Kihúzná a kátyúból Dunaújváros szekerét az új fideszes képviselő

Nem várt, hatalmas győzelmet aratott az országgyűlési választáson a dunaújvárosi körzetben a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje. Az eddig az egészségügyben bizonyító Mészáros Lajos úgy véli, kórházigazgatóként szerzett vezetői tapasztalatait Dunaújváros és a térség szolgálatába tudja állítani. A parlamenti képviselő a választókerület településeinek fejlesztéséhez igyekszik minden segítséget megadni, és a munkában partnerként tekint Dunaújváros jobbikos polgármesterére, Pintér Tamásra is. Mészáros Lajos a politika világát még szokja, de ígéri, gyorsan fog tanulni.

2022. 04. 26. 5:50
null
20220403 Dunaújváros Országgyűlési képviselő választás - szavazás Dunaújvárosban Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH Képen: Dr. Mészáros Lajos, a Fidesz Dunaújvárosi képviselő jelöltje Fotó: Zsedrovits Enikő
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dunaújvárosi választókerület azon körzetek közé tartozott, ahol az előzetes becslések szerint nem sok esély mutatkozott a Fidesz–KDNP győzelmére, aztán mégis sikerült megszereznie a mandátumot. A szavazatok összeszámolása meglehetősen izgalmasan alakult, mert sokáig vezetett a baloldali ellenfele. Mire gondolt akkor, amikor jelentős feldolgozottságnál még hátrányban volt?
– A dunaújvárosi körzet a Fidesz–KDNP szempontjából nehéz terep, az utolsó három választás a nemzeti oldal vereségével zárult. Éppen ezért úgy indultunk neki a mostani voksolásnak is, hogy mi mindent megteszünk a győzelemért, de ha nem sikerül megszereznünk a mandátumot, akkor sem lesz szégyenkeznivalónk. Aztán a választás éjszakáján, alacsony feldolgozottságnál egy kisebb különbség mutatkozott meg a legfőbb baloldali ellenfelem, Kálló Gergely javára. Már ezt a helyzetet is úgy könyveltük el, hogy ez a különbség is jelentősen kisebb, mint amit a korábbi voksolásnál tapasztaltunk. S ahogy telt az idő, és jöttek be a vidéki szavazatok, az olló tovább zárult, és volt körülbelül fél óra, amikor Kálló Gergely egyetlen szavazattal vezetett. Aztán sikerült előznöm.

Mikor hitte el, hogy meglesz a győzelme, és már nem veszítheti el a mandátumot?
– Csak hajnali kettő körül, mert akkor már meglehetősen határozott előnyöm volt a baloldali riválissal szemben. Ez óriási meglepetés volt, és természetesen hatalmas örömmel töltött el.

Egy ekkora győzelmet bizonyára nem adnak ingyen. Mit tettek a választás előtt, a kampányban a hatalmas fordítás érdekében?
– Miután a Fidesz–KDNP helyben elbukta a 2018-as parlamenti, a 2019-es önkormányzati és a 2020-as időközi országgyűlési választást, a mostani megméretésnek teljesen új koncepcióval indultunk neki. Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke új választókerületi elnököt jelölt ki a körzet élére Molnár Krisztián személyében, aki a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. Ő teljesen újjászervezte és megerősítette a választókerület Fidesz-szervezeteit, köztük a legnagyobbat, a dunaújvárosi csoportot is. Utóbbi szervezet teljesen megújult, ahol új vezetőség vette kezébe az irányítást, emellett a többi településen is sokan csatlakoztak a Fideszhez. Így indultunk neki a kampánynak, és ez döntő volt.

Mikor vált biztossá, hogy központi szerepet kap ebben az egész körzetet érintő megújulásban?
– Az én jelölésem január közepén dőlt el, attól kezdve magam is beszálltam a munkába, és a mögöttem álló csapattal nagy erőfeszítéseket tettünk a mandátum megszerzéséért. Köszönettel tartozom az aktivistáinknak és az önkénteseinknek, akik elképesztően sokat dolgoztak a győzelemért.

Közrejátszhatott a sikerében, hogy a baloldali rivális mellett további öt ellenzéki kihívója is volt a választáson?
– Nem hinném, hogy ennek olyan nagy szerepe volt, mert Kálló Gergely kihívói olyan kis pártok jelöltjei voltak, amelyek más választókerületekben is elindultak. Nem ez volt a perdöntő, a győzelemben sokkal nagyobb része volt a kormány lakosságot támogató országos intézkedéseinek, annak, hogy a kabinet visszatérítette a személyi jövedelemadót a családoknak, nyugdíjprémiummal és 13. havi nyugdíjjal támogatta az idős embereket, illetve hogy szja-mentességet kaptak a 25 év alatti fiatalok. Ezek a döntések minden választókerületben javítottak az esélyeken, illetve fontos volt az is, hogy a kormány határozottan kiállt a béke mellett. Egyértelmű, hogy az ukrajnai háborús konfliktus is fontos tényezőként szerepelt a magyar emberek döntésében. A választók azt láthatták, hogy amíg a baloldali jelöltek a nyilatkozataikkal folyamatosan a háború felé sodorják hazánkat, kiszolgáltatva a magyar embereket és a gazdaságot, Magyarország kormánya békét és biztonságot biztosít számukra, és ez nem változott a választás óta sem.

Mi az, amit helyben hozzá tudtak adni a nem várt sikerhez?
– Szerepet játszott a győzelmemben az is, hogy Kálló Gergely érdi, nem a választókerületünkben él, és korábban budapesti körzetekben indult, ahol nem nagyon ért el sikereket. Én viszont azzal a helyzeti előnnyel rendelkeztem, hogy Dunaújvárosban születtem, a városban élek. Harminchét éve dolgozom a helyi kórházban, amelyet tizenkét éve vezetek. Így az én ismertségem nagyobb volt, mint az ellenfelemé, ami még akkor is igaz, hogy eddig ő volt a térség országgyűlési képviselője. S talán jobban bíztak az emberek abban, hogy én eredményesebben tudom képviselni a körzetet.

