Müller Cecília újabb részleteket közölt a majomhimlőről + videó

A szakember szerint emiatt a betegség miatt a koronavírushoz hasonló korlátozásokra nem kell számítani.

Forrás: tenyek.hu2022. 06. 02. 12:06
null
Müller Cecília tisztifőorvos fotó Teknős Miklós MN Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A majomhimlő ugyan nagy genetikai szerkezetű vírusnak számít, tömeges megbetegedéstől azonban mégsem kell tartani, és a koronavírushoz hasonló korlátozásokra sem kell számítani

  tájékoztatott az országos tiszti főorvos a TV2 Mokka című műsorában, miután a hét elején Magyarországon is azonosították a fertőzést.

Müller Cecília elmondta: a ritka afrikai betegséget azért nevezik majomhimlőnek, mivel az első esetet egy majomnál diagnosztizálták, a fertőzés tényleges terjesztői viszont a rágcsálók. Az emberről emberre történő terjedés ugyanakkor kevésbé valószínűbb, mint az állatról emberre történő terjedés, ezért úgy vélik, hogy tömeges megbetegedésekre nem kell számítani.  A majomhimlő csak szoros kontaktus útján terjed, ezért nem kell attól tartani, hogy könnyen átadható másnak, mint ahogy az a covid esetében történt – rögzítette a szakember.

A fertőzéssel szembeni védekezésre térve Müller Cecília kiemelte:

jelenleg a feketehimlő elleni védőoltás áll rendelkezésre, amelynek a szakemberek szerint 85 százalékos hatékonysága van a majomhimlővel szemben. 

Azt viszont, hogy az 1979 előtt születettek mennyire tekinthetők védettnek a betegséggel szemben, nem lehet megmondani, hiszen nem tudható pontosan, hogy az immunemlékezet mennyire hat náluk – fűzte hozzá.

Borítókép: Müller Cecília: (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.