Hibrid hadviselés állhat a bombariadók mögött

− A bombariadókkal a zavarkeltés vagy éppen a közbiztonságba vetett hit megingatása a cél − nyilatkozta lapunknak Horváth József. Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója valószínűsíti, hogy külföldről vezérelt, összehangolt akcióról van szó, hiszen a napokban Szerbiában is történtek hasonló incidensek. Ám nem ez az egyetlen lehetséges opció.

Ternovácz Áron - Szemán László János
2022. 04. 24. 6:55
null
20220419 Debrecen Bombariadó volt a Fórum Bevásárlóközpontban. Fotó: Czinege Melinda CZM Hajdú-Bihari Napló Fotó: Czinege Melinda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összehangoltság egyértelmű, az pedig, hogy nagy látogatottságú objektumokra jelentik be névtelenül a bombariadót, egyértelműsíti, hogy zavarkeltés vagy éppen a közbiztonságba vetett hit megingatása a cél

− nyilatkozta lapunknak Horváth József. Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója elmondta, az elkövetők azonosítása során két lehetséges opciót vázoltak fel. − Lehetnek például olyanok, akik a Fidesz–KDNP újabb kétharmados győzelmét így akarnák megtorolni.

Horváth József. Fotó: Németh András Péter

Ezeknek az embereknek az elmeállapotát most nem elemezném, maradjunk annyiban, zavaros gondolkodásúak. Ők nem mérik fel, hogy milyen következményei lehetnek egy-egy bombariadó bejelentésének. A büntető törvénykönyv súlyosan bünteti a közveszéllyel való fenyegetést − részletezte.

Közveszéllyel fenyegetés

Aki más előtt olyan, a köznyugalom megzavarására alkalmas valótlan tényt állít, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben írt bűncselekményt radioaktív anyaggal fenyegetve követik el.

(3) A büntetés az (1) bekezdés esetén három évig, a (2) bekezdés esetén öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a közveszéllyel fenyegetés a köznyugalmat súlyosan megzavarta.

– A fenyegetőzők, ha követelést is megfogalmaznak, akkor már terrorcselekményről van szó , ami már lényegesen súlyosabb büntetéseket von maga után − hívta fel a figyelmet Horváth József. A szakember ismertetése alapján az elkövetők egyelőre nem fűztek követelést a bombafenyegetésekhez, és robbanóeszközt sem találtak a tűzszerészek.

– A másik opció –  miután közvetlen környezetünkben háború zajlik –,  hogy hibrid háborús módszerekkel, mint amilyen a sorozatos bombariadók bejelentése, igyekeznek azokat az államokat büntetni, amelyek nem hajlandók ebben a háborúban tevőlegesen részt venni. Ne felejtsük el, hogy Szerbiában is voltak a napokban bombariadók

− magyarázta. Horváth József szerint azt se hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy „közvetlenül a választások előtt milyen mértékű vehemenciával követelték az ukránok, hogy szállítsunk fegyvert, lőszert, és hogy vegyünk részt a háborúban. − Magyarországon is szép számmal föllelhetőek ennek a követelésnek a támogatói a baloldalon − tette hozzá. A biztonságpolitikai tanácsadó kijelentette: a hibrid háborús támadássorozat egyértelműen a zavarkeltést célozza, nem kölykök által elkövetett diákcsíny, hogy ne kelljen dolgozatot írni. Mint részletezte, a hatóságok ezért is veszik komolyan, „és ki merem jelenteni, csak idő kérdése, hogy azonosítsák az elkövetőket”.

Összehangolt támadás

Mint korábban beszámoltunk róla, pénteken négy nagy forgalmú helyet zártak le bombariadó miatt, ugyanis délelőtt bombafenyegetést érte a Szeged Plázát, a Győr Plázát, a budapesti Corvin Plázát és a Népliget buszpályaudvart is.

Bombariadó Miskolcon. Fotó: Bujdos Tibor

A héten sokadszorra riasztották bombafenyegetéshez a rendőröket: hétfőn-kedden több fővárosi és vidéki plázában, valamint a MÁV debreceni igazgatóságánál, csütörtökön pedig a Szépművészeti Múzeumban volt bombariadó. Március végén is volt bombariadó bevásárlóközpontokban, a rendőrségre akkor több bejelentés is érkezett közveszéllyel fenyegetésről.

Az olcsó gázt kifogásolták

„Bomba van az épületben. Nem élhetek olyan országban, amely a terrorista Putyint szponzorálja, és amelynek az olcsó gáz fontosabb, mint az emberi élet” – hétfőn ezzel az üzenettel bénították meg országszerte a bevásárlóközpontokat és valószínűleg a MÁV debreceni igazgatóságát is – tudta meg a Magyar Hang.

Gmailes e-mail-címről jött az üzenet, délután negyed négy körül. Egy magyar név szerepel az e-mail-címben, de ez biztosan fiktív. A levelet úgy kaptuk meg, hogy a feladó saját magának küldte el

– mondta el a lapnak egy vidéki pláza névtelenséget kérő munkatársa. Az üzletközpontot valószínűleg titkos másolatként csatolták a címzettek közé. A forrás szerint a rendőrség már ismerhette a feladót és az üzenet szövegét, legalábbis nem érte őket meglepetésként a levél tartalma.

Szerbiát is támadás érte

Hétfőn bombával fenyegettek meg több belgrádi bevásárlóközpontot is. Ebben az esetben a titkosított e-mail-szolgáltatásáról ismert Protonmail svájci mailszolgáltatótól érkezett az üzenet, a szerb rendőrség tűzszerészei azonban egyetlen robbanószerkezetet sem találtak. A közelmúltban több alkalommal is Protonmailről küldtek fenyegetést a belgrádi Nikola Tesla reptérnek, illetve az Air Serbia vállalatnak. A szerb rendőrség értesülései szerint ezek a fenyegetések egy európai ország területéről, illetve Ukrajnából érkeztek.

Borítókép: Bombariadó Debrecenben (Fotó: Czinege Melinda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.