Idén csaknem 260 milliárd forintot fordítanak az egészségügyi béremelésekre

Az emberi erőforrások minisztere ugyanakkor hangsúlyozta: a bérnövekedés minden ágazatot érint.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 20. 11:31
KÁSLER Miklós
Budapest, 2021. oktber 26. Ksler Mikls, az emberi erforrsok minisztere beszdet mond az egszsggyi szakmai djak tadnnepsgn a Pesti Vigadban 2021. oktber 26-n. MTI/Balogh Zoltn Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járványügyi szabályozásnak köszönhetően az első hullámot úgy törtük le, mint senki más Európában. A későbbiekben a vakcináció felpörgetése volt a cél, ami a készítmények beszerzésének, a jól szervezett oltási programnak köszönhetően sikerült, és hazánk tavaly olyan átoltottsági arányt ért el, melynek révén újraindíthattuk az országot – hangsúlyozta a Figyelőnek adott interjúban az emberi erőforrások minisztere. 

Kásler Miklós szerint azonban Magyarországon is vannak vírus- és oltástagadók, az általános heccelőkön kívül pedig a baloldal is mindent megtett, hogy elbizonytalanítsa az embereket. Mára pedig kiderült, ezt azért teszik, mert embertelen módon az idős választók halálától remélik a hatalomra jutást 

– szögezte le. 

Az oltások jelentőségéről szólva a tárcavezető elmondta: az első nagy hazai tudományos kutatás (Hun-VE) szerint a védőoltás 88-98 százalékra növelte a védelmet a betegség halálos kimenetelével, valamint 69-89 százalékra a fertőzéssel szemben, ami kiemelkedő eredmény. Az eddigi tapasztalok szerint azonban a koronavírus elleni második oltás beadását követően mintegy fél évvel a vakcinák által kiváltott védelem jelentősen csökken. Ezért fontos egy harmadik, emlékeztető védőoltás, amelynek hatása a védettségi szintet visszaemeli az eredeti, 80-90 százalékra – fűzte hozzá. 

Az ágazati béremelések kapcsán az orvos-miniszter hangsúlyozta: a kormány 2010-től kiemelten kezeli az egészségügyben dolgozók erkölcsi, anyagi megbecsülését. 

Az orvosok fizetése 2010 és 2022 között átlagosan a három-ötszörösére vagy akár nagyobb mértékben nőtt, az egészségügyi szakdolgozói béremelés következő üteme pedig ez évtől lépett életbe. Az ebbe a körbe tartozó több mint 85 ezer munkavállaló fizetése 2010-hez képest 2022-re megközelítőleg a háromszorosára növekedett, a szakdolgozói fizetések 2019. július és 2022. január között 72 százalékkal nőttek

– sorolta a tárcavezető. Az idei egészségügyi béremelésre csaknem 260 milliárd forintot fordítanak – rögzítette Kásler Miklós. 

Szólt arról is, hogy a biztonságos és hatékony gyógyszerellátás megteremtése érdekében januártól módosultak egyes gyógyszertámogatási és -finanszírozási szabályok. Húsz terápiás területen 29 új gyógyszer került tb-finanszírozásba. A hátrányos földrajzi helyzetű gyógyszertárak közül mintegy ötven számíthat másfél millió forintos többlettámogatásra – ismertette a miniszter. 

Az emberi erőforrások minisztere a köznevelésben idén a gyermekvédelmi népszavazást tartja a legfontosabbnak. 

Az a célunk, hogy megakadályozzuk, hogy az agresszív LMBTQ-propaganda beszivárogjon a magyar óvodákba és iskolákba. A kormány ebben határozott, de szükség van a szülők támogatására is, mert nagy csatákat kell még megvívnunk – fogalmazott a tárcavezető. 

Kásler Miklós arról is beszámolt, hogy jövőre a legfontosabb változások egyike az érettségi követelményrendszer megújítása lesz, a szabályozások eredményeként a 2023/24-es tanévtől módosulnak a vizsgakövetelmények. Elmondása szerint a változtatás csökkenti az elvárt ismeretek mennyiségét, még jobban előtérbe helyezi az egyéni kreativitást és az aktív problémamegoldást. Emellett lényeges módosulás lesz a mentális segítségnyújtás, az iskolai agresszió megelőzése és mérséklése – jelezte.  

A kulturális célú kiadásokat nézve – folytatta – GDP-arányosan Magyarország negyedik éve van az első helyen az EU tagállamai között. Januártól 20 százalékkal emelkedett a kulturális szektorban dolgozók bére, a könyvtári és a levéltári területen is rendkívüli programok valósulnak meg – húzta alá. 

A miniszter végül arra is kitért, 2022 januárjától 20 százalékkal emelkedett a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban foglalkoztatottak bére. Az átlagbér összege így 310 ezerről 370 ezer forintra nőtt, ami 2010-hez viszonyítva csaknem háromszoros bővülés – jegyezte meg. 

A teljes interjú a Figyelő című hetilapban olvasható.

Borítókép: Kásler Miklós (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.