Élete végéig fegyházban őriznék a makói kegyetlen kettős gyilkost

Egy idős asszonyt és annak lányát bántalmazta Sz. Dénes egy vascsővel, majd elvágta a torkukat is még 2004-ben Makón. Tavaly februárban ujjlenyomata alapján kapták el a rendőrség különleges ügyeket vizsgáló nyomozói.

2021. 11. 11. 14:20
Fotó: police.hu Forrás: Sz. Débes a makói kettős gyilkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tényleges életfogytiglani fegyházbüntetés kiszabása érdekében fellebbezett a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a makói kettős gyilkosságért első fokon életfogytiglani fegyházra ítélt Sz. Dénes ügyében; a nem jogerős ítélet szerint a vádlott 30 év letöltése után kerülhetne feltételesen szabadlábra.

A borzalmas kettős gyilkosság még 2004. november 16-án történt Makón, a Szegedi utca egyik házában, ahol holtan találták a város egyik közismert vállalkozójának 78 esztendős édesanyját és a hozzá látogatóba érkező 51 éves lányát. A vádirat szerint a tettes, Sz. Dénes a szomszédos ingatlanba hatolt be, és a kerítésen átmászva jutott be a sértett házába. A nyári konyhában összetalálkozott az idős asszonnyal, vascsővel bántalmazta, majd elvágta a torkát.

Ezután még másfél-két órát maradt a lakásban, evett, ivott, átkutatta a házat, de nem találta meg a sértett eldugott pénzét. 

Ekkor találkozott össze az anyját meglátogató nővel, akit ugyanúgy bántalmazott és ölt meg, mint előző áldozatát. A holttesteket újságpapírral betakarta, majd a vascsövet hátrahagyva távozott. 

17 év után bukott le

Az elkövető vénás sérülést szenvedett, a vért még a házban lemosta, ehhez azonban levette cérnakesztyűjét, és így ujjlenyomatokat hagyott hátra. A Nemzeti Nyomozó Iroda különleges ügyeket vizsgáló életvédelmi nyomozói 2019-ben újranyitották a korábban eredménytelenség miatt lezárt aktát. A helyszínen rögzített ujjnyomatokat összevetették a Makón és Csongrád megye területén élet és vagyon elleni, erőszakos bűncselekményeket elkövetők ujjlenyomataival, így találtak rá tavaly februárban a vádlottra, aki a mórahalmi járásban élt, nőtlen, gyermektelen, vagyontalan, hajléktalan. Később a házban talált kesztyűből, a vascsőről és az egyik áldozat körme alól vett mintából is kimutatták a vádlott DNS-ét.

A Délmagyarország bírósági tudósítása szerint az írni, olvasni nem tudó férfi nem tett vallomást az elsőfokú bíróság előtt. A nyomozóknak tagadta bűnösségét, azt állította, hogy a bűncselekmény idején a Csongrád megyei Bordányban dolgozott napszámosként. Bár abban az időben gyakran meglátogatta barátnőjét Makón, azon a napon Bordányban volt, az áldozatok házában pedig soha nem járt – mondta.

Sz. Dénes a Szegedi Törvényszéken megtagadta a vallomástételt. Fotó: Délmagyar.hu

A Szegedi Törvényszéken Sz. Dénes nőtestvérét is kihallgatták tanúként, aki arról beszélt, hogy az öccse egy ideig náluk lakott. Az asszony szerint a testvére nem bántotta, de egyszer, az egyik veszekedésükkor megragadta a nyakát, és sokszor kiabált vele.

Vallomást tett az a nő is, aki a férfi barátnője volt a gyilkosságot megelőző időszakban. 

Ő arról beszélt, hogy egy újsághirdetésen keresztül ismerkedtek meg, és Szegeden találkoztak először. Sz. azt állította magáról, hogy német állampolgár, és a Vöröskeresztnél dolgozik kamionsofőrként. A nő szerint ezt azért mondhatta, mert beszédhibás volt, és a rendszertelen találkozókat is a munkájával magyarázta. 

A makói nő azt is elmondta, hogy mindig nála találkoztak, de teljesen rendszertelenül. A Bordányban és környékén alkalmi munkákból élő férfi csak akkor hívta fel egy telefonfülkéből, amikor már Makóra ért. A férfi egyébként őt sem bántotta, viszont a szakításuk után rendszeresen zaklatta telefonon keresztül.

Első fokon a Szegedi Törvényszék különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt Sz. Dénest életfogytig tartó fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy legkorábban harminc év után bocsátható feltételes szabadságra. Az elsőfokú ítélet ellen a fellebbviteli főügyészség súlyosítás, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből történő kizárás, míg a vádlott és védője felmentés, illetve enyhítés érdekében fellebbezett.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a kiemelkedően súlyos élet elleni bűncselekményt elkövető férfival szemben a lehető legszigorúbb büntetést kell kiszabni, és a társadalom hatékony védelme érdekében abból őt véglegesen ki kell vonni.

Másodfokon az ügyben a Szegedi Ítélőtábla dönt. 

Borítókép: Sz. Dénest 2020 februárjában fogták el a különleges ügyeket vizsgáló nyomozók (Forrás: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.