Politikai alapon rúghatta ki a Takarékbankot a DK-s vezetésű Újbuda

A László Imre által vezetett újbudai önkormányzat egyik napról a másikra tette ki a korábban fejlesztési hitelt biztosító Takarékbankot a kerületből, az OTP helyzetbe hozásával. Az ügylet gyors intézése valamiért nagyon fontos volt a baloldali vezetésnek, holott semmilyen racionális indoka nem volt a váltásnak – írja a Kontra. Információik szerint az OTP helyi erősítésében az is szerepet játszhatott, hogy a kerület gazdasági bizottságának elnöke sok éven keresztül magas beosztásban dolgozott az OTP Banknál.

Forrás: kontra.hu2021. 11. 02. 12:01
LÁSZLÓ Imre
Budapest, 2019. november 27. Lszl Imre, a XI. kerlet DK-s polgrmestere a Fvrosi Kzgyls lsn a Vroshza dsztermben 2019. november 27-n. MTI/Koszticsk Szilrd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újbuda baloldali önkormányzatának valamiért nagyon sürgőssé vált a bankváltás. A múlt heti képviselő-testületi ülésen már meg is szavazták, hogy az OTP átveszi az önkormányzat Takarékbanknál lévő egymilliárd forintos fejlesztési hitelét, és előtörleszti azt az önkormányzat helyett.

A bonyolult és többlépcsős művelet kézzelfogható következménye lesz, hogy a továbbiakban az évi harmincmilliárd forintból gazdálkodó újbudai önkormányzat immár valamennyi hitel- és pénzügyletét az OTP bank kezeli majd – írja a Kontra.

László Imre a fentebb említett képviselő-testületi ülésen az egyszerűsítéssel magyarázta a derült égből jövő hitelkiváltást. A magyarázat azért is ébreszt gyanút, mert a Takarékbank hitelének kiváltása komoly adminisztrációs teherrel és akár többletköltségekkel is járhat a kerület számára.

A Kontra forrásai szerint nem is érdemes racionális, pénzügyi indokot keresni a Takarékbankkal történő szakítás mögött, hiszen a képviselő-testületi vitán gyenge indokként felhozott kamatkedvezmény, illetve az egymillió forintos szponzorálás – ami a számlavezetésért cserébe jár – egy harmincmilliárd forintnyi költségvetésű önkormányzatnál szinte elenyésző. Ráadásul helyi információik szerint az OTP által biztosított kedvezményeket a Takarékbank is megadta volna az önkormányzatnak.

Az átláthatóság bajnokai a valódi indokok feltárása nélkül kész tények elé állították a képviselő-testületet, és már múlt héten keresztülverték a döntést.

A portál helyi informátorai szerint László Imréék célja láthatóan az volt, hogy bármi áron elhozzák a kerület pénzügyeit a Takarékbanktól, hiszen azt a helyi baloldaliak „fideszes banknak” tartják, és nem szeretnék, hogy mint ilyen intézmény, rálásson a kerület pénzügyeire.

Tény, hogy az OTP vezetője, Csányi Sándor az elmúlt időszakban többször kinyilvánította szimpátiáját a balliberális pártok irányába. Emlékezetes, amikor a Magyar Labdarúgó -szövetség elnökeként nyilvánosan meghívta Karácsony Gergelyt és Fekete-Győr Andrást a magyar labdarúgó-válogatott meccsére. De a Magyar Nemzet is cikkezett arról, hogy több más nagy hatalmú pénzügyi vezetővel együtt besorolhatott – az akkor még – Karácsony Gergely vezetett ellenzék mögé. Szeptemberben lehetett olvasni arról, hogy Csányi tagja lett a Budapest Global nevű szervezetnek, és közös képen is szerepelt az OTP-vezér a főpolgármesterrel.

A Kontra információi szerint az OTP-vel kötendő újabb szerződést szintén előmozdította, hogy az újbudai momentumos képviselő, Erhardt Attila magas beosztásban dolgozott a banknál.

Erhardt ugyanis az újbudai gazdasági bizottság elnöke. Így még ha a képviselő-testület előtt Lantos Ottó kényszerült is arra, hogy esetlenül védje a mundér becsületét, a háttérben Erhardt járhatott közben a Takarékbank kiszorításában.

Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a bankváltásra vonatkozó javaslat az Erhardt által vezetett gazdasági bizottság jóváhagyásával kerülhetett a képviselő-testület elé.

Bár Erhardt az idei évi beszámolójában azt vallotta, hogy felfüggesztette az OTP-nél végzett tevékenységét, ez csak a hivatalos munkavégzés megszüntetésre vonatkozik. Hiszen a bankon belüli erős kapcsolatrendszere vélhetően továbbra is megmaradt, és a pénzügyi bizottság elnökeként nem kevés érdeme lehetett az OTP-vel összehozott megállapodásban – olvasható a portálon.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Borítókép: László Imre (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.