Valószínűleg nem jött rosszul az sem, hogy a kampányban kiderült, több helyi baloldali politikus finoman szólva nincs jó véleménnyel a jobbikos indulóról, Kálló Gergelyről. Ennyire nem volt meg az összhang baloldalon a választókerületben?
– Az az ő dolguk, hogy a baloldali összefogáson belül egymással mennyire voltak vagy nem voltak összhangban. Egy biztos, hogy Dunaújvárosban van egy nagyon erős lokálpatriotizmus, ami túlmutat a különböző politikai pártokon. A legtöbben a város érdekeit nézik, és ha valaki, legyen ő akár egy korábbi MSZP-elnök, azt látja, hogy Dunaújvárosnak és a körzetnek nem Kálló Gergelyre van szüksége, akkor ennek hangot is ad. A szocia­lista Pintér Attilát is ez motiválhatta, amikor arról beszélt, hogy az ország­gyűlési választáson engem támogat, és másokat is erre biztatott.

A baloldal nem kímélte Kálló Gergelyt, de milyen volt ön szerint a dunaújvárosi kampány hangulata általánosságban?
– Sajnos a közélet, a politikai küzdelem mára kicsit eldurvult, de a kampány hangulata nálunk sem volt jobb vagy rosszabb, mint máshol.

A jobbikos országgyűlési képviselőjelöltet legyőzte, de a jobbikos polgármesterrel, Pintér Tamással ezután is együtt kellene tudnia dolgozni a város fejlődése érdekében. Mit gondol, menni fog?
– Igen, legalábbis erre törekszem, és úgy látom, hogy a másik fél is partner lehet ebben. Segíthet a korábban említett lokálpatrióta szemlélet is, mert mindannyian tudjuk, hogy a város érdekében együtt kell működnünk abban, amiben csak tudunk.

Mekkora segítséget jelenthet, hogy kórházigazgatóként vezetői tapasztalatokat szerzett az elmúlt években?
– Ez biztos, hogy előnyt jelent. Ráadásul elvégeztem egy menedzserképzőt is, ami szervezetmenedzsmenti személetet és tudásanyagot is adott. S mivel egy komoly intézményt vezetettem, van rálátásom a nagy szervezetek működésére, hiszen a kórház ezer főt foglalkoztat, továbbá beilleszkedik egy nagyobb, egészségügyi rendszerbe, amit át kellett látnom. Azt gondolom, hogy ez jó alapot ad a politikai tevékenységhez is.

– Azzal, hogy megválasztották parlamenti képviselőnek, bizonyos értelemben új fejezet indul az életében. Országgyűlési képviselőként teljesen felhagy az orvoslással?
– Az orvoslással nem szeretnék teljesen felhagyni, bár a törvények nem teszik lehetővé, hogy a két tevékenységet együtt végezzem. Bízom benne, hogy a helyzet valamilyen szinten változni fog, mert legalább a működési engedélyemet szeretném megtartani. Jó lenne olyan szinten gyakorolni a hivatásomat, hogy ne veszítsem el a kompetenciámat.

Mit gondol, milyen munka vár önre képviselőként? Milyen állapotban van a dunaújvárosi körzet?
– Elég sok fejlesztés megvalósult a mögöttünk hagyott években, különösen a vidéki településeken. Dunaújvárosban viszont sok a teendő, hiszen a vasmű működése meglehetősen bizonytalan, azt mindenképpen stabilizálni kell. Erre megoldást kell találni, azt tekintem az egyik fő feladatomnak, hogy a változás érdekében hatékonyan közbenjárjak. Gondok vannak a levegő minőségével, a levegőszennyezettség állapotán így szintén javítani kell. Továbbá beruházásokat kell a városba hozni.

Milyen típusú dunaújvárosi fejlesztésekre gondol?
– Ipari beruházásokra, illetve fontosak a Modern városok program megkezdett, de be nem fejezett fejlesztései is. Az egyes félbeszakadt vagy el sem indult programelemeket fel kell frissíteni és be kell fejezni. Ez is kulcskérdés.

A választókerülethez Dunaújvároson kívül további nyolc település is tartozik. Mennyire ismeri a körzet egészét? Milyen gondokkal küzdenek ezek a települések?
– A településeket nagyon jól ismerem, hiszen bejártam az egész körzetet, minden polgármesterrel többször is leültem egyeztetni. Rendezvényeken vettem részt, ahol beszélgettem az emberekkel. A problémáik általánosak, olyan gondokkal küzdenek, amelyek máshol is megvannak. Az utak és a közintézmények állapotán kell javítani, bölcsődéket, óvodákat és iskolákat kell fejleszteni, de ezzel kapcsolatos beruházások most is folyamatban vannak. Ezeket kell folytatni és bővíteni.

Tapasztalt, az egészségügyben már bizonyított szakemberként érkezik az Országgyűlésbe. Hogy érzi, tud új szemléletet hozni a magyar politika világába?
– Ezt most még nem tudom megmondani, de egy biztos, a politika egyelőre idegen terep lesz nekem. Az elején bizonyára sokat kell tanulnom, bele kell rázódnom a munkába, és át kell látnom az egészet. Biztos vagyok azonban abban, hogy az eddigi tapasztalataim segíteni fognak abban, hogy hamar alkalmazkodjam az új helyzethez.

Borítókép: Mészáros Lajos (Fotó: Zsedrovits Enikő)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.