Egy sor szabálynak kell meg felelniük a drónozóknak

A rendőrség szerdán bemutatóval színesített sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy 2021-től egyértelműen szabályozott a drónhasználat, a szabályozás pedig egy sor feladatot ad a drónozni kívánónak is. A rendőrség a fokozatosság elvét követve egyelőre csak figyelmezteti a szabálysértőket.

2022. 06. 01. 18:22
rendőrségi drón
20220601 budapest keszenleti rendorseg sajtotajekoztatott tartott a dronok hazai hasznalatarol es rendezett bemutatot havran zoltan magyar nemezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A drónok terjedése, és ennek nyomán a légtér egyre nagyobb leterheltsége, illetve a személyi biztonság igényli a drónhasználat szabályozását – jelentette ki Bunya Tamás százados, a Készenléti Rendőrség légirendészeti szolgálatának drónszakértője. Elmondta: a polgári drónhasználatot európai uniós rendelet, illetve hazai jogszabály határozza meg. A korlátozások azért is szükségesek, hogy az egyre telítettebb légtérben minden állami és civil szervezet el tudja látni a feladatát.

rendőrségi drón
Fotó: Havran Zoltán

A szakértő leszögezte: a szabálytalankodó drónozókat a fokozatosság elve alapján egyelőre csak figyelmeztetik, ugyanis nem a büntetés, hanem a szabályok betartatása a céljuk.

A szabályok háromféle drónt különböztetnek meg: a játék, a polgári használatú és az állami használatú drónt. A törvény szerint minden olyan eszközt regisztrálni kell, ami nem játék, illetve minden magán- vagy jogi személynek regisztrálnia kell magát, aki a játéktól eltérő eszközt működtet.

A szakirodalom szerint játék drónnak nevezik azt a pilóta nélküli légi járművet, amely megfelel a játékokra vonatkozó előírásoknak, 120 gramm alatti tömegű és adatrögzítő, például kamera nincs rajta, továbbá a távpilótától legfeljebb csak száz méterre képes eltávolodni. 

Regisztrálni kell minden olyan drónt, amelyre az alábbiak közül bármelyik igaz: az EU-irányelvek szerint nem sorolható a játékok közé, amely vagy meghaladja a 120 grammot, vagy van adatrögzítője, vagy a távpilótától messzebbre repül, mint száz méter.

A drónok és az üzemben tartók regisztrációját az Innovációs és Technológiai Minisztérium végzi.

A polgári és az állami használatú eszközök ide, a regisztrációköteles kategóriába tartoznak. A magánemberek számára a polgári használat jöhet szóba. Nekik tudniuk kell, hogy 

a polgári használatú drónok regisztrációján túl kötelező a drón vezetésére jogosító pilótajogosítvány megszerzése − tanfolyam és vizsga −, a repülést támogató MyDroneSpace mobilapplikáció használata, felelősségbiztosítás kötése, illetve lakott terület feletti repülés esetén légtérhasználati engedély megszerzése is.

Ez utóbbit a HungaroControl bírálja el.
Fontos tudnivaló, hogy tilos a polgári drónok használata kiemelt infrastruktúrák, védett katonai, rendvédelmi objektumok, illetve külképviseletek közelében.

A szabályozás kidolgozása 2019-ben kezdődött, és a 2021-es bevezetése óta Magyarországon mintegy 3500-an regisztráltak a képzésre, illetve 1500-an tettek vizsgát. Népszerűek ugyanakkor idehaza az ausztriai képzések is; a szomszédos országban 3400 magyar állampolgár regisztrált a képzésre − mondta el Bunya Tamás. 

Az állami, így a rendőrségi drónok használatával kapcsolatban hangsúlyozta: azokra még szigorúbb szabályok vonatkoznak, azonban ezek az eszközök számos területen, a határvédelemben, rendezvénybiztosításnál, a közlekedési szabálytalanságok kiszűrésénél − például a pofátlan(tan)ítás néven ismert akciókban − támogatják a rendvédelmi munkát, valamint segítenek például egy bűnöző elfogásánál.
 

rendőrségi drón
Fotó: Havran Zoltán

– A rendőrség jelenleg 43 DJI típusú drónt üzemeltet, amelyek repülési ideje 30-35 perc, és a kamerájuk harmincszoros optikai és hatszoros digitális zoommal rendelkezik − részletezte a százados. A rendőrök olyan drónokat is használnak, elsősorban sport- és tömegrendezvények biztosításánál, amelyek tápkábellel gyakorlatilag végtelen folyamatos használatot tesznek lehetővé.
Drotár István, a Magyarországi Drónkoalíció szakmai vezetője a sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a szervezet célja a rohamosan fejlődő ágazat érdekképviselete, illetve a biztonságos és hatékony drónhasználat megvalósítása, ezért segítenék a jogalkotót a jogszabályi környezet kialakításánál. A hatékony, környezetkímélő, a magánélet védelmét szem előtt tartó drónhasználat érdekében a szervezet drónstratégiát, illetve akcióterveket készít.

Borítókép: A rendőrség drónhasználata állami drónhasználat (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.