Varga Judit: A klímasemlegesség elérésében a Miskolci Egyetem is segíthet

A miniszter szerint az intézmény magas színvonalú képzései megfelelő alapot biztosítanak a leendő szakemberek számára.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 04. 22. 16:32
null
Fotó: Grazmel-Photography
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember, gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is” – idézte Varga Judit Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művét legújabb Facebook-bejegyzésében. Az igazságügyi miniszter a modellváltó Miskolci Egyetemről posztolt egy képet, amin a Föld napja alkalmából virágot ültet Horváth Zita rektorral, akivel a bányászati ágazattal kapcsolatos stratégiai együttműködési megállapodást is aláírt.

A Miskolci Egyetem is csatlakozott azokhoz az eseményekhez, amelyekkel mintegy 175 országban szeretnék felhívni a a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Magyarországon 1990 óra rendezik meg a Föld napját.

Mivel a Miskolci Egyetem kiemelkedő partnere a bányászati ágazatnak és a bányászati szakigazgatásnak, ezért a virágültetés után Varga Judit és Horváth Zita, valamint Bíró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke az egyetemi oktatásra és továbbképzésre, a tudományos kutatásra és műszaki fejlesztésre, illetve a szakmai érdekképviseletre egyaránt kiterjedő stratégiai együttműködési megállapodást írt alá.

Az együttműködés elsődlegesen a fenntartható természetierőforrás-gazdálkodás, körforgásos gazdaság, klímaváltozás-szakterületekre terjed ki, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra, a szénhidrogén-kutatásra, az innovatív nyersanyagkutatási módszerekre, a vízgazdálkodásra, a hulladékgazdálkodásra és kritikus ásványi nyersanyagokra.

Varga Judit, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a körforgásos gazdálkodás, a hulladékhasznosítás, a megújuló energiák, a fenntartható fejlődés, a klímaváltozás témakörében a Miskolci Egyetem egyedülálló komplex tudással, jól felszerelt laboratóriumokkal és nemzetközileg elismert oktatókkal-kutatókkal bíró kompetencia-központ. Varga Judit hozzátette: a 2050-re kitűzött klímasemlegességre való áttérésre a Miskolci Egyetem az oktatási palettájának és kutatási profiljának folyamatos fejlesztésével felkészült, az intézmény magas színvonalú képzései megfelelő alapot biztosítanak a leendő szakemberek számára. 

A Műszaki Földtudományi Karon – ahol geográfusokat is képeznek – a hallgatók foglalkoznak fenntarthatósági témakörrel, a földfelszín alatti vizek kutatásával, illetve hidrogén-újrahasznosítással is – mondta lapunknak Horvát Zita. 

A rektor kifejtette, hogy az egyetem a Mollal is együttműködik annak érdekében, hogy a Miskolcon végzett olajmérnökök segítségével a cég környezetbarát technológiára térhessen át.

Horváth Zita beszélt arról is, hogy a Miskolci Egyetem másik kilenc felsőoktatási intézménnyel együtt egy hónappal ezelőtt csatlakozott a körforgásos gazdaságtechnológiai platformhoz, ami az újrahasznosított anyagok ipari és egyéb területeken való felhasználásával foglalkozik.

Kiemelte, hogy a 2023–24-re elkészülő tudományos és innovációs parkban a fenntartható erőforrás-gazdálkodás lesz az egyik fő fókuszterület, ami a klímasemlegesség szempontjából fontos.

Az ünnepség részeként átadták a Borsod megyei felsőoktatási intézmény régi aulájában újrahasznosított anyagokból készült installációt is, ami egy kertet szimbolizál. Felette a Föld látható, ami körül forog a Hold.

 

Borítókép: Varga Judit és Horváth Zita virágot ültet a Miskolci Egyetemen (Fotó: Facebook)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.