Márki-Zay újabb hazugsága arról, hogy a Kétfarkú Kutya párt miatt nyer a Fidesz

Vélhetően ezúttal a legutóbbi önkormányzati választásokra gondolt a miniszterelnök-jelölt, amikor arról beszélt, hogy a Kétfarkú Kutya párt miatt nyert a Fidesz a választásokon a XII. kerületben. A Hegyvidéken két éve Pokorni Zoltán polgármester (Fidesz–KDNP) 60 százalékos eredménnyel újrázott.

2021. 12. 19. 6:50
MÁRKI-ZAY Péter; BARANYI Krisztina
Budapest, 2019. december 9. Márki-Zay Péter Hódmezõvásárhely, és Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Kétfarkú Kutya párttal az egyik probléma az, hogy azzal, hogy nagyon sok helyen elindulnak – még ha a billegőkre most azt is mondják, hogy nem –,

sok helyen előfordulhat, ami a XII. kerületben történt, hogy a rájuk leadott szavazatok miatt nyer a Fidesz

– állította pénteken megjelent, nagy port felverő interjúja végén Márki-Zay Péter. 

A baloldal miniszterelnök-jelöltje nem először áll elő ezzel a magyarázattal, legutóbb októberben egy Facebook-bejelentkezésében is azt állította, hogy 

simán előfordulhat az, hogy a Kétfarkú Kutya párt miatt marad hatalmon Orbán Viktor jövőre. 

Ezúttal valószínűleg a legutóbbi önkormányzati választásokra gondolt, amely során a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) néhány budapesti kerületben állított képviselőjelölteket, és a kompenzációs listán több helyen be is jutottak a helyi képviselő-testületekbe a politikusaik, megszerezve ezzel a viccpárt első mandátumait. Így történt ez a Hegyvidéken is, ahol Kovács Gergely pártelnök ülhetett be az újonnan megalakuló képviselő-testületbe annak köszönhetően, hogy az MKKP jelöltjei minden önkormányzati egyéni választókerületben szereztek szavazatokat (átlagosan a leadott voksok tíz százalékát). 

Márki-Zay Péter állítása azonban, hogy a Kétfarkú Kutya párt miatt nyert volna a Fidesz, finoman szólva is sántít, hiszen a budai kerületben Pokorni Zoltán polgármestert (Fidesz–KDNP) a szavazatok 59,5 százalékával választották újra, a baloldal jelöltje (Élő Norbert) 40,5 százalék körüli voksot tudott csak begyűjteni. 

Kijelenthető tehát, hogy Márki-Zay Péter hazugsága egy újabb agresszív támadás azon politikai csoportosulások ellen, akik nem kívánnak az általa vezetett baloldali szivárványkoalícióhoz csatlakozni. A politikus állítását tovább árnyalja, hogy a baloldal egyetlen egyéni mandátumát 2019-ben a XII. kerületben úgy szerezte meg Vágó István, hogy ellene indult az MKKP-elnök Kovács Gergely. A körzetek nagy részében a fideszes jelöltek egyébként 45-48 százalék közötti arányban kaptak szavazatokat. Erre célozgathatott Márki-Zay is, mondván, hogy nem szerezték meg az abszolút többséget a kormánypárt helyi jelöltjei. Azonban ha a baloldal által 2014 óta alkalmazott (ekkor indult először baloldali összefogás az országgyűlési választásokon) szavazat-összevonós számítási rendszerét használjuk, akár az is kiolvasható a számokból, hogy az MKKP jelöltjei a Fidesztől vettek el szavazatokat a Hegyvidéken, hiszen a polgármester-választáson (ahol a Kétfarkú Kutya párt nem indított jelöltet) Pokorni Zoltán pont tíz százalékkal szerzett többet, mint a fideszes képviselők átlagosan az egyéni választókerületekben.

HÁROM ÉVE INDULT ELŐSZÖR A KÉTFARKÚ KUTYA PÁRT. A baloldal miniszterelnök-jelöltjének állítása a 2018-as országgyűlési választásokra vetítve sem állja meg a helyét, Kovács Gergely MKKP-elnök akkor mint egyéni képviselőjelölt indult a kerületi választókerületben, ezerötszáz szavazatot kapott. Mindeközben Gulyás Gergely (Fidesz–KDNP) kétezer vokssal verte meg DK-s ellenfelét, Bauer Tamást. 

Borítókép: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere és Baranyi Krisztina, Budapest IX. kerületének polgármestere; a ferencvárosi kerületvezető alpolgármesterét, Döme Zsuzsát a Kétfarkú Kutya pártból választotta (Fotó: Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.