Abszurd kijelentések egész sora a Gyurcsány-lista vezetőjétől + videók

Egy csokorra való Márki-Zay Péter elmúlt három hétben elhangzott aranyköpéseiből.

Juhász Attila
2022. 03. 02. 18:50
MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2022. március 1. Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a Nemzetközi Befektetési Bank székháza elõtt, a szervezõk szerint az orosz kémbank és Putyin ellen szervezett demonstráción 2022. március 1-jén. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márki-Zay Péter, amióta csak a baloldal miniszterelnök-jelöltje lett, folyamatosan sértegeti a magyar társadalom valamennyi rétegét, hajmeresztő szavait, mondatait látva-hallva, nem túlzás kijelenteni, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester valóságos ámokfutást folytat.

Az elmúlt három hétben elhangzott, illetve nyilvánosságra került Márki-Zay-féle „aranyköpésekből” idézünk fel egy csokorra valót.

Az egész ország megdöbbent, amikor a jobbikos Steinmetz Ádámmal közösen tartott fórumán arról értekezett, hogy a szivárványkoalíciót, úgymond, a liberálisokat, a kommunistákat, a konzervatívokat és akár a szélsőjobbot is, ők ebben a szövetségben külön-külön képviselik. Miután ez érthetően heves tiltakozásokat váltott ki, a Gyurcsány-lista vezetője szokása szerint egy szánalmas magyarázkodásba kezdett.

Szokásos vasárnapi közösségi megszólalásainak egyik február közepi epizódjában Márki-Zay egy meglehetősen ízléstelen hangvételű viccet adott elő:

Na, van egy aranyos vicc. Ezt ismerik biztos, ugye, Stevie Wonderrel vagy éppen Ray Charlesszal is ismerős ez a vicc, amikor azt mondják, megkérdezik tőle a vicc szerint, természetesen egy interjúban, hogy hát milyen dolog vaknak lenni? Azt mondja, hát még mindig jobb, mintha színes bőrű lennék.

Nem elrettentő példaként, hanem egy kedves poénként adta elő, pedig ez a meglehetősen szélsőséges megjegyzés egy, a vak emberek számára is mélyen sértő történetbe ágyazódva hangzott el.

Február folyamán került nyilvánosságra a Márki-Zay-féle ámokfutás egyik újabb fejezete, amikor Trianon századik évfordulóján, a nemzeti gyásznapon a magyarság sorstragédiáját egy legendás popénekessel, Michael Jacksonnal vonta párhuzamba.

Megígértem egy beharangozóban, hogy elmondom önöknek, hogy mi köze van Michael Jacksonnak Trianonhoz, úgyhogy nem szeretnék adós maradni ezzel a hasonlattal, annak ellenére, hogy egy ilyen magasztos ünnepen ez egy profán hasonlat, ez egy vicc. Szokták mondani, hogy Amerikában minden lehetséges, bárkiből bármi lehet. És erre példa Michael Jackson, aki szegény színes bőrű kisfiúként született, és gazdag fehér nőként halt meg (a színes bőrű helyett egy másik, meglehetősen pejoratív kifejezést használt)

– magyarázta Márki-Zay Péter a békediktátum általa vélt üzenetét, egy Trianon centenáriuma alkalmából tartott megemlékezésen, Hódmezővásárhelyen. Ezt a kijelentést, mások mellett a Magyarságkutató Intézet is elítélte. Állásfoglalásukban az írták, egyetlen, magát magyarnak valló ember sem bagatellizálhatja el Trianon tragédiáját.

Február 23-án, az orosz hadsereg ukrajnai inváziójának kezdetekor derült ki, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester többször is kinyilvánította, hogy magyar katonákat és fegyvereket is küldene Ukrajnába.

A Partizánnak adott február 13-i interjúban Gulyás Márton műsorvezető kérdésére, miszerint ha kirobban a konfliktus, miniszterelnökként biztosítana-e katonai segítséget, a baloldal jelöltje azt felelte:

Hát hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is.

Márki-Zay úgy fogalmazott:

Mindent, amit a NATO szövetségi rendszere megenged, azt nagyon szívesen segítenénk. Nyilván, itt Magyarország, azért valljuk be… hogyha nem Putyin ügynökeként működne Magyarország, akkor természetes, hogy a NATO tagjaként, minden módon, amit a NATO eldönt azon belül a szövetség keretein belül, mindenféle segítséget megadhat Ukrajnának.

Kijelentéseit később az ATV-ben is megismételte.

Márki-Zay Péter elragadtatta magát, és a probléma ebben az, hogy ez már a sokadik ilyen elragadtatása. Ha egy ilyen ember lenne Magyarország miniszterelnöke, akkor könnyen belekeveredhetnénk egy háborús konfliktusba az ő hozzá nem értése miatt

– reagált a baloldal miniszterelnök-jelöltjének szavaira Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója és hasonló véleményeket fogalmaztak meg a kijelentésekről kormánypárti politikusok, a Facebookon kommentelők pedig darabokra szedték a baloldali Gyurcsány-lista vezetőjét.

Az eddigi talán legmegdöbbentőbb kijelentést pedig március 1-jén tette Gyurcsány Ferenc jelöltje, amikor azt találta mondani, hogy

Orbán Viktor egy személyben felelős azért, hogy Ukrajnában most háború van és emberek halnak meg.

Ezt az első látásra is abszurd állítást ráadásul egy másik teljesen alaptalan kijelentéssel próbálta igazolni, nevezetesen azzal, hogy

ha Orbán Viktor nem akadályozza Ukrajna NATO-közeledését, akkor ez a háború ki sem tört volna.

A Mediaworks–Hírcentrum cikke rávilágít, hogy Márki-Zay Péter nemzetközi politikában való tájékozatlanságát is mutatja ez a mondata, hiszen

a NATO vezetői, vagy akár az Egyesült Államok, akár az Európai Unió döntéshozói eddig komolyan fel sem vetették Ukrajna csatlakozását az észak-atlanti szövetségbe. 

Borítókép: Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.