Nyugaton a politikának már a média diktál

A nyugat-európai médiában különösen a német orgánumok járnak elöl Magyarország, illetve az Orbán-kormány kritizálásában.

Kerékgyártó György
2022. 02. 25. 5:55
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az uniós politikában nagyon gyakran tapasztaljuk azt, hogy az Amnesty International által közzétett, Magyarországgal kapcsolatos állásfoglalások visszaköszönnek a politikai vitákban. De nem utalásszerűen, hanem szóról szóra, tételmondat-szerűen

– mondta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi ­kommunikáció­ért és kapcsolatokért felelős államtitkára azon a sajtóbeszélgetésen, amelyen a Nézőpont Intézet Ki fújja az ellenszelet? – Magyarország a nemzetközi sajtóban 2021-ben című elemzését mutatták be. Az intézet 18 országban 15 nyelven 103 orgánum közléseit szemlézte az elmúlt esztendőben. A vizsgálatból kiderül az is, hogy legélénkebben a V4-, illetve a közép-európai országok érdeklődnek hazánk iránt, a legkevesebbet pedig Izrael tette közzé. Az elemzés kimutatta továbbá, hogy 

általánosságban kétszer annyi a Magyarországot kritizáló közlés, mint az azzal szimpatizáló megszólalás, és egyértelmű, hogy a nyugat-európai média jóval ellenségesebb, mint az unió többi része.

A bemutatón elhangzott, hogy a nyugat-európai médiában különösen a német orgánumok járnak elöl Magyarország, illetve az Orbán-kormány kritizálásában. A gyerekvédelmi törvényt is rengeteg médiaközlés támadta. Ezenkívül a német médiában kiemelkedően fontos eseménynek számított a Klubrádió megszűnése, a baloldali előválasztás és azok a napok, amelyeken Magyarországon megemelkedett a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma. A német médiában több mint 81 százalékban ellenségesek voltak a megnyilvánulások, és csak 2,38 százalék volt pozitív. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, 

egyértelműen kimutatható, hogy Németországban a média diktál a politikának.

Nemcsak a közvéleményt befolyásolja, hanem támad és nyomás alá helyez minden olyan politikust, aki a balliberális fősodortól eltérően fogalmaz meg véleményt. Az államtitkár szerint csak úgy lehet ezen felülkerekedni, ha a magyar kormány megtalálja az alternatív kommunikációs csatornákat, hogy elmondhassa a saját véleményét közvetlenül az embereknek.

Borítókép: Kovács Zoltán (Fotó: MTI/Balogh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.