Az unióban társasjátékkal érzékenyítenek a migráció iránt

Nem csak kiadják és terjesztik, díjazzák is azokat a társasjátékokat az Európai Unióban, amelyek a migráció iránt kívánják érzékenyíteni a gyerekeket. Az ötlet az alkotmányjogász és a Corvinus egyetem tanára szerint is jogsértő és romboló.

Kossuth Rádió-Magyar Nemzet
Forrás: Kossuth Rádió – Vasárnapi Újság2022. 02. 06. 7:46
Bruzgi, 2021. november 12. Az Európai Unióba igyekvő migránsok élelemosztásra várnak a lengyel határnál, a fehéroroszországi Grodno környékén, a bruzgi határátkelõ közelében 2021. november 12-én. A lengyel hatóságok becslése szerint 3-4 ezer migráns tartózkodik a fehérorosz-lengyel határ mentén, és a számuk folyamatosan gyarapodik. MTI/EPA Fotó: - Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy afgán vagy egy szír illegális bevándorló helyébe is beleképzelheti magát az a fiatal játékos, aki a migráció iránti érzékenyítést szorgalmazó új európai társasjátékok egyikét választja barátaival egy kis időtöltésre. Amint azt már korábban megírtuk, a  játék segítségével kipróbálhatja, milyen Szerbiában megbújni egy kamionban, átjutni a határon, bujkálni a határőrök elől és túljutni vagy fennakadni egy-egy ellenőrzésen. Ezeket a társasjátékokat európai civil szervezetek forgalmazzák, szakmai szervezetek pedig díjakat osztanak az alkotóknak.

– Az érzékenyítés szándékos félreértelmezéséről van szó – mondta el a Kossuth rádió Vasárnapi újság című magazinjában ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász. – Úgy ézékenyítenek, hogy a valódi cél nincs megnevezve, ráadásul ezek a játékok tényként közölnek olyan dolgokat, amelyekről még társadalmi viták zajlanak.

A kérdésre, hogy miként lehetséges egyáltalán ilyen játékok terjesztése az unióban, ahol maga az illegális határátlépés is jogsértő, Lomnici Zoltán azt felelte:

– A jogszerűségről minden egyes esetben a megfelelő hatáskörrel rendelkező hatóságnak kell döntenie. Tény azonban, hogy valóban olyan témát emelnek be a játékokba, amely magában jogsértő, ezért az én jogérzetem szerint maga a játék is az. Talán erős párhuzamnak tűnhet, ha azt mondom, hogy vélhetően Szaúd-Arábiában sem fognak az LMBTQ-jogokat népszerűsítő társasjátékot közzétenni, és Dél-Afrikában sem fognak a fehér apartheid iránt érzékenyíteni. Mindezekkel azt szeretném mondani, hogy az adott kultúra és jogkörnyezet összefüggésében tudni kell a jogszerűt a jogszerűtlentől elválasztani. A döntés pedig az illetékes testületek kezében van.

Az alkotmányjogász hozzátette: nem meglepő, hogy díjakat osztanak ezekért a játékokért, hiszen Nyugat-Európában már megszokott, hogy az NGO-k „körbedíjazzák” egymást.

Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Szociológia Intézetének igazgatója szerint az érzékenyítés célja az volna, hogy valamire felhívja a figyelmet, gondolkodásra késztessen.

– Ezekben a játékokban azonban minden előre le van fektetve – mondta a Vasárnapi újságnak. – A jók azok, akik menekülnek, a rosszak azok, aki üldözik őket. Ezek a játékok nem kreativitásra ösztönöznek, le van osztva bennük minden, az ilyesmit pedig nem érzékenyítésnek, sokkal inkább meggyőzésnek vagy propagandának lehet nevezni.

Borítókép: A migráció most már egy játék az unióban (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.