Újabb mintákban mutatták ki az omikron „lopakodó" alvariánsát Magyarországon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) múlt pénteken jelentette be, hogy Magyarországon is megjelent az omikron új, BA.2 névre keresztelt alvariánsa. Közben az NNK vizsgálatait megerősítve a Neumann Labs további hat esetben azonosította az omikron új változatát, sőt jelezték azt is, hogy a BA.2 hagyományos PCR-tesztekkel változatlanul kimutatható.

2022. 02. 08. 17:58
Kis Zoltán
Budapest, 2014. augusztus 6. Kis Zoltán virológus, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumának vezetője vírusmintákkal dolgozik egy speciális steril fülkében az intézmény virológiai laborjában 2014. augusztus 6-án. Kicsi a valószínűsége, hogy a nyugat-afrikai Ebola-járvány eléri Magyarországot - mondta el a szakember az MTI-nek. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Neumann Labs vizsgálatai alapján Magyarországon továbbra is az omikron eredeti, BA.1-es változata a domináns, néhány napja már a dél-afrikai vírustörzs új, lopakodó alvariánsát is kimutatták. 

Müller Cecília országos tiszti főorvos azonban elmondta, 

hogy nem kell megijedni ettől a variánstól, mert a jelenlegi ismeretek szerint a BA.2 nem okoz súlyosabb megbetegedést, és más szervet nem támad meg. 

A szakember ezért úgy véli, hogy a lopakodó alvariánsnak járványügyi szempontból különös jelentősége talán nem lesz, és a jelenlegi járványhelyzeten sem fog változtatni.

Az NNK bejelentése óta azonban

a Neumann Labs már további hat távol-keleti személy esetében – akik mind szoros kapcsolatban állnak egymással – azonosította az új alvariánst. 

Az eredeti, BA.1 változatot Magyarországon elsőként azonosító laboratórium ügyvezetője a kedden kiadott közleményükben arra is rávilágított, hogy a nemzetközi sajtóban „lopakodó omikronnak” elnevezett alvariáns  a fertőzés kezdeti szakaszában csupán az antigéntesztek elől tud „elbújni”.

Nyíri Miklós tájékoztatása szerint azért hívják félreértésből lopakodónak a BA.2-es verziót, mert az a módszer, amivel a BA.1-es omikront megkülönböztették a deltától, nem működik hibátlanul a BA.2 esetében. 

Ugyanakkor hangsúlyozni kell – folytatta –, hogy a hagyományos, minden nap használt PCR-tesztek ugyanúgy kimutatják ezt az alvariánst, mint az omikront és az összes többi variánst is.

Magyarán szólva az omikron új alvariánsa nem „lopakodik”, csak „bújócskázik”, inkább kevesebb, mint több sikerrel – tette hozzá az ügyvezető.

Borítókép: Kis Zoltán virológus, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumának vezetője vírusmintákkal dolgozik egy speciális steril fülkében az intézmény virológiai laborjában (Fotó: MTI /Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.