Távmeghallgatás a volt DK-s bűnöző perében

Távmeghallgatáson kérdezték ki a jelenleg tízéves fegyházbüntetését töltő, egykori DK-s Kőrös Gusztávot egy csalási ügyben. A vád szerint az egykori politikus bérgyilkosság ürügyén vert át vádlott-társaival együtt két embert: egy ügyvédnőt és azt a férfit, akit a jogász meg akart gyilkoltatni.

2022. 06. 30. 20:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Távmeghallgatással folytatta a Fővárosi Törvényszék annak a büntetőpernek a bizonyítási eljárását, amelynek egyik résztvevője Kőrös Gusztáv. 

A Demokratikus Koalíció (DK) egykori megyei kisebbségi vezetője, a többszörösen büntetett bűnöző a vádirat lényege szerint egy csalás kitervelője volt.

Mivel Kőrös jelenleg is a tízéves büntetését tölti egy vidéki fegyházban, zárt rendszerű távközlési rendszeren kapcsolták a törvényszék tárgyalótermébe, így hallgatták ki a csalási ügy másodrendű vádlottjaként. Kőrös, mint eddig minden perében, ezúttal is tagadta, hogy bűncselekményt követett el. A per előkészítő ülésén, 2021 májusában a vádlott ugyancsak tagadásban volt

A bérgyilkossági megbízásnak indult, majd csalásként végződött bűncselekményt öten követték el a vád szerint,  a hatodik vádlott a bérgyilkosság megbízója.

A Fővárosi Főügyészség vádirata szerint Kőrös irányíthatott egy olyan akciót, amelyben bűncselekmény útján próbáltak meg pénzt szerezni egy ügyvédnőtől. A 47 éves ügyvédnő 2017-ben egy korábbi ügyfelén keresztül ismerkedett meg Kőrös feltételezett bűntársával, Sz. Zsolttal, aki D. Márkó néven mutatkozott be neki. Megállapodtak abban, hogy Sz. Zsolt megöli az ügyvédnő egyik férfi ismerősét. Ezt a beszélgetést Sz. Zsolt a nő tudta nélkül felvette. A nyomozás során később kiderült, hogy az ügyvédnő azért keresett bérgyilkost, mert haragudott egyik rokonának férjére, aki egy zűrös válási procedúra közepén volt. A középkorú férfinak ezért kellett volna meghalnia.

 

Sz. Zsolt 2017. június 30-án fel is vette a kapcsolatot a férfival, de elárulta neki, hogy megbízást kapott a gyilkosságra. Még azt is elárulta, ki volt a megbízó. Sz. Zsolt azt is közölte, hogy az ügyvédnő hetvenezer eurót ajánlott fel a munka elvégzéséért. A 39 éves „bérgyilkos” felajánlotta a férfinak, hogy 3500 euróért átadja neki a megbízást bizonyító hangfelvételt is. Az Sz. Zsolttal kötött megállapodás szerint a férfinak a pénzt egy II. kerületi bevásárlóközpont mögötti faház tetejére kellett tennie a hangfelvételért cserébe, amit 2017. július 3-án az esti órákban el is helyezett a megbeszélt helyen. A hangfelvételt azonban nem kapta meg, de feljelentést tett a rendőrségen.

Sz. Zsoltnak a vád szerint négy bűntársa volt, az ötvenéves Kőrös Gusztáv mellett a bűncselekményben részt vett a 68 éves P. Drago, a 44 éves F. Károly Márton és a 39 éves G. Róbert is.​ A vád bizonyítékai szerint az egész akciót Kőrös Gusztáv irányította, a rendelkezésre álló adatok szerint ő volt az, aki kitalálta, hogyan szerezhetnének pénzt az ügyvédnőtől és a későbbi sértettől. A pénzt Kőrös Gusztáv, G. Róbert és Sz. Zsolt vitte el az épület tetejéről.

Bizonyítottság esetén Kőrös a büntetett előélete miatt súlyos fegyházbüntetéssel számolhat. A volt DK-s politikus ugyanis 2021 szeptemberében már jogerősen tíz év fegyházat kapott egy másik bűncselekményért. A Pécsi Ítélőtábla másodfokon kimondta, hogy Kőrös nyolc társával bűnszervezetben csapott be vállalkozókat. 

Az ítéleti tényállás szerint a magát államtitkárnak, illetve minisztériumi dolgozónak kiadó Kőrös által vezetett bűnbanda a rászedett vállalkozóktól 168,5 millió forintot csalt ki. A volt DK-s politikus 2017-ben ehhez hierarchikusan felépített, előre leosztott szerepek szerint, összehangoltan működő bűnszervezetet hozott létre. A bűnszervezet tagjai jól működő, nagyobb beruházásokat tervező vállalkozókat kutattak fel, akik a cégeik növekvő tőkeigényét uniós pályázati pénzekből akarták kielégíteni. 

Kőröst legutóbb a híres-hírhedt bajai videóhamisítás miatt is elítélték hét hónap, végrehajtásában egy év hat hónap próbaidőre felfüggesztett börtönre. A jelenlegi ügyében jogerős elmarasztalás esetén ezt is le kell majd ülnie.

Mint ismert, 2013-ban Kőrös egy, a Fidesz választási csalását bizonyítani akaró videót hamisított. A kirobbant botrányba belebukott a felvételt közzétevő Hvg.hu főszerkesztője és az MSZP kommunikációs főnöke is.

Borítókép: Kőrös Gusztáv (Fotó: Somogyi Hírlap/Muzslay Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.