Gulyás Gergely: A demokrácia akkor erős, ha jobboldali kormány van Magyarországon

A Miniszterelnökséget vezető miniszter köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a választás lebonyolításában.

2022. 04. 03. 19:53
GULYÁS Gergely
Kormányinfó Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demokrácia Magyarországon mindig akkor volt a legerősebb, amikor jobbközép-polgári kormány volt 

– válaszolta lapunk kérdésére Gulyás Gergely, a Fidesz eredményváró rendezvényén tartott sajtótájékoztatója után. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: meg kell nézni, hogy a baloldali kormányok után sokkal alacsonyabb volt a részvétel. 

– 1998-ban talán 55 százalék – ami az eddigi legalacsonyabb volt – miközben 2002-ben 70 százalék felett volt, viszont ahhoz képest 2006-ban és 2010-ben is kevesebben szavaztak – emlékeztetett Gulyás.

– Ezután 2014-ben kétségkívül kicsit csökkent, de 2018-ban és most is nagyon magas, tehát azt tudjuk mondani, hogy polgári kormányzás után, négy alkalomból háromszor nagyon magas részvétel volt, míg baloldali kormányzások után épp az ellenkezője történt meg 

– jelentette ki.

 A miniszter arról is beszélt, hogy egyes szavazókörökben nem adták oda a gyermekvédelmi referendum szavazólapjait a választóknak. Ezzel kapcsolatban kijelentette: 

ha nem adták oda, az jogsértés.

Ugyanakkor a miniszter annak nem tulajdonít jelentőséget, ha megkérdezték a szavazókat arról, hogy alá akarják-e írni a népszavazáshoz kapcsolódó névjegyzéket.

A sajtótájékoztatón a miniszter elmondta, hogy az urnáknál a szavazás befejeződött, a választási helyiségek bezártak, és úgy tudják, hogy nagyon kevés helyen, nagyon kevesen várakoznak, tehát semmi akadálya annak, hogy negyed-fél óra múlva az utolsó szavazóhelyiség is bezárjon. Emellett Gulyás köszönetet mondott azoknak, akik éltek állampolgári jogukkal és részt vettek az országgyűlési képviselő-választásokon, függetlenül attól, hogy kire szavaztak. Külön köszönetet mondott azoknak, akik a kormánypártokat támogatták.

Emellett elismerését fejezte ki mindazoknak, akik a választás lebonyolításában működtek közre. Mint mondta, több tízezer ember dolgozott azon, hogy a választás technikai lebonyolítása hibátlan legyen.

Úgy látjuk, hogy – ahogyan eddig is – a magyar választási szervek most is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak

– rögzítette a miniszter. Gulyás elmondta azt is, hogy közel százezer aktivista vett részt a kormánypártok részéről az utolsó napokban a választásokon való részvételre buzdításban. Külön köszönetet mondott a szavazókörökben ülő pártdelegáltaknak, és azt is megköszönte, hogy elfogadva egy ellenzéki javaslatot, a népszavazást is egyidejűleg le tudták bonyolítani.

– A következő órákban izgalommal várják a választás eredményeit. Láttuk az első előrejelzéseket, amik optimizmusra adnak okot, de természetesen az utolsó szavazatig mindent meg kell számolni és azt követően lehet eredményt hirdetni

 – húzta alá a miniszter.

Borítókép: Gulyás Gergely (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.