Teljes a káosz a baloldalon a minimálbér kérdésében is

Noha Márki-Zay Péter többször is nekirontott a minimálbér-emelésnek, sőt a legkisebb bér szükségességét is kétségbe vonta, Dobrev Klára váratlanul bejelentette: közös baloldali álláspont lett az európai minimálbér bevezetése. A baloldali pártok vélhetőn így próbálják a saját miniszerelnök-jelöltjük által okozott károkat enyhíteni, ám ez sem feledteti, hogy Márki-Zay kedvéért egyikük sem szavazta meg a jövő évi, 200 ezer forintos minimálbér-emeléshez szükséges adócsökkentéseket.

Bákonyi Ádám
2021. 12. 30. 5:40
null
2021.10.23. Budapest Egységben a szabad Magyarországért! Október 23-i ellenzéki gyűlés Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost képen: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely főpolgármester, Fekete-Győr András, a Momentum korábbi elnöke Fotó: Máté Krisztián
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába döntöttek úgy, hogy Egységben Magyarországért néven indulnak a választáson, most a minimálbérrel kapcsolatban derült ki, hogy teljes a káosz a Márki-Zay Péter vezette baloldalon.

 „Hatalmas öröm számomra, hogy az olyan fontos ügyekért, mint az európai minimálbér-szabályozás bevezetése, az ellenzék közösen harcol” 

– jelentette be váratlanul közösségi oldalán Dobrev Klára. Mint Gyurcsány Ferenc felesége írta, „mi, DK-s politikusok, évek óta dolgozunk egy pontos, átlátható, uniós szabályozáson, amellyel végre a tisztességes minimálbér nem kormányzati kegy lesz. És végre ez most már nemcsak a mi célunk, hanem az egységes ellenzék álláspontja is. Mert az európai minimálbér-szabályozással a tisztességes megélhetés nem választási ígéreteken fog múlni, hanem garantált lesz minden európai polgárnak, köztünk nekünk, magyaroknak is.”

Dobrev bejelentése azért meglepő, mert a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje többször is nekirontott a minimálbér-emelésnek, sőt a legkisebb bér szükségességét is kétségbe vonta.

 – Én gazdasági kérdésekben roppant liberális vagyok, nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért se – fogalmazott Márki-Zay Péter az egyik videójában. Későbbi fejtegetése szerint a túl magas minimálbér rettenetes veszélyekkel járna, olyannyira, hogy tömeges munkanélküliséget okozna Magyarországon. Mivel Márki-Zay a minimálbéren túl minden olyan pontot – a rezsicsökkentést, a benzinárak befagyasztását, a migráció megállítását vagy a gyermekvédelmi törvényt – megtámadott, amelyek széles körű társadalmi támogatottságot élveznek, valamennyi közvélemény-kutatás szerint lejtmenetbe került az általa vezetett összefogás.

 Ennek tükrében nem csoda, hogy Hódmezővásárhely polgármestere az utóbbi időkben már próbálta kimagyarázni korábbi minimálbér-ellenes kijelentéseit, sőt nemrég egyenesen arról beszélt, ők is emelnék a legkisebb bért, ami „nagyon fontos követelés”. 

Mivel a kérdésben Márki-Zay teljesen hiteltelenné vált, a baloldali pártok vélhetően Dobrev Klára bejelentésén keresztül próbálják most a saját miniszerelnök-jelöltjük által okozott károkat enyhíteni. Az ügy ráadásul személy szerint Dobrevet is hiteltelenítette, hiszen ő konkrétan az európai minimálbér ígéretével jutott EP-mandátumhoz. 

Bár a baloldali pártok most száznyolcvan fokos fordulatot tettek a kérdésben, ez sem feledteti, hogy mindeddig pisszenés nélkül beálltak Márki-Zay Péter minimálbér-ellenessége mögé, akinek a kedvéért decemberben egyikük sem szavazta meg a jövő évi 200 ezer forintos minimálbér, illetve 260 ezer forintos garantált  bérminimum-emeléshez szükséges adócsökkentéseket. 

Az pedig már csak hab a tortán, hogy nem befolyásolná a magyarországi béreket az európai minimálbér bevezetése, amiről várhatóan már a jövő év elején tárgyalások kezdődnek az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a tagállamok között. Ez nem jelent közös uniós összeget, és Brüsszel a tagállamokban alkalmazott kötelező legkisebb bért sem határozná meg. A bizottsági irányelvjavaslat mind­össze olyan szempontrendszert javasol, amelynek teljesülésével feltételezhető, hogy a legrosszabbul kereső munkavállalók fizetése is elegendő lesz a megélhetésükhöz. A jövőre bruttó kétszázezer forintra emelkedő hazai minimálbér megközelíti, a 260 ezres garantált bérminimum pedig túl is teljesíti a tervezett kritériumokat – azaz a baloldal most olyan ígérettel próbálkozik a választóknál, amit a Fidesz–KDNP kormány már teljesített.

Borítókép: Dobrev Klára, Márky-Zay Péter és Karácsony Gergely (Fotó: Ripost/Máté Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.