Az oktatást is érintő válságkezelésről egyeztettek Luxemburgban

Az európai egyetemek szövetségéről és a krízishelyzetek kezeléséről egyeztettek az uniós tagállamok szakpolitikusai az Oktatás, Ifjúság, Kultúra és Sport Tanács ülésén Luxembourgban – írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Magyar Nemzet
2022. 04. 05. 17:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A luxemburgi tanácskozás kiemelt témája az oktatást is érintő válsághelyzetek – a koronavírus-világjárvány mellett az ukrajnai háború – kezelése. Az egyeztetésen Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára elmondta: a beruházás az oktatásba és a korszerű képzésekbe növeli az országok ellenálló képességét a válságokkal szemben. Az államtitkár hangsúlyozta: az elmúlt időszak megmutatta, hogy az uniós tagállamok elkötelezettek az egységes fellépés és szolidaritás mellett az oktatásban is. 

A köznevelésben és szakképzésben tanulók folyamatos oktatása, felzárkóztatása érdekében a kormány heti öt délutáni, egyéni foglalkozást biztosít, a befogadó iskolák többlettámogatást kapnak, a középfokú képzést éppen befejezők pedig ingyenes magyar érettségire jelentkezhetnek – emelte ki. Hozzátette: az egyetemi kollégiumokban több mint hétszáz menekültet szállásoltak el, sokan találtak átmeneti otthonra a határ menti szakképzési centrumok jóvoltából. Bódis József kifejtette: Magyarország a bajbajutottak megsegítése érdekében a mobilitási pályázatok maradványösszegeinek átcsoportosítását javasolja az Európai Bizottságnak.

Az Európai Bizottság öt éve azzal a fő céllal indította útnak az Európai egyetemek pályázatát, hogy a felsőoktatási intézmények nemzetközi versenyképességét stratégiai együttműködéseik kereteinek létrehozásával erősítse. Magyarország a kezdetektől támogatja a kezdeményezést, amelyben kiemelkedő számban vesznek részt magyar egyetemek. A szövetség elősegíti a hazai felsőoktatás bekapcsolódását az európai kutatási és innovációs térbe. A magyar egyetemek eddig mintegy 4,5 milliárd forint támogatást nyertek más európai intézményekkel közös programjaikra, húszszázalékos önrészüket a kormány átvállalja. A tavaly kezdődött programozási időszakban meghirdetett harmadik körben több magyar egyetem készül pályázni. A magyar delegáció vezetője fontos esélyegyenlőségi szempontként említette, hogy a szövetségből kimaradó intézmények is részesülhessenek uniós, regionális és tagállami szintű támogatásokban.

Borítókép: Bódis József (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.