Visszatérőek a választás rendje elleni bűncselekmények

A 2018-as és a 2022-es országgyűlési képviselői választásokkal kapcsolatos bűncselekmények zömét a leadott ajánlószelvények hamis aláírásával követték el. A baloldali Varju László a vád szerint meg akarta vesztegetni az ellenfelét.

2022. 04. 03. 6:50
null
Budapest 20210928 Az ügyészség garázdaság vétségével, súlyos testi sértés bűntettével és választás rendje elleni bűntettel vádolja az MSZP volt, a DK jelenlegi politikusát, Varju Lászlót, akinek a perében folytatódik a bizonyítási eljárás. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatérő bűncselekmény az országgyűlési választások időszakában a hamis okiratok felhasználása, vagyis az ajánlóíveken a hamis aláírások. Ez az egyik leggyakoribb bűncselekmény, állapíthattuk meg a 2018-as és az idei kampány elemzésekor.

Ellenzéki aláírásgyűjtés Budapesten, az Örs vezér terén 2022-ben (illusztráció) Fotó: Mirkó István 

Az idei ajánlóíves gyűjtés kapcsán 

a Büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (a továbbiakban: Btk.) 345. §-ába ütköző hamis magánokirat felhasználása bűncselekmény gyanúja miatt országos szinten 37 büntetőeljárás indult. 

A szolnoki választókerületben például elhunyt személyek aláírását, adatait is megtalálták az ajánlóíveken a Normális Élet Pártja, a Polgári Válasz, a Magyar Munkáspárt, valamint az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom esetében. Az orosházi központú Békés megye 4. számú országgyűlési választókerületben a párt jelöltjének nyilvántartásba vételét el is utasította a választási bizottság, mivel a leadott ajánlások közel fele hamis volt.

Az idei esetekben feltűnő, hogy közülük nagyon sok a Gődény György fémjelezte Normális Élet Pártjához kapcsolódik.

Gődény egy lapnak azt mondta erről: „Amíg az aláíróknak nem kell igazolniuk a személyazonosságukat, addig senki nem tudja ellenőrizni, hogy valóban a saját adataikat viszik-e fel az ívre.” Hozzátette: „Gyűjtöttünk, megcsináltuk. Baromira zavar mindenkit, hogy ezt megcsináltuk, és ezért megy ez a cirkusz.”

A maszkellenes, vírusszkeptikus Gődény György gyógyszerész illegális gyűlést szervezett 2021. február 28-án Budapesten a Hősök terére, amiért később meg is vádolták
Fotó: Ripost/Markovics Gábor

Az idei választás kapcsán a Btk. 350. §-a szerinti 

választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt eddig 33 büntetőeljárás indult.

Hamis aláírások Tégláson

Hajdú-Bihar megyében botrány tört ki Salamon Gergő, a baloldal jobbikos országgyűlési képviselőjelöltje kampánya kapcsán. Az Origó értesülése szerint a jelölt 2019-ben, az önkormányzati választásokon hamis ajánlásokat adott le. Mint kiderült, téglási és hajdúhadházi lakosok személyes adatait másolták ki, vélhetően korábbi listákról, és az általa gyűjtött ajánlóívekre odahamisították a választópolgárok aláírását. Téglás városában a mostani feljelentés tárgyát képező íveket egy postaládában helyezték el névtelenül egy CD-n, amin jól látható, hogy az ajánlásokat ugyanúgy, ugyanazzal a kézírással töltötték ki több száz esetben. Számos érintett állítja, hogy sohasem támogatták sem a Jobbikot, sem Salamon Gergőt. A 2019-es önkormányzati választás megyei ajánlásait egyébként a hatályos törvények értelmében kilencven nap után meg kellett volna semmisíteni, úgy tűnik, valaki ez idő alatt másolta le őket. 

Az ajánlásokat a jobbikos Salamon Gergő kampányában gyűjtötték, az ajánlóíveken több száz név van feljegyezve. A kompromittáló információt vélhetőleg belső leszámolás részeként szivárogtatták ki jobbikos belső körök Hajdú-Bihar megyében. 

Az ügyben feljelentést tettek, mivel felmerült annak a gyanúja, hogy a 2019-es cselekményeket megismételve a 2022-es választások alkalmával is hasonlóan szerezhették az ajánlásokat a baloldalon.

Érdekes adat, hogy a 2018-as országgyűlési választáskor még 111 nyomozás indult hamis okiratok felhasználása miatt.

Varju vesztegetni akarhatott

Az idei kampányban eddig még nem derült ki, hogy a választási ellenfelek meg akarták volna egymást vesztegetni, ami a választás rendje elleni bűncselekménynek minősül. 

A 2018-as kampányban a vád szerint – az MSZP-ből Gyurcsányt követve a Demokratikus Koalícióba átülő – Varju László követhetett el csalást.

A vád szerint Varju az egyik budapesti egyéni választókerület orszá­g­gyűlési képviselőjelöltjeként 2018. február 12-én egy kávézóban találkozott egy függetlenként induló jelölttel. A találkozó során Varju – a választáson való nyerési esélyeinek a növelésére – anyagi juttatást ígért a férfinak azért, hogy lépjen vissza a képviselő-jelöltségtől a javára. A férfi az ajánlatot elutasította. Minderről azonban hangfelvétel készült, amelynek egy példánya eljutott a PestiSrácok.hu szerkesztőségébe, és ma a Varju elleni vád egyik bizonyítéka. 

Varju egyébként a jelenleg is zajló büntetőperben tagadja ezt a vádat is. A másik vádpont szerint szintén 2018-ban a köztévébe betörve és ott a biztonsági emberekkel dulakodva személyi sérülést okozott az egyik őrnek, ezzel garázdaságot követve el. Érdekes, hogy Varju csak az utóbbi vádat minősítette politikai indíttatásúnak, a vesztegetést nem hozza szóba, ha büntetőügyeiről kérdezik.

Borítókép: Varju László (DK) vádlott (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.