KINCS: Jobbak a családban élők lelki egészségi mutatói

Jobbak a lelkiegészség-mutatói azoknak, akik harmonikus családban, házasságban élnek, gyermeket nevelnek – mondta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, a székelyföldi Tusnádfürdőn.

Magyar Nemzet
2022. 07. 21. 15:07
család
Close up happy preschool boy tickling young father.
Close up happy preschool boy tickling young father near smiling mother and sister sitting on couch in living room. Family having fun at home. Parents playing with cute daughter and son
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fűrész Tünde a családról és a lelki egészségről szóló kerekasztal-beszélgetésen felidézte: Magyarországon az alaptörvény definiálja a családot – mint szülő-gyermek viszonyt és házasságot –, hiszen ma a világban sokféle családfogalom létezik.

Beszámolt arról, hogy 2021 nyarán hétezer ember megkeresésével hatodik alkalommal végezték el azt a magyarok lelkiállapotát vizsgáló kutatásukat, melyet intézetük névadója, Kopp Mária már korábban ötször – legutóbb 2012-ben – megtett. Ebben ugyanazokat a mutatókat – az egészséget, a boldogságot, a jólétet, a depressziós és a stresszmutatókat – vizsgálták, mint a korábbi felmérésekben.

Közölte: a 2021-es vizsgálat eredményeiben jelentős pozitív változások láthatók mind a nőknél, mind a férfiaknál. Ezzel újból megerősítést nyert, hogy aki harmonikus családban, házasságban él, gyermekeket nevel, annál a lelki egészségi mutatók jobbak. 

Kopp Mária is mindig azt hangsúlyozta, hogy a szerető család és a párkapcsolat a legfontosabb egészségvédő tényező – emelte ki Fűrész Tünde.

A kutatás eredményeit ismertetve elmondta, a nők boldogsági, elégedettség szintje felzárkózott a férfiakéhoz, tízes skálán majdnem egy egészet javulva már 7,4 felett van, de szinte minden kategóriában nagyobb arányú javulás mutatható ki a nőknél. Ez a KINCS elnöke szerint a nők családi szerepeinek nagyobb megbecsülésével, elismerésével függhet össze.

Örömtelinek nevezte, hogy míg a WHO jólétet, közérzetet mutató indexében 2012-ben az emberek negyede még a magas kockázatú csoporthoz tartozott, most már csak 14 százalékuk került ebbe a kategóriába, valamint a depresszió terén is pozitív irányba mozdultak el a válaszok. Szintén javultak a társadalmi normákra, az értékrendekre, a stresszel való megküzdésre vonatkozó mutatók is – tette hozzá.

Fűrész Tünde megjegyezte: a fiataloknál közel sincs akkora javulás a lelkiegészség-mutatók kapcsán, mint általában, a koherenciamutatók pedig a korábbiakkal szemben már a vidékieknél magasabbak, mint városban élő társaiknál.

Rusu Szidónia, a Babes–Bolyai Tudományegyetem szociológusa a beszélgetés során egy erdélyi magyar doktoranduszok mentális helyzetéről szóló kutatásukat ismertette. Ebből kiemelte, hogy a doktoranduszi lét negatívan hat a szociális kapcsolatokra, de akiknek már stabil párkapcsolatuk, családi helyzetük van, azoknál ez komoly védőfaktort jelent. Emellett egy ilyen speciális élethelyzetben a közösség megtartó erejének is fontos szerepe van – jegyezte meg.

Vita Emese, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet szociológusa hozzátette: a családalapítás előtt álló fiatalok jobban érzékelik a munka és a magánélet negatív hatásait, mint akik családban élnek.

Bota Andrea, a Babes–Bolyai Tudományegyetem pszichológusa a beszélgetés során arra is kitért, hogy a családban még gyermekkorban kialakul egy ősbizalom, ami azt jelenti, hogy mindig van egy fiktív, szimbolikus belső otthon, ahova vissza lehet térni sikerek és kudarcok esetén.

Borítókép: Illusztráció

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.