Nem kampányolhat saját arculattal Jakab

Az Index elemzőket kérdezett meg arról, hogy egy lehetséges pártszakadással mit nyerhet Jakab Péter és mit veszíthet az ellenzéki párt.

Forrás: Index2022. 07. 20. 10:01
Gyöngyösi Márton
Budapest, 2012. november 26. Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2012. november 26-án. MTI Fotó: Kovács Attila Fotó: MTI/Kovács Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik megtiltotta, hogy Jakab Péter saját arculattal kampányoljon: a Jobbik parlamenti frakciója megelégelte, hogy a volt elnök-frakcióvezető sajátra cserélte a pártlogót – közölte az Index a Jobbik esetleges szakadását elemző írásában. 

Az Index elemzőket kérdezett meg arról, hogy egy lehetséges pártszakadással mit nyerhet Jakab Péter és mit veszíthet az ellenzéki párt. Mint írják: a Jobbik exelnöke, lecserélt frakcióvezetője „A nép pártján” néven új Facebook-oldalt indított, illetve már hetek óta nem használja a Jobbik logóját, helyette sajáttal kampányol (az elnöki posztról való lemondásáig a párt logóját is használta), saját arculatot épít. Miután találgatások indultak a sajtóban arról, hogy Jakab Péter kiléphet a Jobbikból, és új pártot alapíthat, a Jobbik sajtóosztályán keresztül próbálta elérni a portál, és megkérdezni, van-e alapja az értesüléseknek, spekulációknak.

Ha lesz bejelentenivaló, bejelentjük

– kapta az Index a rövid és tömör választ.

Hasonló kérdésekkel keresték meg Gyöngyösi Mártont, a Jobbik elnökét is, ekkor már bővebb választ kapott a hírportál. Válaszukban azt írták, hogy július 18-án határoztak a párt frakciótagjainak, képviselőinek arculathasználatáról, mely döntés értelmében a jövőben képviselőik csak a párt arculati elemeivel, logójával ellátott anyagokkal dolgozhatnak. Azt is írták válaszukban, hogy a határozat jelenleg csak Jakab Pétert érinti, mivel csak ő használ saját arculatot. 

Az Index úgy értelmezte a választ, hogy a Jobbik frakciójának állásfoglalása egy elég határozott visszajelzés arról, hogy mit is vár el a Jobbik képviselőcsoportja a volt frakcióvezetőjétől, és mit nem enged, mit tilt meg neki. 

A portál felhívta a figyelmet arra is: egyelőre nincs jele, hogy a Jobbik parlamenti frakciójának határozata befolyásolta volna Jakab Péter jelenlétét a Facebookon. A közösségi oldalán továbbra is csak saját logóját használja, és a több mint kilencezer követővel rendelkező „A nép pártján” oldal is folyamatosan frissül.

Az Indexnek adott interjújában Gyöngyösi Márton, a Jobbik új elnöke arról számolt be: a július 2-i tisztújítás után beszélt az akkor még frakcióvezető Jakab Péterrel, és elmondta neki, hogy konszolidációra számít, azt szeretné, ha mindenki dolgozna a maga helyén, és az összes konfliktust, amely korábban jellemezte a pártot, el tudnák temetni.

A kérdésre, hogy Jakab Péter marad-e a frakcióvezető, Gyöngyösi Márton azt válaszolta: Jakab Péter a frakciójuk vezetője, és ő mindenkinek békejobbot nyújtott, azonban Jakab Péter „a saját sértettségébe zárkózott”, és ez vezetett ahhoz, hogy visszahívják a frakcióvezetői posztról – írták.

Az Indexnek többen is arról beszéltek, hogy Jakab Péter „A nép pártján” kezdeményezését egy előkészítő fázisnak tartják a volt elnök kilépéséhez és egy új párt/mozgalom létrehozásához. 

Van olyan vélemény is, hogy Jakab Péternek vannak kétségei a kilépéssel kapcsolatban, és elkötelezett a Jobbik irányába, de az egykori elnöki kabinetvezetője, Molnár Enikő, aki jelenleg is szoros pozíciót tölt be mellette – többek között kezeli a közösségi oldalait –, a kilépés felé tereli a korábbi pártvezetőt.

