Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Idén már csaknem százezer egynapos ellátást végeztek, és átlagosan a diagnózistól számított negyven napon belül sor került a beavatkozásra. – Az egynaposként elvégezhető beavatkozások aránya 2010–2019 között a tudatos intézkedések eredményeképpen a 38,3 százalékos arányról több mint a duplájára, nyolcvan százalékra nőtt – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Belügyminisztérium miniszterhelyettese.

2022. 07. 26. 5:50
20220609 átadták az egynapos műtőt a zalaegerszegi szent raffael kórházban zalaegerszeg pezzetta umberto pu zalai hírlap Fotó: Pezzetta Umberto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az egészségügyi ellátásban az egyik kiemelt fejlődési irány a hagyományos, vágott sebbel járó nagy műtétek helyett az azonos eredményt biztosító, azonban kevésbé invazív technikával – például laparoszkóppal vagy más endoszkóppal – megvalósítható műtétek nagy léptékű fejlődése. Ez a technológiaváltás hozta magával az egynapos ellátási forma bevezetését.

Az egynapos sebészeti ellátás olyan speciális, kórházi kezelést kiváltó ellátási forma, amelyet a kórházi körülményekhez hasonló feltételeket biztosító intézményekben, ellátási egységekben, 24 óránál rövidebb ellátási időtartamban végeznek el

– magyarázta lapunknak az egynapos sebészeti ellátásokról Rétvári Bence.

A Belügyminisztérium államtitkára felhívta a figyelmet, hogy a korszerű műtéti eljárások és eszközök használatának köszönhetően a beteg a műtét során kisebb megterhelésnek van kitéve, így lehetővé válik – bizonyos műtétek esetében – az eddig többnapos kórházi ápolási idő pár órára rövidítése. Az ilyen körbe tartozó beavatkozások számos orvosszakmai és a beteg életét közvetlenül befolyásoló előnnyel járnak. Az ellátást követően a beteg néhány órás szakfelügyeletet igényel, amelyet egy e célra kialakított fektetőben tölt. A megfigyelési idő áthúzódhat a következő napra is, de az intézményben való tartózkodás nem haladja meg a 24 órát.

– Az egynapos műtéti ellátásban operált betegek általában már a műtétet követően hat-nyolc óra múlva, de mindenképpen 24 órán belül, saját lábukon, kísérővel hagyhatják el a klinikát, és a gyógyulás további szakaszait saját otthonukban, megszokott környezetükben töltik – jelezte az államtitkár. Hozzátette: ezen ellátási formák a betegeknek előnyt jelentenek, mivel kisebb megterheléssel járnak, kisebb a műtéti seb, kevesebb időt kell a kórházban tölteni, csökken a gyógyulási idő, kevesebb a szövődmények esélye és kisebb a munkából kiesés időtartama is.

– Az egynapos sebészeti ellátás keretében műtét akkor végezhető, ha a beteg általános állapota jó, legfeljebb olyan enyhe betegsége van funkcionális kiesés nélkül, amely miatt nem igényli a műtét utáni szoros megfigyelést. Továbbá várhatóan a műtét alatti vérvesztesége miatt vérátömlesztést nem igényel, és a műtét utáni fájdalma előreláthatóan minimális lesz, s ha felnőttről van szó, önellátó, gyermek esetében pedig az otthoni gondozása biztosított. Egynapos beavatkozás aktív fekvőbeteg-ellátási intézményben és a külön jogszabályban meghatározott járóbeteg-szakellátás részeként nyújtható – sorolta Rétvári.

A finanszírozással kapcsolatosan a miniszterhelyettes megjegyezte: 

aktív fekvőbeteg-szakellátásban 1,1-es szorzóval számolnak, a magasabb összeggel fenntartják az érdekeltséget az egynaposként végzett ellátások elterjedésében.

– A szakmapolitikai intézkedések eredményeként a beavatkozások száma fokozatosan nőtt.

Az egynaposként elvégezhető beavatkozások aránya 2010 és 2019 között a tudatos intézkedések eredményeképpen a 38,3 százalékos arányról több mint a duplájára, nyolcvan százalékra nőtt

– jelentette ki Rétvári Bence.

Hozzátette: a járvány okozta akadályok ellenére is, 2022-ben már csaknem százezer egynapos ellátást végeztek, és átlagosan a diagnózistól számított negyven napon belül történt a beavatkozás.

Borítókép: A korszerű eljárásoknak köszönhetően a páciensek élete hamar visszatér a régi mederbe (Fotó: Zalai Hírlap/Pezzetta Umberto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.