időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Potápi: A szórvány olyan végvárakat jelent, amelyek az egész nemzetet őrzik

Forrás: MTI
2021.11.14. 22:04 2021.11.15. 08:49
Potápi: A szórvány olyan végvárakat jelent, amelyek az egész nemzetet őrzik

A szórvány olyan végvárakat jelent, amelyek az egész nemzetet őrzik - fogalmazott a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap Budapesten a magyar szórvány napja alkalmából rendezett ünnepségen.

Potápi Árpád János felhívta a figyelmet arra: ha ezek a végvárak elvesznek, utána a tömb, és a nemzet belseje következik. Ezért is kell odafigyelni a szórvány közösségekre - mondta.

Meg kell tenni mindent azért, hogy a szórvány megmaradjon, és a következő évszázadban is a magyarságnak erős támaszai, végvárai legyenek - tette hozzá.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár rámutatott, hogy a szórvány közösségek a Kárpát-medencében a Magyarországon kívüli magyarság közel felét teszik ki. A huszadik században drasztikusan megfogyatkoztak, de az elmúlt bő egy évtized igazolta azt, hogy nincs visszafordíthatatlan folyamat, ha összefogunk a magyarságért, eredményeket lehet elérni - tette hozzá.

Szövetségben a valósággal

Orbán Viktor a Fidesz kongresszusán elmondta: „A mi teljesítményünk a munka, a liberálisoké az, hogy liberálisok. Igaz, hogy csődbe vitték az országot.”

Ha egy-egy közösség élére egy civil szervezeti vezető, polgármester, lelkész, pap vagy tanár odaáll, akkor célokat tudnak megfogalmazni, és ezekben a magyar kormány segíteni tudja őket - hangsúlyozta Potápi Árpád János.

Pozitív példaként említett a fogyás és az asszimiláció visszafordítására három települést, Szerbiában Maradékot, Horvátországban Magyarlakát, Szlovákiában Nagyidát.

Kitért arra is, hogy óvodákat, bölcsődéket, iskolákat építettek, szórványkollégiumokat vagy integrált oktatási intézményeket hoztak létre annak érdekében, hogy a magyar gyerekeket magyar intézményekbe írassák a szülők, így segítve identitásuk megőrzését.

Potápi Árpád János köszöntőjében megemlékezett Bethlen Gábor erdélyi fejedelemről is, akinek születése és halála napját, november 15-ét az Országgyűlés a magyar szórvány napjává nyilvánította. Idézte a fejedelem 1613-ban, kevesebb mint egy hónappal megválasztása után Kolozsváron írt szavait: ".keresztény indulattal keressük - magunk megmaradásáért - a békesség útját."

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár példaértékűnek nevezte az idén tízéves Magyarság Háza kétnapos rendezvényét, amelyen a fellépők mind szórvány közösségeket képviselnek.

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ünnepi beszédet mond a Magyar szórvány napja alkalmából rendezett ünnepségen a Nemzeti Táncszínházban 2021. november 14-n. Mellette Kupec Mihály, az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes vezetője.

(Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.