időjárás 20°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Szijjártó Péter: Magyarország nem fogja megszavazni a brüsszeli szankciós csomagot

Máté Patrik
2022.05.09. 13:30 2022.05.09. 17:51
Szijjártó Péter: Magyarország nem fogja megszavazni a brüsszeli szankciós csomagot

Érdekünk az, hogy minél előbb ismét béke legyen Ukrajnában. Ezért mi mindent megtettünk és minden olyan diplomáciai erőfeszítést támogatunk, ami hozzájárulhat a háború tárgyalásos lezárásához – közölte Szijjártó Péter az Országgyűlés plenáris ülésén elmondott napirend előtti felszólalásában. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: kiállnak Ukrajna szuverenitása mellett, továbbá egy nagyszabású humanitárius akciót is végrehajtottak, amivel már több mint 700 ezer embernek segítettek.

Támogattuk az eddigi öt, brüsszeli szankciócsomag elfogadását is, aminek a hatékonyságáról nem nyitottunk vitát, ugyanakkor jeleztük, hogy van számunkra vörös vonal, méghozzá Magyarország energiaellátásának a biztonsága

– húzta alá a tárcavezető, megjegyezve, hogy ez nem filozófiai vagy politikai kérdés, hanem kőkemény fizikai valóság.

Szükség van a kőolaj- és földgázellátásra, valamint a vezetékekre is, amik ezeket hozzák

– hívta fel a figyelmet Szijjártó.

A külügyminiszter közölte, hogy Európa minden országának más az energiaellátási szerkezete, ezért nemrég az Európai Unió országainak állam- és kormányfői Versailles-ban megállapodtak, hogy csak olyan lépések lehetnek az EU részéről a jövőben, amelyek figyelembe veszik az eltérő energiaellátási szerkezetet.

„Ezt az egységet rúgta fel az Európai Bizottság javaslata az olajembargóra vonatkozóan” – húzta alá Szijjártó, majd Orbán Viktornak a múlt pénteken a Kossuth rádió reggeli műsorában elmondott szavait idézve közölte: 

ez a brüsszeli javaslat felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával.

A kormánypárti politikus leszögezte, hogy a javaslat elfogadása esetén Magyarország, illetve a gazdaság működtetéséhez szükséges kőolaj beszerzése lehetetlenné válna. Továbbá Szijjártó elmondta, hogy a szankciók elfogadása 700 forintos benzin-, valamint 800 forintos gázolajárhoz vezetne.

„Ennek a brüsszeli csomagnak az elfogadása több száz milliárd forintos kiadást jelentene Magyarország számára, és mindezek után drágábban tudnánk kőolajat venni. Ez a javaslat nem tartalmaz megoldási javaslatot, és ezért Magyarország ezt a brüsszeli szankciós csomagot nem fogja megszavazni” – fejtette ki a külügyminiszter.

Válaszában Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője nem szavazta meg az Oroszország agresszióját elítélő parlamenti nyilatkozatot, ezért fejezze be a hangulatkeltést. Felhívta a figyelmet arra, hogy korábban a baloldal több politikusa kiállt az olajembergó mellett, így Gyöngyösi Márton és Jávor Benedek is.

A magyar kormány nem a brüsszeli, hanem a magyar érdekeket képviseli 

– húzta alá Kocsis.

Továbbá a frakcióvezető helyesnek tartotta, hogy az atombomba szót használják, mert ez a szankciós politika atombomba ledobását jelentené a rezsicsökkentésre, a magyar gazdaságra és az üzemanyagárakra.

A mi kormányunk a magyar érdekeket képviseli tűzön-vízen át, nem a brüsszelieket, ha ebből vita lesz, állunk elébe

– mondta.

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: Kurucz Árpád)

Vita az Országgyűlésben

A jogbiztonsághoz átmeneti rendelkezésekre van szükség

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.