfilmben a katolikus pap beszélt a börtönben átélt megpróbáltatásokról is. Az alkotást legközelebb október 31-én 22 órától a Duna World csatornán láthatják az érdeklődők.