Értéket teremt a társadalmi innováció

A társadalmi innovációban az új termékek, szolgáltatások kifejlesztése és megvalósítása által új együttműködések alakulnak ki.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 04. 05. 11:50
Társadalmi Innovációs cím nyertesei Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hősök teremtek közöttünk, egyszerű emberek között

– jelentette ki Kásler Miklós A 2021. év Társadalmi Innovációja cím átadóján. Az emberi erőforrások minisztere Széchenyi Istvánt idézve arra utalt, hogy a díjazottak a magyar társadalom minden rétegének előrejutásáért dolgoznak.

A társadalmi innováció gyakorlati megvalósításában tevékenykedők fontos feladatokat teljesítenek, értéket teremtenek a társadalom csoportjai részére. Ennek elismerésére a tavalyi év legjelentősebb társadalmi innovációs teljesítményeinek feltérképezésére nyílt pályázati felhívást hirdetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET). A 2021. év Társadalmi Innovációja címet olyan állami és önkormányzati intézmények, valamint civil szervezetek, vállalkozások nyerhették el, amelyek tavaly a társadalmi innováció terén mérhető módon, jelentős eredményt mutattak fel és fenntartható üzleti modellel rendelkeznek.Különösen az esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás, családtámogatás, köznevelés, szociális és egészségügyi ellátás terén kialakított modellekre terelődött a bíráló bizottság figyelme. Az elbírálás során előnyt jelentett, ha a pályázók a helyi társadalmi csoportok bevonásával tevékenykednek, közösségépítő hatással bírnak vagy össztársadalmi, országos kezdeményezéssel jelentkeztek.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Monszpart Zsolttal, az Emet főigazgatójával Fotó: EMET

Kidolgozott és megvalósított ötleteket, nemzetközileg is adaptálható megoldásokat vártak a pályázóktól.

Monszpart Zsolt, az EMET főigazgatója lapunknak elmondta, nagyon örül annak, hogy a társadalmi innováció elismerése így a médián keresztül is megjelenhet, mert rengeteg hős van jelenleg az országban, akik kitűnő ötletekkel segítik a társadalmi problémák megoldását. Mindez példaértékű, ezért széles körben kell megismertetni őket.

A 2021-es évben elért jelentős társadalmi innovációs tevékenységéért kiemelt szervezetként a CédrusNet Kecskemét és a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft., valamint a Kacsacsőrű Művészeti Nonprofit Kft. mind az öt értékelési szempont alapján maximális pontszámot kapott a bíráktól. A 2021. év Társadalmi Innovációja cím és az ehhez kapcsolódó logó használatának lehetősége mellett egy-egy Zsolnay vázát kaptak. A kecskemétiek által kialakított Szenior tudáshasznosítási program elindításának ötletét az adta, hogy Kecskemét iparosodása, fejlődése következtében egyre több fiatal költözött a városba és környékére, emellett egyre több ötven év feletti igényelt a teherbírásának és igényeiknek megfelelő tevékenységet, elfoglaltságot. 

A HírösNagyi egy olyan tevékenység, amelyben egy képzés után a „nagyik” tehermentesítik a fiatalabb generációt azzal, hogy részt vesznek a családok életében, gondoskodnak a gyerekek programjairól. Ezek a feladatok ugyanakkor nemcsak a fiatalokat segítik, hanem a „munkavállalókat” is, mivel fenntartják szellemi frissességük, szociális kapcsolati hálójukat, miközben kiegészítő jövedelemre tesznek szert. A hasznos munkának ráadásul egészségmegőrző szerepe is van, késleltetni tudja a korral járó betegségek kialakulását. A program az Önkormányzat támogatásával valósult meg. 

A hatvan főt számláló HírösNagyi szolgáltatást ma már nem csak a családok, hanem a város olyan intézményei is igénybe veszik, mint például a könyvtár, művelődési ház, koramentor ház, vagy épp a különböző fesztiválok. A cél nem csupán a gyermekfelügyelet, hanem a hasznos időtöltés, a HírösNagyik tanulnak a gyerekekkel, kikérdezik a leckét, megtanítják őket varrni, kötni, sütni, főzni. A program teljes egészében megvalósítható bármely olyan gazdaságilag fejlődő, 20 ezer fő feletti városban, ahol vannak olyan intézmények, amelyek a HírösNagyi szolgáltatásnak helyet tudnak adni.

A Kiállok érted és kiállok magamért innovatív, hiánypótló és komplex művészeti, illetve társadalmi kezdeményezés, amely az állami gondoskodásban élő 12-18 éves fiatalokat és az ott dolgozó szakembereket, illetve a rendőrség tagjait célozza meg. A program – amely egy színházi előadásból és a hozzá kapcsolódó foglalkozásokból áll – a KVTársulat és a Láthatatlan Csoport, illetve a Névtelen Utak Alapítvány összefogásából született és innovatív módon egyesíti a színházi-művészeti terület és a szociális szakmai terület módszereit, eszközeit. Témája a küzdelem a fiatalokra leselkedő veszélyek ellen, illetve olyan pozitív, példaértékű, állami gondoskodásból kikerült „hősök” bemutatása, akik a nehézségeket leküzdve teljes életet tudnak élni. 

További öt pályázó – az Eötvös József Református Oktatási Központ, a Nagykanizsa Központi Óvoda, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és a Schlachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet – A 2021. év Társadalmi Innovációja cím és ehhez kapcsolódó logó használatának lehetősége mellett elismerő oklevélben részesült.

Hogy a családokat minél inkább meg tudják szólítani, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ igazgatójának, Juhász Nándornak a kezdeményezésére egy népi fajátszóteret alakítottak ki, ami már olyan népszerű, hogy nemcsak a városból, hanem az ország minden tájáról érkeznek oda látogatók, ezért szeretnék tovább fejleszteni. 

Amikor a covid járvány alatt be voltak zárva a kulturális intézmények, azon gondolkodtunk, hogyan lehetne hasznosan eltölteni ezt az időszakot. Akkor jött az ötlet, hogy a múzeum addig kihasználatlan udvarára álmodjunk meg egy népi fajátszóteret – mondta az igazgató, aki beszélt arról is, hogy minden kollégájuk kivette a részét  a munkából, így mintegy ötven fajátékkal várják a családokat. Hangsúlyozta: a mai világ információáradata mellett nagyon fontos, hogy a fajátékok használata közben fejlődnek a gyerekek vizualizációs készségei és a személyiségük is, illetve ezzel is ápolják a múlt értékeit, amit továbbadnak a következő generációknak is.

Dr. Körtvélyesi Attila, Nagykőrös alpolgármestere kifejtette, hogy az Arany János múzeum a költő születésének 200. évfordulója alkalmából állami támogatásban részesült, a belül modern intézményt pedig jól kiegészíti a népi fajátszótér. A gyerekek úgy tudnak itt tanulni Nagykőrös történetéről és Arany János kultuszáról, hogy közben szórakoznak is. Így el tudtuk érni, hogy a családok hétköznap is ellátogassanak az intézménybe – emelte ki az alpolgármester, hozzátéve, hogy a fenntarthatóságra is nagy hangsúlyt fektettek és a jövőben szalmabálákból egy úgynevezett dühöngőt is kialakítanak a gyerekeknek.

Borítókép: A díjazottak (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.