Egyre többet érhet a hamis védettségi igazolás

A nemzetközi maffia még nem igazán jelent meg a Covid–19-járvány kapcsán, ám a védettségi igazolásokat már a magyarok is kétféle módszerrel hamisítják. Egyrészt a plasztikkártyákat is koppintják, de az elterjedtebb, hogy korrupt egészségügyi dolgozó segítségével igazolják a be sem adott védőoltás felvételét.

2021. 11. 20. 6:54
null
Alkotmányos és igazolható egyes szolgáltatásokat a kártyához kötni fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt év – végrehajtandó – szabadságvesztést kockáztat az, aki védettségi igazolványt hamisít. A védettségi igazolással való visszaélés elleni fellépésről rendelkező – május 1-jén hatályba lépett 220/2021. (V. 1.) Korm. rendelet – ilyen súlyos büntetést irányoz elő az elkövetőkkel szemben. 

A speciális okirat-hamisítás a minap került a közvélemény érdeklődésének a homlokterébe, amikor egy család Covid-fertőzéssel került kórházba, ahol az apa meghalt, majd később kiderült: van védettségi igazolványuk – az egészségügyi személyzet szerint azonban hamis volt, amiért a rendőrség nyomozást is indított. A családnak állítólag azért volt szükség a hamis iratokra, mert sokat utaztak külföldre, de oltakozni nem akartak. 

A hatóságok a nyomozás során arra keresnek választ, hogy milyen hamisítványról van szó és ki, kik készítették az áldokumentumot. Magyarországon az eddigi információk szerint még nincs jelen a nemzetközi maffia, ami már rátelepült a pandémia adta lehetőségekre: a vakcinától a védettségi dokumentumokig mindent hamisítanak. Hazánkban a magyarok kétféle módon hamisítják a védettségi igazolványokat. 

Az egyik módszer szerint korrupt egészségügyi dolgozó(k) igazolják, hogy a korrumpáló megkapta a Covid–19 elleni vakcinát, ám a szérumot nem adják be neki, az oltás folyamatát azonban dokumentálják a hivatalos rendszerben, így végül a védettségi igazolványt is megkapják. Az utóbbi igazolvány egyébként jogtiszta, minden szükséges adat megvan az ellenőrzéséhez a rendszerben, így a szaknyelv hamisított hivatalos okiratnak nevezi. 

Erre a módszerre a legképletesebb példa a szabolcsi Kótaj település 54 éves háziorvosa, A. A., aki jogosult volt a koronavírus elleni védőoltás beadására és a védettségi igazolvány kiállításához szükséges adatok jogszabály szerinti rögzítésére. A 25 éves K. D. megállapodott vele, hogy közvetítőként olyan embereket fog szállítani hozzá, akik szeretnének védettségi igazolványhoz jutni, de nem kívánják beadatni maguknak az ehhez szükséges védőoltást. A gyanúsítottak megállapodtak abban is, hogy a hozzájuk fordulóktól fejenként ötvenezer forintot fognak kérni azért, hogy a háziorvos az adataikat mint beoltottak adatait a központi rendszerbe rögzítse, és így védőoltás nélkül jogosultakká váljanak védettségi igazolványra. A kifizetett pénzen megosztoztak. Csak májusban ketten jutottak ily módon védettségi igazolványhoz jogosulatlanul. A kótaji háziorvos és gyanúsított-társa, az egyébként egy milliomos vállalkozó csemetéje védettségi igazolvány hamisítása mellett vesztegetésért is felelhet a bíróságon.

Hamis védettségi igazolásokkal kapcsolatban a rendőrség országosan 19 bűnesetet regisztrált, tudtuk meg az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatától. Ezek közül 17-ben jelenleg is folyamatban van büntetőeljárás, míg két ügy vizsgálati szakasza lezárult, azokat vádemelési javaslattal továbbították az ügyészségre. A 19 büntetőeljárás közül nyolc közokirat-hamisítás, kilenc vesztegetés, egy zsarolás, míg egy védettségi igazolással való visszaélés miatt indult. A Budapesti Rendőr-főkapitányságon ezek közül öt büntetőeljárás van folyamatban vesztegetés miatt.  

A védettségi igazolványok hamisításának másik módja, amikor egyszerűen lekoppintják a plasztikkártyát, amire a vevő adatait viszik fel – a QR-kódban is. Ebben az esetben a hivatalos nyilvántartásban nincs nyoma a kártyának (ami hamis, és nem hamisított), ám az alkalmas például tömegrendezvények látogatására. 

A rendőrök egy szlovák rendszámú gépkocsi szlovák állampolgárságú sofőrjét és utasát ellenőrizték augusztusban Vámosszabadi közelében. Az utas hamis magyar védettségi igazolványt adott át ellenőrzésre, az autót vezető férfi nadrágjából további kilenc, hamis védettséget igazoló okmány került elő. Győr-Ménfőcsanakon fogták el a hamisítókat, a 47 éves G. A. Zeuszt és a 41 éves F. Lászlót. A házkutatásokon már elkészült, névre szóló hamis magyar védettségi igazolványokat találtak, valamint ezen okmányok készítéséhez szükséges több száz plasztikkártyát és egy kártyanyomtatót is lefoglaltak. Emellett hatvan darab különböző méretű, nyomtatott Covid–19 oltási igazolást is találtak.

Borítókép: Védettségi igazolvány (Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.