Kevesli a cigány fiatalok számát a felsőoktatásban a Momentum

A kormány az Út a diplomához programmal évi 600 roma fiatal felsőoktatásba való bekerülését segíti – mondta el Kontrát Károly államtitkár.

2022. 05. 17. 10:32
null
Covid, járvány, szájmaszk, vírus, védekezés, közösség, ELTE Feszt Pályaválasztó fesztivál az ELTE Astoria - Trefort-kerti Campus egyetem egyetemista felsooktatas felsőoktatás tanuló tanár diák hallgató fiatalok tanulás oktatás 2021.10.08 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lőcsei Lajos, a Momentum roma politikusa az esélyegyenlőségről beszélt napirend előtti felszólalásában. Szerinte kilátástalan út vezet a cigányság számára a közműellátás nélküli házakból, ezt onnan tudja, hogy ő maga is ilyen körülmények közül érkezett, és így lett Országgyűlési képviselő. 

– Együttérzés nélkül nem lehet esélyegyenlőségről beszélni – jelentette ki Lőcsei Lajos. Szerinte érdemben nem segített a kormány a hátrányos helyzetű fiataloknak, mint mondta, ezt az bizonyítja, hogy kevés a felsőoktatásban a hátrányos helyzetű és a cigány fiatal is. – Köreikben jellemző a korai iskolaelhagyás is – magyarázta Lőcsei Lajos. 

A Momentum politikusa szeretné, ha 

a hátránycsökkentő programok sokkal nagyobb hangsúlyt kapnának a következő időszakban. 

Emellett üdvözölte a Corvinus Egyetem által indított programot, amelynek során hátrányos helyzetből induló fiatalok tudnak bejutni az intézménybe, bár a meghirdetett 10 fős keretet kevesellte.

Kontrát Károly válaszában felsorolta azokat a fórumokat, ahol a felzárkóztatásra szoruló társadalmi csoportokat képviselő szervezetek a kormánnyal és egymással egyeztetnek. 

– Nő a foglalkoztatottsági ráta, és kétszer annyi roma dolgozik 2015 óta – mondta el az eredményekről a Belügyminisztérium államtitkára. Hozzátette, hogy a Nő az esély foglalkoztatási programot is működteti a kormány, a legkorábbi élethelyzetben pedig a Biztos Kezdet Gyerekházak működnek. 

A kormány által indított 

Út a diplomához programról elmondta, hogy évente 600 roma fiatalnak segít a felsőoktatásba való bekerülésben.

Borítókép: ELTE Feszt Pályaválasztó fesztivál 2021. október 8-án (Fotó: Németh András Péter/Szabad Föld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.