Kormánydöntés: Csökkentik a benzin jövedéki adóját, korlátozzák a benzinturizmust

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány húsz forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját.

Elek Nikoletta, Máté Patrik
2022. 03. 10. 21:40
GULYÁS Gergely
Kormányinfó Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány kitart a benzinárstop mellett. A koronavírusból való kilábalás és az orosz–ukrán háború miatt jelentősen emelkedtek az energiaárak és az infláció

– közölte Gulyás Gergely a csütörtök esti, rendkívüli Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: az elmúlt napokban számtalan, minden alapot nélkülöző hír jelent meg arról, hogy a kormány megszüntetné a benzinárstopot. A kormány döntött arról, hogy a 7,5 tonna feletti gépjárművek, kamionok és a 3,5 tonna feletti külföldi gépjárművek csak a nagynyomású kutakon tankolhatnak piaci áron. 

Ezzel az intézkedéssel az üzleti érdekből zajló benzinturizmust visszaszorítjuk úgy, hogy a személygépkocsik és a 7,5 tonna alatti magyar teherautók továbbra is jogosultak literenként 480 forintos áron üzemanyaghoz jutni. A mezőgazdasági erőgépek azonban kivételek, hiszen függetlenül attól, hogy hány tonnát nyomnak, továbbra is a benzinárstopnak megfelelő 480 forintos áron vásárolhatnak üzemanyagot – rögzítette a miniszter. 

Kiemelte: a kormány húsz forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját.

Mint Gulyás Gergely közölte, a kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt indítson eljárást azokkal szemben, akik valótlan információkat közölnek az üzemanyag-ellátás leállásáról, továbbá azokkal szemben is eljárás indulhat, akik szállításra nem alkalmas tárolókba töltenek benzint. A rendelet 22 órakor lép hatályba.

A tárcavezető végül bejelentette azt is, hogy a kormány a négy napos ünnep teljes időszakára kamionstoppot rendel el.

Gulyás Gergely bejelentéseit követően a Mol elnök-vezérigazgatója kiemelte: a Mol finomítói zavartalanul működnek, a betáplálás zökkenőmentes, a Barátság kőolajvezeték pedig folyamatosan szállítja az orosz kőolajat Ukrajnán keresztül, de ha bármilyen fennakadás lenne, az Adria-kőolajvezeték is készen áll. Hernádi Zsolt hangsúlyozta: 

a Mol-nak van elegendő készlete, és a teljes üzemanyagfogyasztást fedezni tudják belőle.

Hozzátette, ez annak ellenére is így van, hogy nagy mozgások voltak tapasztalhatóak a forint árfolyamát illetően. Az elnök-vezérigazgató arról is beszámolt, hogy az utóbbi időben drasztikusan megnőtt a töltőállomások forgalma, amelynek húsz százaléka a benzinturizmusból származott. 

– Egy átlagos napon ötmillió liter üzemanyagot értékesítenek és nyolcmillió litert adnak át a nagyfogyasztóknak. Mindemellett ötmillió litert exportálnak. Százhalombattán nagyjából húszmillió litert tudnak készíteni. Majdnem 15 millió liter fogyott az elmúlt napokban, és ezt logisztikailag nem lehetett bírni – jelezte a vezérigazgató, megjegyezve: 

éppen ezért kellett közbelépni.

– Akik a tartálykocsikat üzemeltetik, 0–24 órában dolgoznak, ám a magyar üzemanyagellátás nem erre lett tervezve. Emiatt a jelenlegi helyzetet nem lehet a normál piaci körülmények között kezelni – hívta fel a figyelmet a Mol vezetője.

Hernádi arról is beszélt, hogy ha továbbra is növekszik a visszaélésszerű használat és benzinturizmus, akkor elképzelhető, hogy további intézkedések válhatnak szükségessé.

Borítókép: Gulyás Gergely (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.