Orbán Balázs: A határok védelme továbbra is az egyik legfontosabb probléma

Az EU külső határaira nehezedő migrációs nyomás egyre csak növekszik – közölte a miniszterelnök politikai igazgatója.

Forrás: Facebook/Orbán Balázs2022. 06. 28. 12:51
null
Ceuta, 2021. április 13. Afrikai illegális bevándorló mászik át a Marokkó területébe ékelõdõ spanyol enklávé, Ceuta határkerítésén 2021. április 13-án. MTI/EPA-EFE/Reduan Dris Fotó: Reduan Dris
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha Európa számára ma elsősorban az orosz–ukrán háború és a nyomában járó gazdasági válság jelenti a legnagyobb kihívást,

az idei évben az EU külső határaira nehezedő migrációs nyomás egyre csak növekszik

– írta hivatalos közösségi oldalán megosztott bejegyzésben Orbán Balázs, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója.

„Ezt mutatja az is, hogy a múlt héten egy közel 2000 főből álló migránscsoport próbált meg erőszakosan betörni Spanyolország Afrika északi részén található, Melilla nevű enklávéjába. 

Az esetnek halálos áldozatai is voltak, és a sebesültek száma több százra tehető.

Az incidens rávilágít arra, hogy a bevándorlás és a határok védelme továbbra is az egyik legfontosabb probléma” – közölte a politikai igazgató, majd felidézte:

„az unió határvédelmi ügynökségének, a Frontexnek az adatai szerint 

az idei év első öt hónapjában több mint 80 százalékkal több illegális határátlépés történt az EU külső határainál, mint 2021-ben.

 A spanyol–marokkói határon történteket pedig az magyarázza, hogy míg a dél-európai államokba tavaly 120 ezer migráns érkezett, addig a mediterrán országokat tömörítő MED5 nevű csoport 150 ezer bevándorlóra számít idén – ez negyedével több, mint a 2021-es adat.”

Látszik, hogy a migrációt kiváltó fő biztonsági és gazdasági okok nem szűntek meg, sőt a szomszédunkban dúló háború az élelmiszer-, különösen is a gabonaexport terén jelentős visszaeséshez vezethet.

„Márpedig az észak-afrikai fejlődő országok nagymértékben függenek az orosz és ukrán kiviteltől, így a beszerzés akadozása és az árak emelkedése a szociális feszültségek kiéleződése és a destabilizáció irányába hathatnak.

Ezek a folyamatok összességében a migráció növekedését vonhatják maguk után.

Ezért mi a békében vagyunk érdekeltek: a béke a garanciája a biztonság megteremtésének, az európai recesszió elkerülésének és a további migrációs hullámok megakadályozásának is” – közölte Orbán Balázs, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója.

Borítókép: afrikai illegális bevándorló mászik át a Marokkó területébe ékelődő spanyol enklávé, Ceuta határkerítésén (Fotó: MTI/EPA-EFE/Reduan Dris)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.