időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo
Hatékonynak bizonyul, hogy XXI. századi módszerekkel nyomoznak

Rekordmennyiségű drogot vont ki a forgalomból a rendőrség

Szemán László János
2022.03.18. 17:11 2022.03.18. 17:22
Rekordmennyiségű drogot vont ki a forgalomból a rendőrség

Megnőtt a magyarországi kábítószer-kínálat, de a rendőrség sikeresen vette fel a kábítószer-kereskedelem elleni harcot és drogfogási rekordok dőltek meg – közölték az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteki sajtótájékoztatóján.

A 2021-ben megalakult Online Kábítószer és Gyógyszerhamisítás Elleni Munkacsoport sikeres akciósorozata hívta életre a rendőrség pénteki sajtótájékoztatóját. Csákó Ibolya rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelt főreferense az elmúlt időszak azon ügyeinek felderítését összegezte, amelyek során a rendőrség a – részben az online térben zajló – kábítószer-kereskedelem ellen vette fel sikeresen a harcot, megakadályozva ezzel hatalmas mennyiségű drog fogyasztókhoz kerülését.

A kiemelt főreferens leszögezte: XXI. századi módszerek jelentek meg a bűnözésben, de a bűnüldözésben is. Így például a koronavírus-járvány rászoktatta az embereket az online vásárlásra, de az online kereskedelem az illegális térben is virágzik. Ezért a rendőrség is nagy hangsúlyt helyez a kábítószerek, az új pszichoaktív anyagok és a hamis gyógyszerek online kereskedelmének felderítésére. 

Tavaly az év első két hónapjában a lefoglalt kábítószerek nyolc százaléka származott a nemzetközi postaforgalomból, idén már húsz százalék ez az arány.

Csákó Ibolya az úgynevezett ANOM-ügyről elmondta, az egy titkosított, az FBI által tervezett platformot takar, amelyről azt terjesztették, hogy a rendőrök biztosan nem férnek hozzá. Valójában azonban az FBI és az Europol együttműködésében egy magyar bűnszervezetet is sikerült leleplezniük.

Az AMON kapcsán tavaly nyáron 11 gyanúsítottat fogtak el, majd a júniusi elfogások után júliusban is elfogtak három embert, akiktől 50 kilogramm marihuánát, 4 kilogramm kokaint és 40 liter amfetaminolajat foglaltak le. Az ügyhöz kapcsolódóan idén februárban is elfogtak két embert, akiktől 36 millió forintot, nagy értékű órákat, ékszereket, valamint 3 ezer ecstasy tablettát foglaltak le. Szintén az ügyhöz kapcsolódóan fogtak el egy férfit, aki az internetről rendelt hétezer ecstasy tablettát és 4 kilogramm amfetamint. 

Akkor mentek érte a rendőrök, amikor épp újabb 15 ezer tablettát rendelt az internetről – folytatta az alezredes, aki hihetetlennek nevezte ezt a nagyságrendet, és úgy fogalmazott: ők is megdöbbentek, hogy milyen nagy mennyiségű kábítószer van Magyarországon.

Csak ezzel a lefoglalással százmillió forint értékű drog utcára kerülését akadályozta meg a rendőrség.

Egy másik ügyről szólva az alezredes elmondta: egy Bács-Kiskun megyei településen egy kétszintes, 180 négyzetméteres könnyűszerkezetes csarnoképületben olyan fejlett infrastruktúrát találtak, amely egyijűleg 1300 cannabis termesztésére volt alkalmas. A csarnok távvezérelhető infralámpával, hőmérséklet- és páramérő eszközökkel volt felszerelve, amelyek egy internetes felhőbe konfigurált fiókba közvetítették az adatokat, vagyis a termesztők a távolból is látták azokat. Ezeket az eszközöket külföldről vásárolták. A helyszínen nemcsak cannabist, hanem 6 kilogramm kokaint is lefoglaltak. Ebben az ügyben két bűnszervezet ellen folyik eljárás és öt ember ellen adtak ki körözést.

A kiemelt főreferens arról is beszélt, hogy több esetben „családi biznisz” a kábítószer-kereskedelem. Példaként említette azt az apát és fiát, akik azzal váltak gyanússá egy borsodi településen, hogy hirtelen meggazdagodtak. A rendőrségnek a terjesztőjüket is sikerült elfognia, az ügyben pedig több mint 100 kilogramm új pszichoaktív anyag utcára kerülését akadályozták meg. A félmillió adagnak megfelelő kábítószer mennyiségének érzékeltetésére az alezredes azt mondta: az elmúlt öt évben nem foglaltak le ennyi új pszichoaktív anyagot összesen.

Nógrád megyében egy 52 éves apa és 19 éves fia bukott le, tőlük 44 kilogramm cannabist, 8 kilogramm kokaint és 2,8 kilogramm ketamint foglaltak le. Utóbbi azért érdekes, mert Magyarországon nem jellemző ez a fajta drog, és Magyarországon ilyen nagy mennyiséget egy eljárásban még sosem foglaltak le a rendőrök. 

A lefoglalt kokain mennyiségét érzékeltetve Csákó Ibolya közölte: tavaly 13 kilogramm kokaint foglaltak le az év során összesen.

Korosodnak a kábítószer-kereskedelem elkövetői – szögezte le az alezredes. Például idén Budapest XIII. kerületében egy 61 éves nő, míg Salgótarjánban egy 68 éves férfi ellen indítottak eljárást. Évente egy-két olyan eset van, amikor emberek a testüregükben próbálnak Magyarországra kábítószert csempészni, idén már volt egy ilyen elfogás: februárban egy nigériai férfi próbált Belgiumból Budapestre csempészni 30 kokainkapszulát a gyomrában – mondta az alezredes asszony.

Borítókép: Csákó Ibolya alezredes, az ORFK kiemelt főreferense (Fotó: police.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.