Elemér 2024. február 28.
logo
A civilek úgy vélik, nem dolgoznak igazi környezetvédők a magyar parlamentben

Nem zöldpárt a Párbeszéd az LMP szerint

Vizvári Soma
2022.06.16. 12:00 2022.06.16. 12:43
Nem zöldpárt a Párbeszéd az LMP szerint

Nem folynak egyeztetések a két magát zöldnek mondó párt között az egyesülésről – tudta meg a Magyar Nemzet az LMP sajtóosztályától. Válaszukból az is kiderült, az LMP és a Párbeszéd inkább verseng az igazi ökopárt címért. Eközben civil természetvédők szerint egyáltalán nincs képviselve a természetvédelem a magyar parlamentben.

Nincs valódi képviselete a parlamentben a zöldgondolatnak, annak pedig csupán politikai okai vannak, hogy két magát zöldnek mondó pártnak (LMP, Párbeszéd) is külön frakciója van az Országgyűlésben – vélekedtek a lapunk által megkérdezett környezetvédelemmel foglalkozó civilek. Egy neve elhallgatását kérő zöldszervezeti elnök szerint az LMP és a Párbeszéd csak névleg zöldpártok, valójában pártpolitikai célokra használják fel a környezetvédelem ügyét. 

Lányi András író, filmrendező, filozófus környezetvédő szerint addig nincs is értelme ilyen párt alapításán gondolkodni, amíg a véleményformáló értelmiség nem tudatosítja az emberekben, hogy a XXI. század alapkérdése, miként kezeljük az ökológiai összeomlást. Sorscsapásként értelmezik a ránk váró ökológiai katasztrófát, ami ellen nem lehet tenni semmit, pedig nem a természet mondott csődöt, hanem a civilizáció 

– közölte Lányi. 

Hozzátette: a hatalom központosítása és a növekedésmánia vezet a katasztrófához, vagyis ha lenne egy igazi zöldpárt, nem a természetvédelemmel foglalkozna, hanem az emberiség védelmével, mert az életformák természetgazdag változatosságát a kultúrával együtt kell megvédeni. Egy igazi ökopolitikának tehát az élet minden területén változásokat kell elérnie, de erre a mai zöldpártoknak mondott formációk alkalmatlanok.
Emlékezetes, 

Schiffer András, az LMP alapítója és egykori társelnöke még az országgyűlési választás előtt az Azonnalinak adott interjúban szintén azt hangsúlyozta: az összeállt baloldal nem képviseli az ökopolitikát, és egy alapvetően tőkepárti, „progresszív jobboldali” blokkot alkot. 

Mint ismert, a jelenlegi parlamentben két párt kampányolt azzal, hogy zöldpártnak nevezte magát, az LMP és a Párbeszéd. A Párbeszéd még 2013-ban vált ki az LMP-ből, azok a politikusok távoztak, akik össze akartak fogni a Bajnai Gordon-féle Együtt párttal. Az áprilisi orszá­g­gyűlési választáson azonban közös választási szövetségben indultak Gyurcsány Ferenccel, ráadásul egy fideszes előterjesztés szerint a frakciók létszáma helyett a jövőben az országgyűlési választáson induló listákhoz kötné a parlamenti képviselőcsoportoknak járó állami támogatásokat. Az új szabályozás értelmében az LMP és a Párbeszéd különállása már pénzügyi indokokkal is kevésbé lesz magyarázható. Éppen ezért megkérdeztük az LMP-t és a Párbeszédet, napirenden van-e a két párt egyesülésének kérdése. Az iránt is érdeklődtünk, szerintük szüksége van-e Magyarországnak két zöldpártra. 

A Párbeszéd e cikk elkészültéig nem válaszolt, az LMP viszont azt írta: az LMP és a Párbeszéd között nem folynak egyeztetések a pártegyesülésről. Véleményünk szerint Magyarországnak egy valódi zöldpártja van, és ez az LMP.Az úgynevezett zöldpártok lökdösődése már a választás után elkezdődött: a párbeszédes Tordai Bence a DK zöldtagozatának nevezte az LMP-t. Erre az LMP-s Ungár Péter úgy reagált, szánalmasnak tartja, hogy a súlyos vereség után „a parlamenti küszöböt együtt jelenleg át nem lépő két zöldpárt egymással kezd el keménykedni”.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.