Magyar kezdeményezésre ingyenes ügyvédi segítség az Ukrajnából menekülőknek

Már több mint kétezer ügyvéd csatlakozott három nap alatt a világ számos országából ahhoz a Magyarországról indult kezdeményezéshez, amely az Ukrajnából menekülőknek biztosít ingyenes jogi segítséget.

Forrás: Index.hu2022. 02. 28. 13:43
null
Lviv, 2022. február 26. Vonatra várnak az emberek a nyugat-ukrajnai Lviv legnagyobb pályaudvarán, hogy elhagyják az országot az Ukrajnát ért orosz támadás miatt 2022. február 26-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a fõváros ellen is hadmûveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekrõl is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetõintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/EPA/Mykola Tys Fotó: Mykola Tys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyvédi összefogás Magyarországról indult, a magyar tulajdonú nemzetközi iroda, a KNP LAW egyik ügyvédjének, Koppány Olivérnek néhány közösségi médiás posztjával.

A LinkedInre és az Instagramra írtam ki, hogy ha van az ismerőseim közt olyan ügyvéd, aki tud és akar segíteni, az vegye fel velem a kapcsolatot. Az első néhány órában több mint négyszáz e-mail érkezett, pénteken és szombaton a kollégáimmal rendszereztük az adatokat, fejlesztők bevonásával vasárnapra összeállt a kereshető adatbázis és kapcsolati űrlap

– mondta az ügyvéd az Indexnek. 

Hozzátette: 

a kezdeményezés a Big Law Boiz oldalnak köszönhetően azonnal terjedni kezdett az Instagramon, és több amerikai ügyvédi iroda is az akció mögé állt. Egy Google-táblázattal kezdődött, ami mára egy jól kereshető, használható adatbázissá alakult, amelyet a világ több részén, többek közt Kaliforniában dolgozó fejlesztőcsapatok tökéletesítenek.

Vasárnap óta már működik az az oldal (Ukrainelegalaid.org), amely kettős célt szolgál:

  • egyrészt ügyvédek jelentkezhetnek a világ minden tájáról, hogy ingyenes jogi segítséget nyújthassanak az ukrajnai menekülteknek,
  • másrészt az otthonukat elhagyni kényszerülők tudnak ügyvédet keresni az adatbázisban.

Koppány Olivér tájékoztatása szerint az ügyvédek megadhatják az irodájuk helyszínét, a joghatóságot (azt az országot, ahol el tudnak járni), valamint feltüntethetik menekültügyi tapasztalatukat is.

Természetesen minden ügyvéd ellenszolgáltatás nélkül, pro bono vállalja a tanácsadást

– jegyezte meg az ügyvéd.

Az oldal jelenleg angol, ukrán, lengyel és orosz nyelven működik, de még hétfőn további más – köztük magyar – nyelven is elérhető lesz.

A portál szerint az utóbbi két napban már több mint háromszáz megkeresés érkezett a platformon keresztül, ezért a jogi szakember kiemelten fontosnak nevezte, hogy minél több magyar ügyvéd is csatlakozzon a kezdeményezéshez. Jelenleg ugyanis túlnyomórészt észak-amerikai ügyvédek regisztráltak, ezért azon dolgoznak, hogy minél több európai ügyvédhez is eljusson a hír. 

Ugyanígy számítanak az érintettekkel kapcsolatban álló nonprofit szervezetek, kormányok és önkormányzatok segítségére is.

Koppány Olivér azonban nem elégedett meg ennyivel, hiszen a hétvégén a magyar–ukrán határnál járt, és Záhonynál kis tábla mögött ülve személyesen is igyekezett a menekülőknek a segítségére lenni. Elmondása szerint

sokan szeretnének eljutni Amerikába, Olaszországba, Svédországba vagy Portugáliába, és a továbbutazásukhoz, a vízumügyek intézéséhez kérnek jogi segítséget.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: vonatra várnak az emberek a nyugat-ukrajnai Lviv legnagyobb pályaudvarán, hogy elhagyják az országot az Ukrajnát ért orosz támadás miatt (Fotó: MTI/EPA/Mykola Tys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.