Orbán Viktor: Nem hagyjuk, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg + videó

A kormányfő a londoni tárgyalását követően Facebook-oldalán osztotta meg álláspontját.

Forrás: Facebook2022. 03. 08. 19:00
ORBÁN Viktor; JOHNSON, Boris
London, 2022. március 8. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen a V4-ek és az Egyesült Királyság csúcstalálkozójára érkezõ Orbán Viktor kormányfõt (b) fogadja Boris Johnson brit miniszterelnök (j) a londoni Lancaster House elõtt 2022. március 8-án. A csúcstalálkozó fõ témája az ukrajnai háború. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború témája minden más témát elsöpört – tájékoztatott Orbán Viktor az Egyesült Királyság és a Visegrádi Négyek (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia) miniszterelnöki szintű, londoni tárgyalásairól. 

A magyar kormányfő Facebook-oldalára feltöltött videójában arról beszélt, 

az világos, hogy mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy ez a háború minél hamarabb és tárgyalásos úton lezáruljon.

Elmondása szerint érintették az Oroszország ellen kiszabott gazdasági szankciók hatását is, és megállapították, hogy 

ezt mindenki megszenvedi egész Európában, Magyarország sem kivétel.

– A szankciók kiterjesztésre az energiaszektorra, az olaj– és a gázszektorra aránytalanul nagy terhet jelentene Magyarország számára. Ezért világossá tettem, hogy mi elítéljük Oroszország fegyveres támadását, elítéljük a háborút is, de azt nem fogjuk hagyni, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg! Ezért a szankciókat az olaj és a gáz területére nem szabad kiterjeszteni – szögezte le.

Arra is emlékeztetett, hogy Magyarországra a kőolaj és a földgáz nagy része Oroszországból érkezik, és a magyar családok 90 százaléka pedig gázzal fűt, gáz és olaj nélkül egyszerűen nem működik a magyar gazdaság. 

Jelenleg nem lehet hatékonyan helyettesíteni az orosz gázszállításokat, és azok leállítása az EU-nak nagyobb kárt okozna, mint Oroszországnak. Az ellátás egyértelműen csökkenne, aminek különböző regionális következményei lennének – idézte az Új Szó szlovákiai magyar portál Pavol Kubíkot, a szlovák eustream gázszállító vállalat szóvivőjét.

Boris Johnson brit miniszterelnök a tárgyalások után Twitter-bejegyzésben köszönte meg a közép-európai államoknak, hogy jelentős támogatást nyújtanak az orosz invázió elől menekülő ukránoknak. 

A brit kormány később bejelentette, hogy 2023-ig leállítanák az orosz olajszállításokat, továbbá vizsgálják a gáz kiváltásának lehetőségeit. Nagy-Britannia azonban mindössze olajának 8 százalékát, földgázának 4 százalékát importálja Oroszországból. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok is bejelentette, hogy betiltja az orosz kőolaj–, földgáz– és szénimportot, ezzel újabb nyomást gyakorolva Moszkvára az ukrajnai invázió megtorlásaként. 

Washington is könnyebb helyzetben van, hiszen az Oroszországból származó kőolaj az Egyesült Államok importjának viszonylag kis százalékát teszi ki, a legtöbb kőolaj Kanadából érkezik Amerikába. 

– Tavaly az Egyesült Államok napi közel 700 000 hordó kőolajat importált Oroszországból, miközben napi fogyasztási szükséglete 20 millió hordó – írta az MTI. 

Az újabb szankciók így is fájni fognak a tengerentúlon. 

Amióta elkezdte felvonultatni katonai alakulatait az ukrán határon, azóta a benzin (gallononkénti) ára 75 centtel emelkedett Amerikában és most tovább fog nőni – ismerte el Joe Biden elnök.

A miniszterelnöki csúcstalálkozó margóján Szijjártó Péter is Londonban tárgyalt. A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett rá, hogy Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon is már nagyon sok a menekült, és egy részük természetesen Csehországba is tovább utazott.

Magyarország főkonzulátussá bővíti külképviseletét a skóciai Edinburghben, a londoni konzulátus pedig új épületbe költözik– jelentette be a viziten.  

Kiemelte, hogy Nagy-Britanniában három helyszínen, Londonban, Manchesterben és Edinburghben is szavazhatnak az április 3-i országgyűlési választáson a magyar választópolgárok, akiket a négy évvel ezelőttihez képest jelentős mértékben megemelt kapacitással várnak, hogy minél kevesebbet kelljen sorba állniuk.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen a V4-ek és az Egyesült Királyság csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor kormányfőt (b) fogadja Boris Johnson brit miniszterelnök (j) a londoni Lancaster House előtt 2022. március 8-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.