2021 is a keresztényellenesség jegyében telt

Az idei év sem telt el keresztényalázó akciók nélkül Magyarországon: nemzeti ünnepünkön például a gödöllői görögkatolikus templomot akarták felgyújtani, húsvét előtt Ferencvárosban látott napvilágot egy vallásgyalázó ábrázolás, de egyes balliberális médiumok és baloldali köztisztviselők is előszeretettel tették gúny tárgyává a Szent Család tagjait. Nyugat-Európában sem jobb a helyzet: Brüsszellel az élen bizonyítják, ha keresztényellenes megnyilvánulásokról van szó, rájuk szintén lehet számítani.

2021. 12. 29. 6:37
null
2021.08.04. Pozsony LMBTQ szlogeneket fújtak a pozsonyi katolikus egyház épületeire ismeretlenek. Magyar Nemzet Éberling András Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt néhány évben Európa-szerte, így hazánkban is megszaporodtak a keresztényellenes atrocitások, amelyek a vallási szimbólumok meggyalázásától kezdve a blaszfém tartalmakig, számos dologban megmutatkoznak. A 2021-es évet tekintve 

az egyik legnagyobb botrányt Pusztaszabolcs volt alpolgármesterének a facebookos ámokfutása okozta, aki a Magyar Ateista Mémbázis nevű Facebook-oldalon adott hangot istentagadó nézeteinek, amikor egy Szűz Máriát gyalázó grafikához fűzött hozzászólást. 

A gúny tárgyává váló képen a gyermek Jézust kezében tartó Szent Szűz volt látható, mellé pedig egy olyan formájú gumi óvszert illesztettek oda, amelyik a képen megjelenített szentek alakjára hasonlított. A kreáció felütése a következő volt: „megjelent”. A blaszfémikus tartalom mellé Csiki Szilárd pedig a következőket írta: „Ez kellett volna anno Máriának, és akkor nem kellett volna kitalálni egy egész »vallást« egy félre… miatt.” Az esetet követően a település polgármestere, Simonné Zsuffa Erzsébet közleményben határolódott el az alpolgármestertől, aki aztán lemondott a városvezetői tisztségéről. 

Nem sokkal később nagycsütörtökön, alig néhány nappal a kereszténység legnagyobb ünnepe előtt, a IX. kerületi Ferenc téren – a nagy port felvert Black Lives Matter-szobor mellett – 

egy olyan Jézust ábrázoló plakát jelent meg, akinek az oldalából nem vörös, hanem szivárványszínű vér folyik ki.

Bár a többség nettó provokációnak minősítette a látottakat, ugyanakkor többen azzal igyekeztek védeni a szokatlan alkotást, hogy a szivárványos vér az Isten és az ember közötti kapcsolatra utalt, és nem LMBTQ-jelkép akart lenni.

A Népszavához hasonlóan – akik korábban több ízben is Jézus Krisztust, valamint Müller Cecília országos tisztifőorvost tették gúny tárgyává – idén a Magyar Narancs is kitett magáért. 

A balliberális lap ugyanis karácsony közeledtével érdemesnek találta egy olyan „képzőművész” munkásságát bemutatni, aki az interjú tartalma szerint „saját magát avatta szentté.” 

A Holy Olga és Piros Kocsi néven is alkotó hölggyel készült interjúhoz természetesen képet is mellékeltek, ahol a művésznő Szűz Máriaként látható, annyi különbséggel, hogy a kisded Jézus helyett egy nyulat tart a kezében. 

Szűz Mária blaszfém ábrázolása az utóbbi időben egyébként Nyugat-Európában is visszatérő motívum. 

Emlékezetes, az Európai Parlament LMBTQ-ügyekért felelős jószolgálati nagykövetének a produkciója, aki Szűz Máriaként pózol egy Józsefet alakító fekete férfi társaságában egy LMBTQ-magazin címlapján. „Ha azt vesszük, hogy Jézus sem volt fehér, akkor akár azt is hihetjük, hogy Szűz Máriának szakálla volt, nem?” – indokolta sokakat megbotránkoztató lépését Riccardo Simonetti. A meleg férfiról utólag kiderült, hogy megtévesztő módon adta ki magát az intézmény képviselőjének – mivel nem is létezik ilyen pozíció – a testület ugyanakkor nem ítélte el a csaló influenszert.

Tovább fokozta az indulatokat Brüsszel akciója is. Az Európai Bizottság ugyanis egy olyan dokumentumot tett közzé, amely szerint egyebek mellett kerülni kell a karácsony szó használatát, a karácsonyi időszak helyett tehát a téli szünet a politikailag korrekt kifejezés. Helena Dalli uniós biztos tervezetében emellett a hagyományos európai keresztény nevek, így a Mária és a János is kerülendők, ehelyett az egyenlőségért felelős uniós népbiztos a Malika és a Julio nevek használatára tett javaslatot.

Borítókép: miként Pozsonyban, máshol is a hagyományos európai értékrend áll a vallásgyalázók célkeresztjében (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.