Migrációt segítő egyesületnél is dolgozott a Momentum új elnöke

A Magyarország megbüntetéséért folyamatosan lobbizó Donáth Anna lett a Momentum mozgalom új vezetője. A párt európa parlamenti képviselője korábban abban az egyesületben is dolgozott, amely tanácsokkal látta el a bevándorlókat, miként lehet kijátszani a jogszabályokat Európában.

2021. 11. 22. 15:55
DONÁTH Anna Júlia; Cseh Katalin
Budapest, 2019. május 26. Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője (b) és Donáth Anna Júlia, a párt alelnöke, mandátumot szerző képviselők a Momentum Mozgalom eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donáth Anna 2008–2009-ben szociológiát tanult az amszterdami Vrije Egyetemen, valamint 2010–2012 között az Amszterdami Egyetemen migrációs és etnikai tanulmányokat folytatott. 2010-ben részt vett az első Etnikai és migrációs tanulmányok nyári iskolán a révkomáromi Selye János Egyetemen. A világhálón található életrajza szerint Donáth korábban a Soros Györgyhöz köthető, Menedék Migránsokat Segítő Egyesület projektmenedzsere volt. 

Az egyesületről érdemes megjegyezni, hogy nevük szerepelt abban a kiadványban, amelyet a görög partoknál lévő migránsoknál találtak a Sky News riporterei, és amelyben jó tanácsokkal látták el a bevándorlókat, hogy hogyan kerüljék ki az ujjlenyomatvételt Magyarországon, illetve hogy miként lehet kijátszani az egyéb szabályokat Európában. 

A szervezet Soros alapítványának ez erős pénzügyi támogatását élvezi évek óta: 2015-ben 21 ezer, 2016-ban 68 739 dollárt kaptak a bevándorlás segítésére.

Donáth egyébként a 2019-es európai parlamenti választáson a Momentum EP-listájának második helyén indult és szerzett mandátumot. Azóta folyamatosan Magyarország jogállamisági mechanizmus útján történő megbüntetéséért lobbizik Brüsszelben. Sőt, egy korábbi videó alapján úgy tűnik, Donáth Annának szerepe volt a Jourová-jelentés létrejöttében is. 

A Garázsviták sorozat egyik részében a Momentum újdonsült elnöke akkoriban egy konkrét kérdésre válaszolva még mindezt tagadta. Donáth szerint ő nem egyeztetett Vĕra Jourovával, majd cinikusan hozzátette: 

Nem szoktam vele lefekvés előtt csacsogni arról, hogy képzeld Vĕra, már megint mi történt Magyarországon.

A videóban viszont, az előbbiekkel szöges ellentétben a kamerába mondta a momentumos politikus, hogy háromnaponta beszéltek a hazánkat támadó biztos asszonnyal. Egészen pontosan: az Informátor birtokába jutott exkluzív felvételeken a Momentum képviselője maga ismeri el, folyamatos kapcsolatban van Vĕra Jurovával, az Európai Bizottság alelnökével és tanácsokkal látja el. Az ominózus részletek a videóból (szó szerinti idézetek Donáth Annától):

Engem rengetegen keresnek. Hát a jogállamisági kérdések hozzám tartoznának. Vĕra Jourovával háromnaponta beszéltem telefonon. Informálisan. Ugye, merthogy nem tudom, akik néznek minket, ti tudjátok-e, de Vĕra Jourová egyrészt a bizottság egyik alelnöke, másrészt pedig az ő portfóliójába tartoznak a jogállamisági kérdések. Tehát, hogy ez ezért is fontos.

A tranzit vitáján egyébként azért került szóba az Európai Bizottság alelnöke, mert a Der Spiegel nevű német lapban Jourová „beteg demokráciának” nevezte a magyar rendszert. Emiatt Orbán Viktor lemondásra szólította fel a cseh politikust. Kisvártatva megjelent az Európai Bizottság jogállamiságról szóló jelentése is, amelyben kemény kritikákat fogalmaztak meg hazánkkal szemben az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupció helyzetével és a sajtószabadsággal kapcsolatban.

A jogállamisági mechanizmus lényege, hogy ha elindítják, onnantól kezdve az uniós források, pénzek kifizetését jogállamisági feltételekhez köthetik. Más szóval politikai alapon vonhatnának meg forrásokat Magyarországtól.

Borítókép: Donáth Anna (Fotó: Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.