Az Index forrásai úgy látják: anyagi okok miatt nem biztos, hogy Jakab a párt elhagyása mellett dönt, és, hogy lesznek követői, hiszen mint írják: egy új pártot nem lehet egy új Facebook-oldalra építeni.

Kiemelték: Jakab Péter legstabilabb szövetségesének a Jobbik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei politikusa, Kocsord korábbi polgármestere számít, aki a tisztújításon is indult a pártelnöki székért. Földi István alulmaradása Gyöngyösi Mártonnal szemben pedig egyértelmű üzenet lehetett arról, hogy Jakab Péter népszerűsége mégsem olyan meghatározó a párton belül, mint azt eddig hitték. 

 

Az index Mráz Ágoston Sámuelt, a Nézőpont Intézet vezetőjét is idézte: szerinte a Jobbikot „Jakab-pártnak” felfogni még a népszerűségi mutatók alapján is hiba lenne. 

A Jobbik egy három-öt százalékos párt, azaz árnyéka egykori önmagának. Nem lehet megalapozottan megmondani, hogy a volt pártelnök és frakcióvezető különválása ebből mennyit visz magával. Egyelőre alighanem nulla százalékpontról van szó, az ellenzéki szavazók és így a Jobbik-szimpatizánsok sem akarnak új pártot létrehozni– mondta az Indexnek. 

Hozzáfűzte: a Jobbik számára 2024-ben az önálló öt százalék elérése korlátozottak az esélyek.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a közeljövőben a baloldal érdeke a hangulatkeltés lesz (Fotó: Soós Lajos)
Fotó: MTI/Soós Lajos

Szerinte a volt pártvezető úgy gondolkodhat, hogy ha neki nem sikerült a Jobbik megőrzése, másnak se legyen szerencséje vele. Ha tehát a Jobbik szervezete szétszakad, az csak Gyöngyösi Márton esélyeit rontja, Jakab Péterét önmagában biztosan nem javítja – fejtette ki Mráz Ágoston Sámuel az internetes hírportálnak. 

A Nézőpont Intézet vezetője a DK-ról szólva hangsúlyozta: az egyesült baloldal az önálló Jobbik versenytársa és esélyeinek csökkentője lehetne.

Az Index Nagy Attila Tibor politikai elemzőt is kérdezte, aki szerint egyértelműen a pártból való kiválásra utal, hogy Jakab Péter „A nép pártján” névvel oldalt indított a Facebookon, és könnyen lehet, hogy ez lesz majd a megalakítandó új pártjának a neve – fogalmazott. Hozzátette: ha az országgyűlési képviselőcsoportból egy-két személyt magával tudna vinni, akkor érezhetően tovább csökkenne a frakció állami támogatása.

Az elemző úgy véli, hogy az új elnök, Gyöngyösi Márton, valamint Lukács László György új frakcióvezető karizmahiányban szenvednek, és az új pártelnök kissé száraz stílusú, ami akadályozza azt, hogy széles tömegekkel megtalálja a hangot. Arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben Jakab Péter tényleg kiválik a Jobbikból, új szervezete, pártja a következő parlamenti választásig nem jogosult állami támogatásra, utána is csak a legalább egyszázalékos listás eredmény elérését követően, ha addig nem változnak a szabályok. Megjegyezte: Jakab korábbi pártelnöki tevékenysége nem arra enged következtetni, hogy jó szervező vagy olyan politikus lenne, aki értene ahhoz, hogy olyan emberekkel vegye körül magát, akik értik a szervezetépítés és a pénzszerzés mesterségét.

Nagy Attila Tibor szerint mára valójában megkopott Jakab Péter mondanivalója, mert Orbán Viktor gyalázásán, a népieskedő, demagóg szóhasználaton kívül a politikus nem igazán képes elmondani, milyen Magyarországot szeretne. 

Azt is megjegyezte az elemző, hogy mindezeket figyelembe véve meglepő lenne, ha Jakab Péter sikeres szervezetet vagy pártot tudna létrehozni, az ellenzék viszont tovább fragmentálódna, és ez jó hír lenne a Fidesznek.

Borítókép: Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.